Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2016. máj 28.

A hét hala: busa

írta: Felelős Gasztrohős
A hét hala: busa

1. Miért egészséges? A halhús D-, E-, A- , B-12 vitamint tartalmaz és megtalálhatóak benne az emberi szervezet számára fontos nyomelemek: magnézium, kalcium, vas, cink, szelén, jód. Táplálkozás-egészségtani szempontból nagyon előnyös, hogy 20% zsìr amelynek nagy rèsze többszörösen telítetlen, 11%-a…

Tovább Szólj hozzá

halathon

2016. máj 26.

Kávézz halakkal!

írta: Felelős Gasztrohős
Kávézz halakkal!

A Margit körút szomszédságában található a Murok Kávézó és Falatbár, az egyik legújabb Fenntartható Vendégláthely. Egy fiatal pár, Péter Balázs és Czibik Márta fejében fogalmazódott meg az ötlet, hogy a barkácsbolt helyén egy kedves vendéglátóhelyet álmodjanak meg a nagyérdemű számára. A dizájn…

Tovább Szólj hozzá

újrahasznosítás kávézó fenntartható sárgarápa akvakultúra murok

2016. máj 16.

A hét hala: afrikai harcsa

írta: Felelős Gasztrohős
A hét hala: afrikai harcsa

1. Miért egészséges? Az afrikai harcsa húsa is tartalmaz az összes esszenciális aminosavból, akárcsak a ponty. Viszont a harcsafélék, így az afrikai harcsa húsa a pontyhoz képest kevesebb fehérjét és foszfort tartalmaz. Így  a fehérje és foszforszegény diétát folytatók számára az afrikai harcsa…

Tovább Szólj hozzá

halathon

2016. máj 09.

Ízek zajától zengő csendes élmény - 2. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Ízek zajától zengő csendes élmény - 2. rész

Az április 28-i cikkünk folytatása: A főételt követően a Cruxx Gemina könnyed, édeskés málnaborát ízlelgetem, miközben beszélgetőtársam Eszter rátér arra, mit tesz a CsendesM-et vezető két hölgy a fenntarthatóság érdekében és ez nekik miért fontos. Kínálatukból kifolyólag nincs nagy olajigényük,…

Tovább Szólj hozzá

vega egészséges vegetáriánus környezetbarát étterem mindenmentes

2016. máj 02.

Hagyd pihenni a tengert!

írta: Felelős Gasztrohős
Hagyd pihenni a tengert!

Tudtátok, hogy a csendes-óceáni kékúszójú tonhal eredeti populációjának 96,4%-a eltűnt? Hallottatok róla, hogy az európai angolna már vörös listára került az Természetvédelmi Világunió (IUCN) kategorizálásában, vagyis a kipusztulás fenyegeti? Az Egyesült Államokban már a garnéla legnagyobb…

Tovább Szólj hozzá

ponty tenger pisztráng tokhal túlhalászat halathon kapj rá magyar hal

2016. ápr 22.

Sonka. Sajt. Bor. Nők.

írta: Felelős Gasztrohős
Sonka. Sajt. Bor. Nők.

Lámpaoltás előtt érkeztünk Budapest sok értelemben egyedi, legújabb slow food helyére, a kiSSBende contact dining bisztróba, a Parlament mellé. Minősített Fenntartható Étteremként ők is csatlakoztak az idei Föld Órája akcióhoz, amely keretében éttermek, épületek, családok is egy órára lekapcsolnak…

Tovább Szólj hozzá

magyar hazai háztáji termelői terra hungarica farm-to-table kissbende contact bistro

2016. már 24.

Ügyvédből kézműves pék

írta: Felelős Gasztrohős
Ügyvédből kézműves pék

Nyáron mire az unokák felébredtek reggel, a papámék balatoni házának teraszán már roskadozott az asztal a reggelihez előkészített alapanyagoktól: sajtok, tojás, a nagyim akarattya-szerte híres fokhagymás krémje, felvágottak, tűzpiros paradicsom, illatos uborka, tavaly eltett lekvárok - és persze két…

Tovább Szólj hozzá

kenyér kovász liszt jacques liszt misi a pék bio liszt

2016. feb 21.

