Több mint rizs
Amikor Zsuzsa megkeresett minket és azt mondta, makrobiotikus étterme van, rögtön felcsillant a szemünk. Bár nekem - szégyen, tudom - csak kb elképzeléseim voltak a makrobiotikus táplálkozásról, de azt tudtam, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és szezonális alapanyagok használatára - nekünk pedig pont ez az egyik vesszőparipánk.
Szóval elmentem a Rice and More Vegán Kulináriába (akkor még Rizsa17 volt a neve), amely azóta megkapta a Fenntartható Étterem címet és a Felelős Gasztorhős Hálózati taggá is vált -, és beszélgettünk egy jót. Íme egy kivonat belőle: ha többet szeretnétek tudni, menjetek el ti is, kóstoljátok meg az ételeket és kérdezzétek Zsuzsát!
Megtudtam, hogy a makrobiotika a kínai orvosláson alapul, és az energetikai alapon határozza meg, hogy kinek, mikor-mit javasolt enni. A természet ugyanis okos, és az évszakoknak megfelelő alapanyagokat kínálja a számunkra: nyáron hűsítő, télen melegítő hatásúakat. Fontos, hogy helyben, vagy legalább is a régióban termelt élelmiszereket fogyasszuk, hiszen ezek lesznek a szezonnak megfelelőek. Az ízesítéshez friss, itt termő, elsősorban zöld fűszereket használnak - ebben is mások, mint más vega vagy vegán éttermek, ahol Zsuzsa szerint sokszor erősebb fűszerezéssel találkozhat az ember.
Ennek megfelelően a Rice and More-ban is a szezonnak megfelelő ételeket készítenek, nem használnak fagyasztott vagy konzerv alapanyagokat, természetesen nincs színezék vagy adalék az ételekben, és igyekeznek a szállítási távolságot is minimálisra csökkenteni. A frissen elkészült étel bír a legjobb energiával, így javasolják az ételek helyben, frissen történő elfogyasztását, de kérés esetén elvitelre is csomagolnak. Ilyenkor amit tudnak, azt papírba csomagolják; és tervezik, hogy lebomló csomagolóanyagokra váltanak a néhány műanyag doboz helyett, amit jelenleg használnak.
Édesítéshez rizsszirupot, agave szirupot, és aszalványokat használnak, én pedig kíváncsi voltam, hogy rizsszirupot készítenek-e Magyarországon. Mint kiderült, a hagyományos édesítőszerek itthon az ápra- és a malátaszirupok voltak, és bár rizsszirupot is készíthetnénk, sajnos nem tesszük. Ezért ez - kivételesen - egy importált alapanyag. Emellett az étteremben megvásárolhatóak különböző ázsiai (főleg Japán) termékek - pl. tea, szójaszósz -, illetve különféle bio gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, diófélék, cukor mentes lekvárok, és sokféle egyéb egészséges bio finomság. A biobolt választéka a vendégeik igényei alapján került összeállításra, illetve maga az étterem is ezen alapanyagokat használja az ételek elkészítéséhez.
A Rice and More egyébként makro és vegán étterem, tehát vannak olyan ételeik is, amely a szigorú “makrósoknak” nem felel meg. A vendégeik között is főleg vegánok vannak, és csupán 15-20%-uk követi a makrobiotikus életmódot. “Az étterem sokáig csak egy terv volt, éreztük, hogy még nem nyitott rá a pesti közönség - a vendégeink fele egyébként a mai napig külföldi” - mondta Zsuzsa. Figyelnek viszont az ételintoleranciában szenvedőkre: napi kínálatukban mindig vannak gluténmentes ételek és a vendégek szólhatnak is, ha valamilyen összetevőre allergiásak, Zsuzsáék pedig megpróbálnak megfelelő alternatívát kínálni.
Kérdeztem arról is, mit üzen azoknak, akik azt mondják, hogy hús nélkül nem tudnak jóllakni. “Nem kell elhinni semmit, hanem ki kell próbálni! A menünk teljes értékű gabonát mindig tartalmaz, és sokszor készítünk olajban sült bundázott zöldséget, ropogós, finoman fűszerezett gabona fasírtot, amelyek mind megadják azt az elégedettség érzetet, amit a húsevők sokszor hiányolnak a vega ételekből. Növényi fehérjéket is használunk egyébként, ha valaki esetleg a megfelelő fehérjebevitel miatt aggódna.” A szejtánt és a tempeh-et magyarországi termelőktől szerzik be, ez utóbbit a székesfehérváti TempehGuru nevű cégtől. “A szejtánpörkölt egyébként nem jellemző nálunk, bár néha szoktunk magyaros ételeket kínálni: legutóbb például egy vegán esküvőre készítettünk egy egész menüt. A visszajelzések pedig nagyon pozitívak voltak, még az nem vegánok sem bánták a húsmentességet!”
Az asztalokon nem sót találunk, hanem szezámsót, amely 1 rész só és 16 rész szezámmag örlemény. “Ez egy nagyon egyszerű módja a sófogyasztás visszaszorításának: a szezámmag ugyanis átveszi a só ízét.”
Az étteremben azonban nemcsak az egészséges táplálkozásra, hanem a környezetvédelemre is ügyelnek: “Víztakarékos infra érzékelős csaptelepet, piszoárt szereltettünk be a vendég mosdókba és a pultban lévő kézmosóba, és olyan felhabosodó szappant, miből kevesebbet kell csak használni egyszerre. Azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk olyan sokat, mozgásérzékelős világítás van. A vendégmosdóban kézszárító gép, a konyhában újrapapír törlőkendőt használunk, és az asztalokon nincs terítő. Élelmiszerhulladékunk is csak az előkészítés során keletkezik - ezt a használt olajjal a Biotrans Kft. szállítja el tőlünk -, a vendégtől vissza nem jön szinte semmi. A műanyag palackokat nem szeretjük - elvitelkor sajnos muszáj ilyet adnunk -, ezért az étteremben Maya kézműves szörpöket, magyar biogazdaságból származó gyümölcsleveket és hazai herbateákát kínálunk.”
Zárásként szeretnénk Zsuzsa szavaival élni: nem kell elhinni semmit, hanem ki kell próbálni! Menjetek és teszteljétek le a Rice and More Vegán Kulináriát ti magatok is!
Fotók: saját + Zsuzsa