2015. már 12.

Kávézó gyerekeknek

írta: Felelős Gasztrohős
Kávézó gyerekeknek

A HelloAnyu! egy ökokávézóval felszerelt gyerekbarát közösségi tér, ahol a felnőttek és a gyerekek is élhetik a saját életüket, mintha csak otthon lennének, a saját házukban.

helloanyu_fb3-foto_szollosimatyas.jpg

Fotó: Szöllősi Mátyás - HellóAnyu facebook

HellóAnyuban a megnyitón voltam először, ahol már az első nap hihetetlen tömeg gyűlt össze, és mint később megtudtam, sokáig tartott a megnyitó. A HellóAnyu! pontosan arra a hiányra reagál, ami hiányzik a budapesti étkezőhelyek-kávézók színes palettájáról.

Az étel és italválaszték - annak ellenére, hogy nem kaptam meg az általam ismert termékek egyikét sem a pultnál -, színes volt és ízgazdag. Ilyen finom édességet kevésszer ettem, és mint kiderült, nem volt benne más, csak magok és aszalt sárgabarack. A teát pedig mindenféle hozzávaló nélkül is meg lehet inni, sőt!

helloanyu_fb4-foto_vermestibor.jpg

Fotó: Vermes Tibor - HellóAnyu facebook

A közösségi tér egy nagyon jó intézmény. Az ember mindent megtehet, amit otthon, de mégsincs otthon. És kinek nagyobb öröm ez, ha nem egy anyának, aki ki szeretne mozdulni otthonról, természetesen a gyerekével együtt! Ha pedig éppen nem nyár van, a játszótéren üldögélni hűvöskés, a legtöbb hely pedig nincs felkészülve száz százalékosan a gyerekekre.

A HellóAnyu! gondolata Lipták Orsi fejében született meg, és a hely minden aprósága mögött négy év kemény munkája rejlik, amit persze már nem egyedül, hanem egy népesebb csapat és náhány cég (pl. Ökuka, Moza Cemetlap, Csósza Manufaktúra, Hupp babzsákfotel) támogatásával, és rengeteg barát, ismerős segítségével valósított meg.

Az új kávézó végül a belvárosban kapott helyet, így könnyen elérhető és megközelíthető akár autóval (mellette nagy felszíni parkoló található), akár tömegközlekedéssel érkezik a család. Nyugat-Európában számos hasonló jellegű kávézó, közösségi tér bizonyítja: van igény rá (pl ezek Berlinben). A HellóAnyu egy héttel a nyitás után városi kultúrközponttá nőtte ki magát, ahol a programok igény szerint, és nem egy előre megírt forgatókönyv alapján alakulnak.

Orsi először Aranyos Eszter közgázos barátnőjével szövetkezett: nem csak egy kávézót szerettek volna nyitni, hanem csak egy olyan teret létrehozni, ahol a szülő és a gyerek együtt lehet. Ugyanilyen fontos, hogy a kisgyermekes nők zökkenőmentesebben visszailleszkedhessenek a munkaerőpiacra. Ezt segítik elő az ezzel kapcsolatos tanácsadások, előadások, próbainterjúk. Ez idő alatt a gyerekek egyik-másik szobában elfoglalják magukat különféle játékokkal vagy foglalkozásokkal, és eközben akár észrevétlenül sajátítják el a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság, a környezettudatosság, a helyes táplálkozás alapelveit - hiszen a HelloAnyuban mindezt megtalálják. A hulladékot itt szelektíven gyűjtik és újrahasznosított papírral dolgoznak, a fűtést pedig külön lehet szabályozni a két szinten (ezzel is energiát spórolva, ha csak az egyik szinten vannak vendégek.) A wc-ben emellett található nagy és "kis" mosdó, pelenkázó, és figyelnek az ételallergiásokra is. A tervek között az is szerepel, hogy foglalkozásokat tartsanak a fogyatékkal élő gyerekeknek és szüleinek.

img_5175_1.JPG

A kávézóban alapvetően magyar kistermelők szezonális termékeit árulják, dolgozzák fel. A szezonalitást nagyon fontosnak tartják, hiszen így jutunk friss, természetes termékekhez, tápanyagokhoz, másrészt a gyerekek így tanulják meg, hogy minek mikor van szezonja. A késztermékeket, a tartósítószert, színezéket és adalékanyagot lehetőség szerint mellőzik, helyette minden házi és kézműves: amit lehet, itt készítenek el, vagy hasonló szemléletű beszállítóktól rendelik. A péksüteményt a Házikótól szerzik be - ahol szintén minden pékárut helyben gyúrnak-sütnek -, a lekvárt és a szörpöt a Csósza Manufaktúrától.

Az anyukák életét megkönnyítve ebéd is van, amit megoszthatnak babáikkal is, kiiktatva  az étrendből a kész bébiételt. A kávénkat ihatjuk tehén-, zab-, kókusz-, rizs-, mandulatejjel. Ehetünk vegetáriánus, vegán, paleo ételeket. Jöhetünk ide táncolni, énekelni, beszélgetni, enni, inni, tornázni, rajzolni, filmet nézni. Jöhetünk gyerekkel, gyerek nélkül, barátnővel, apával, egész családdal, anyuval.

Szóval helló anyu!

 

Írta: Tóth Zsófi

Szólj hozzá

zöld étterem környezetbarát helyi családbarát szezonális környezetbarát étterem hellóanyu lipták orsi