Éjjeli gasztrokaland

írta: Felelős Gasztrohős
Éjjeli gasztrokaland

Vasárnap este 10.25-re jöttek értem a fiúk, hogy az éj leple alatt megmutassanak valamit, amire már régóta kíváncsi voltam. A kocsi, amivel értem jöttek tele volt üres ládákkal, és mikor beültem, már fűtött beszélgetés folyt arról, hogy feltűnést keltünk-e, ha kérdéseket teszünk fel a helyszínen.…

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs piac hazai zöldség vásárcsarnok termelő nagybani nagybani piac fogj kezet a termelővel helyi alapanyag

2016. jan 16.

Farmról farmra Európában: Portugália és Spanyolország

írta: Felelős Gasztrohős
Farmról farmra Európában: Portugália és Spanyolország

Vendégposzt egy régi jóbarátunktól, Vincze Szabolcstól, aki körbewoofolta* Európát.   2. rész   Olaszországból Baszkföldre utaztam: az augusztust Spanyolország északi partvidékén, a Camino de Santiago északi útján töltöttem, és gyalogolva haladtam következő úticéljaim, a portugál farmok felé. Ez a…

Tovább Szólj hozzá

bio camino farm stoppol organic wwoof woofing

2015. nov 19.

Mivel etetjük a világot?

írta: Felelős Gasztrohős
Mivel etetjük a világot?

2015. május 31. és október 31. között került megrendezésre az idei Világkiállítás Milánóban. Az EXPO témája “Feeding the planet” és “Energy for life” (lefordítva „Táplálni a világot, energiát adni az életnek”), vagyis a fenntartható fejlődés mellett az…

Tovább Szólj hozzá

expo bio organikus világkiállítás élelmezés magyar pavilon milanói expo

2015. okt 02.

YouTyúk: tojok rá!

írta: Felelős Gasztrohős
YouTyúk: tojok rá!

A Brian élete című filmből tudjuk, hogy boldogok a sajtkészítők (és a heringek). Minket viszont a YouTyúk tavalyi elindulása óta inkább az érdekel, hogy boldogok-e a tyúkok, a tojásárusok, a gazdák - na és persze a vevők? Balogh Ákost kérdeztük minderről, miközben az…

Tovább Szólj hozzá

bio tojás tyúk hazai gazda helyi termelő ketreces youtyúk boldog tyúk szabadon tartott

2016. máj 19.

Két szék közül a pohárra

írta: Felelős Gasztrohős
Két szék közül a pohárra

Számomra Provence-t idézi a Parlamenthez közel megnyitott Pohárszék borkóstoló és kávézó. A hely franciásan elegáns és fiatalos. Alkalmas a vendégeknek a finom étkezések mellett, baráti és üzleti megbeszélésekre, dolgozni egy jó kávé társaságában. Külön érdem, hogy gondoltak a kutyás gazdikra,…

Tovább Szólj hozzá

kávé bor magyar termék környezettudatos hulladékcsökkentés környezetbarát étterem terra hungarica pohárszék

2016. ápr 28.

Ízek zajától zengő csendes élmény - 1. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Ízek zajától zengő csendes élmény - 1. rész

Az Egyetem tér szomszédságában található, már tavaly is egészségtudatos vegetáriánus gasztrohelyként működő CsendesM, idén januárban, Kovács Eszter és Fekete Zsófi üzletvezetők és résztulajdonosok elgondolásának köszönhetően, vegán étteremként nyitott újra. Eszter és Zsófi régi álma vált valóra…

Tovább Szólj hozzá

vega gluténmentes csendes vegetáriánus vegán csendesM

2016. ápr 08.

Egyemmeg, mennyi cuki program!

írta: Felelős Gasztrohős
Egyemmeg, mennyi cuki program!

