Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2015. sze 10.

Vége a kajarendelés korának?

írta: Felelős Gasztrohős
Vége a kajarendelés korának?

“Bárhogy is csavarjuk a történetet, a végén be kell lássuk, hogy nincsen jó és környezetbarát kiszállítási módszer.” - mondta Hartay Mihály, az ÖKO-Pack képviselője a Jövő-t-Evő fórumsorozat harmadik összejövetelén. A hulladékgazdálkodási szakember szerint az egész ötlet a kényelmes, gyors…

Tovább Szólj hozzá

hulladék szelektív rendelés yama komposztálás silwell lebomló biológiailag lebomló lebomló csomagolás vegware doremi.today ökosys jövő-t-evő

2015. aug 31.

Multiból a Paradicsomba

írta: Felelős Gasztrohős
Multiból a Paradicsomba

Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Ott voltak Adriennék, akik inkább Zebegénybe költöztek és nyitottak egy vendégházat, és most itt van Kata és András,…

Tovább Szólj hozzá

multi gazdaság bio paradicsom szentendre vidék organikus multicég vegyszermentes paradicsom és társai

2015. júl 27.

Pannónia ízei – Gasztrohős (m)enni Baranya!

írta: Felelős Gasztrohős
Pannónia ízei – Gasztrohős (m)enni Baranya!

2. rész   Az előző napi ínycsiklandozó ételek és italok után erős kezdéssel, rögtön egy borpincében találjuk magunkat, mely egy Horvátországban élő magyar családhoz tartozik. Itt amúgy is szinte mindenki beszél magyarul, hiszen csak 50 km-re merészkedtünk a határtól. A…

Tovább Szólj hozzá

horvátország baranya somogy pannónia határmenti dél-dunántúl pannon flavours eszék-baranya jókai bisztró szederkényi birtok

2015. júl 26.

Pannónia ízei – Gasztrohős (m)enni Baranya!

írta: Felelős Gasztrohős
Pannónia ízei – Gasztrohős (m)enni Baranya!

1. rész   Júniusban meghívást kaptunk egy fantasztikus lehetőségre, melynek keretében bebarangolhattuk a Dél-Dunántúl és a horvát határ csodás tájait, valamint bepillanthattunk a helyi vendéglátósok és kistermelők világába. "Pannon Flavours” fantázianévre hallgat egy…

Tovább Szólj hozzá

horvátország villány horvát baranya ponty határ somogy határmenti tenkes csárda pannon flavours kormorán étterem

2015. júl 20.

Asztal kilátással

írta: Felelős Gasztrohős
Asztal kilátással

Budapesti lakosként néha arra gondolhatunk, hogy itt mindenünk megvan: kultúra, nyüzsgés, számtalan hely az evésre és ivásra. Érdemes akkor vajon kimozdulni innen valaha is? Éppen ezen gondolkodtunk tavaly év vége felé, amikor kaptunk egy levelet Adrienntől: új vendégház és…

Tovább Szólj hozzá

friss környezetbarát helyi zebegény környezettudatos zöld szálloda szezonális kistermelő környezetbarát étterem helyi termelő termőföldről az asztalra fenntartható étterem natura hill natura hill zebegény

2015. júl 13.

Fenntartható élelem városlakóknak

írta: Felelős Gasztrohős
Fenntartható élelem városlakóknak

Volt régebben a Falk Miksa utcában egy kedves kis kávézó. Nem zavart sok port, néhány asztalával nyugis, halkan beszélgetős hely volt. Néha véletlen el is mentünk mellette és csak az egy sarokkal arrébb lévő ingatlanosnál vettük észre magunkat. Mi lett a Miksa Cafeval? Fotó:…

Tovább Szólj hozzá

piac vega bio friss kávézó öko gluténmentes szelektív hulladékgyűjtés egészséges környezetbarát helyi laktózmentes őstermelő cukormentes szezonális miksa kistermelő zöld étterem felelős gasztrohős hálózat fenntartható étterem miksa cafe ökobisztró

2015. júl 08.

Vizelés víz nélkül

írta: Felelős Gasztrohős
Vizelés víz nélkül

Bár Felelős Gasztrohős csapat tagjai között fölényben vannak a hölgyek - tapasztalataink a piszoárokkal tehát limitáltak -, nem tudtunk elszaladni az ecobug-nak nevezett újítás mellett, amiről a napokban hallottunk. Bevalljuk, először egy kicsit szkeptikusak voltunk és amikor Domi…

Tovább Szólj hozzá

vízkő környezetbarát dugulás tisztítószer környezettudatos víztakarékosság zöld termék környezetbarát tisztítószer víztakarékos zöld étterem vízmentes piszoár ecobug

2015. jún 29.

Meleg vendéglátás

írta: Felelős Gasztrohős
Meleg vendéglátás

Csak hogy érezzétek, milyen meleg helyzetekbe is tudunk keveredni a vendéglátóhelyeket járva, jöjjön egy ezzel kapcsolatos eset: Pár hete este 7-kor egy nagyobb társasággal elmentünk egyik (volt) kedvenc budaörsi hamburgerező helyünkre, a Komló és Tehénbe, ahol kb. 31-40°C…

Tovább Szólj hozzá

klíma hőség környezetbarát munkavállaló pincér társadalmi felelősségvállalás tulajdonos tetőtér munkakörülmény környezetbarát étterem vendéglátóegység felelőssé

2015. jún 23.

Mert azt a szél könnyen fújja…

írta: Felelős Gasztrohős
Mert azt a szél könnyen fújja…

Az ismert gyerekdalban szereplő pántlikához hasonlóan, mi is egy zöld Pántlikában jártunk, csak picit más értelemben zöld - olyan gasztrohősös értelemben. Nemcsak mentalitás szempontból zöld ez a Pántlika, hiszen a szabadtéri bisztró a Városliget szívében található,…

Tovább Szólj hozzá

hamburger környezetbarát pántlika környezettudatos fenntartható étterem pappviktor pántlikabisztró

2015. jún 16.

Vidéki nehézségek

írta: Felelős Gasztrohős
Vidéki nehézségek

Vendégbloggerünk: Ambrus Krisztina, jelenleg gyesen lévő családanya   Mindig vonzódtam a természetességhez. Mivel 10 évig dolgoztam Budapesten és laktam a párommal a belvárosban, ez szűkösebb keretek között tudott csak megvalósulni, de számos dolog már akkor is ment. Például…

Tovább Szólj hozzá

balaton vidék helyi laktózmentes vidéki élet szezonális ambrus krisztina tejutazás

2015. máj 09.

Nézz az étlap mögé!

írta: Felelős Gasztrohős
Nézz az étlap mögé!

Lehetséges a csak hazai termék vásárlása? Mit jelent a bio minősítés, és kik is pontosan azok az őstermelők? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Kínálat és Beszerzés szakmai fórumán, mely a Jövő-t-Evő programsorozat első állomása volt. A…

Tovább Szólj hozzá

zöldövezet társulás zöld étterem helyi beszerzés fenntartható étterem jövőtevő helyi alapanyag szezonális alapanyag ntca

2015. ápr 30.

Bio vagy nem bio?

írta: Felelős Gasztrohős
Bio vagy nem bio?

Ha egy baráti társalgás kezd ellaposodni, csak dobd be a "bio" témát és garantáltan felpezsdül a hangulat! Jó eséllyel összeveszik pár ember és lesz legalább kettő, akit utána nem lehet ugyanarra a bulira meghívni. :) Na azért ennyire persze nem durva a helyzet, de az biztos, hogy…

Tovább Szólj hozzá

gazdaság bio egészséges gazdálkodás termelő termelői vegyszermentes közösségi mezőgazdaság közösség által támogatott mezőgazdaság dobozrendszer organikus mezőgazdaság mezőgaz

2015. ápr 23.

Sex in the Biokocsma

írta: Felelős Gasztrohős
Sex in the Biokocsma

Ismeritek azt, hogy a Macska, a Mahung és a Gasztrohős találkozik? Nem? Elmesélem. Volt egyszer egy zöldséges a főváros legmélyén, úgy hívták: Mahung. Hogy miért? Azt csak később mondom el. Ez a zöldséges egészen addig semmiben sem különbözött a többi zöldségestől, míg…

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs koktél zöldség juice mahung zöld bár fenntarható étterem

2015. ápr 10.

Cserpes Úr kérem!

írta: Felelős Gasztrohős
Cserpes Úr kérem!

Még egyetemista voltam, amikor felfigyeltem egy közeli pékségben egy-két érdekesebbnek tűnő tejtermékre. Aztán a Cserpes joghurtok szinte észrevétlenül váltak egy-egy nehéz nap levezető desszertjévé. Felüdülést jelentett a sok mű ízű, színezett joghurt után. Később…

Tovább Szólj hozzá

tej szemét felhívás hulladék joghurt tejföl műanyag környezetbarát indítvány tejivó Cserpes környezetbarát étkezés szennyező

2015. már 26.