Azt már bizonyára tudjátok, hogy szerintünk a környezetvédelemhez (is) a gyomron át vezet az út! Szerintünk enni jó, jót enni még jobb, barátokkal, családdal jót enni pedig egyenesen non plusz ultra! De mitől lesz “jó” az étel? Szerintünk ez egy egyszerű matematikai formulával leírható:  Ha a…

Tovább Szólj hozzá

családi nap ingyenes program zöldövezet zöldövezet társulás gasztrohős felelős étkezés egyemmeg nap

2016. már 17.

Egyél, igyál, kapcsolj! Top 7 gasztrohelyszín most szombatra

írta: Felelős Gasztrohős
Egyél, igyál, kapcsolj! Top 7 gasztrohelyszín most szombatra

Idén március 19-én, vagyis most szombaton ünnepli a világ a WWF által 2007-ben elindított Föld Óráját. Az esemény lényege, hogy világszerte a csatlakozó személyek, intézmények és cégek egy órára lekapcsolják a világítást és áramtalanítják a különféle elektromos készülékeiket - ezzel hívva fel a…

Tovább Szólj hozzá

2016. már 04.

10 egyszerű télvégi recept

írta: Felelős Gasztrohős
10 egyszerű télvégi recept

A február elején indított Télen termett táplálék nevű kampányunk során kiderült, hogy sokan szeretitek a téli zöldségeket! Ennek annyira örülünk, hogy még a kampány vége előtt (március 15-ig csatlakozhattok!) megosztunk veletek néhányat a receptversenyre  beérkezett ételek közül, hátha még többetek…

Tovább Szólj hozzá

tél helyi szezonális gyökérzöldség gasztrohős télen termett táplálék télen termett

2016. feb 02.

Télen termett táplálék: kampány a helyi zöldségekért

írta: Felelős Gasztrohős
Télen termett táplálék: kampány a helyi zöldségekért

A tél több szempontból is hajaz a legborzasztóbb évszak címre: hideg van (bár idén egy szavunk sem lehet), szürkeség, és még jókat enni sem lehet, hiszen alig érik valami. Vagy mégsem? Szerintünk a tél kiváló időszak egy kis konyhai kreatívkodásra: ha jól körülnézünk, akkor ebben az időszakban is…

Tovább Szólj hozzá

szimpla friss zöldség téli helyi gyökér gasztrohős télen termett táplálék telentermett gasztrohos

2015. dec 14.

Karácsonyi könyvajánló á la Gasztrohős

írta: Felelős Gasztrohős
Karácsonyi könyvajánló á la Gasztrohős

Bár a Gasztrohős önkéntes csapata karácsonyra szeret ehető ajándékokat készíteni (adtunk már például mustárt, fűszervajat, hagymalekvárt, instant sütimixet a szeretteinknek), az idei könyvkínálat megingatott minket azzal kapcsolatban, hogy összekoszoljuk-e a kezünket.…

Tovább Szólj hozzá

karácsony ajándék könyvajánló sülve-főve együtt fánki főö ökoanyu

2015. okt 16.

Hátizsákkal húsmentesen

írta: Felelős Gasztrohős
Hátizsákkal húsmentesen

Vendégbloggerünk: Vigh Bori, Backepacker.hu   Két évvel ezelőtt találtam egy filmet, amit vacsorakészítés közben kezdtem el nézni. Ennek a filmnek Food, Inc. volt a címe, és véletlenül találtam rá.  A dokumentumfilm azt világítja meg, hogy hogyan kerül az asztalunkra az…

Tovább Szólj hozzá

utazás vega bio hús organikus helyi húsfogyasztás szezonális backpacker.hu élelmiszer-termelés

2015. sze 18.

Séfből termelő: a fenntartható étterem receptje

írta: Felelős Gasztrohős
Séfből termelő: a fenntartható étterem receptje

Olyanról már hallottunk, hogy az étterem konyhafőnöke jóban van azzal, aki az alapanyagait termeli; az viszont elég ritka, hogy maga a séf váljon termelővé! A többször a Világ Legjobb Éttermének választott skandináv étterem séfje pont ezt teszi: 2017 elején bezárja a Nomát,…

Tovább Szólj hozzá

étterem skandinávia friss helyi noma szezonális helyi beszerzés fogj kezet a termelővel

süti beállítások módosítása