Magról napra: palántanevelés öko szemmel

írta: Felelős Gasztrohős
Magról napra: palántanevelés öko szemmel

Ha otthon szeretnénk a növényeket nevelni, ennek két módja lehetséges, vagy megvesszük a piacon a kész palántákat és azokat ültetjük el otthon a kertbe vagy a balkonra, vagy már vetőmag kortól magunk neveljük fel növényeinket. Ez utóbbitól sokan félnek, de egy kis…

Tovább Szólj hozzá

mag ültetés fűszernövény növénytermesztés palánta kiskert palántanevelés magbörze csávázás

2015. már 20.

pEsti mese

írta: Felelős Gasztrohős
pEsti mese

Az utóbbi félévben érdekes jelenségre lehettünk figyelmesek a Király utca Deák tér felőli végén. Csütörtökönként megtelik a Centrál passage árusokkal, vevőkkel, élettel. Gyakran sétáltam át magam is a színes kavalkádon, de sosem tudtam, mi folyik itt pontosan. Eddig. Az…

Tovább Szólj hozzá

magyar piac kistermelő termelői piac bio piac esti piac pesti piac

2015. már 12.

Kávézó gyerekeknek

írta: Felelős Gasztrohős
Kávézó gyerekeknek

A HelloAnyu! egy ökokávézóval felszerelt gyerekbarát közösségi tér, ahol a felnőttek és a gyerekek is élhetik a saját életüket, mintha csak otthon lennének, a saját házukban. Fotó: Szöllősi Mátyás - HellóAnyu facebook A HellóAnyuban a megnyitón voltam először, ahol…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem környezetbarát helyi családbarát szezonális környezetbarát étterem hellóanyu lipták orsi

2015. már 05.

Becsületes süti

írta: Felelős Gasztrohős
Becsületes süti

Szeretem az édességet, mindig is szeretettem. Felnőtt fejjel - miután kezdtem tudatosabban hozzáállni az étkezéshez -, egyre inkább zavart az agyon cukrozott, csokoládé ízű (?!), tojásporból vagy éppen tojásléből (!) készült, tömény, csupa liszt édességek látványa,…

Tovább Szólj hozzá

kézműves süti édesség önkéntesség becsületkassza gasztrohős restaurant day soproforno

2015. feb 12.

A hamburger dilemma

írta: Felelős Gasztrohős
A hamburger dilemma

Néhány évvel ezelőtt egy szeles londoni délelőttön, Tóth József reggeli útja során arra lett figyelmes, hogy taxisofőrök kisebb csoportja gyűlt össze egy hamburgeres bódé előtt. Szimatát követve ösztönösen arra hagyatkozott, hogy ezek az emberek tudják mi a legjobb, amikor…

Tovább Szólj hozzá

friss hamburger burger környezettudatos szelektív gyűjtés hulladékcsökkentés környezetbarát étterem black cab burger londoni hamburger burger budapest

2015. jan 21.

Gluténmentes gyönyör

írta: Felelős Gasztrohős
Gluténmentes gyönyör

Néhány hónappal ezelőtt meghívást kaptunk Nyerges Dórától, hogy nézzük meg, hol készíti gluténmentes sütijeit; és adjunk néhány tanácsot, hogy hogyan lehetne környezetkímélőbbé tenni a folyamatot. Ilyen meghívásra persze nem nagyon lehet nemet mondani, úgyhogy hamarosan…

Tovább Szólj hozzá

süti cukrászda édesség gluténmentes glutén lisztérzékeny rost egészséges liszt lisztérzékenység cukormentes tejmentes gluténmentes édesség mindenmentes tejtermék mentes

2015. jan 05.

Több mint rizs

írta: Felelős Gasztrohős
Több mint rizs

Amikor Zsuzsa megkeresett minket és azt mondta, makrobiotikus étterme van, rögtön felcsillant a szemünk. Bár nekem - szégyen, tudom - csak kb elképzeléseim voltak a makrobiotikus táplálkozásról, de azt tudtam, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és szezonális alapanyagok…

Tovább Szólj hozzá

vegán makrobiotikus vegán étterem vegetáriánus étterem rice and more vegán kulinária makrobiotikus étterem

2014. dec 29.

Fogj kezet a kalapos nővel!

írta: Felelős Gasztrohős
Fogj kezet a kalapos nővel!

Fogj kezet a termelővel! 16. rész "Évek óta vásárolok Editéknél, mindig van egymáshoz pár jó szavunk, de a nevét egészen eddig nem is tudtam. Még azt sem, hogy Editnek hívják. Szeretem a terményeit, nála is igazi zöldség és gyümölcs van, nem a tökéletesen egyforma,…

Tovább Szólj hozzá

piac friss zöldség magyar termék helyi vásárcsarnok őstermelő termelő szezonális cafeblog fogj kezet a termelővel rizsázzunk

süti beállítások módosítása