2016. máj 06.

A hét hala: ponty

írta: Felelős Gasztrohős
A hét hala: ponty

1. Miért egészséges?

A pontynak teljes értékű fehérjéi vannak, így az összes esszenciális aminosavat be tudjuk vele vinni a szervezetünkbe. Húsa gazdag B- vitaminokban, különösen B12 vitaminban. Jelentős mennyiségben tartalmazza a szervezetünknek szintén nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak leghasznosabb formáit (DHA, EPA). Egy szelet sült pontyfilé (170g) fedezi a szükséges napi omega-3 zsírsav bevitel egészét, és a B12 vitamin bevitel közel felét.

rainbow-trout-80339_1920.jpg

2. Hol él?

A ponty a Földünkön legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj, a tudatos telepítő munkának köszönhetően minden földrészen megtalálható. Belső-Ázsiából származik

Magyarországon: Balaton, a Tisza, Körösök, Dráva, Száva.

A boltokban kapható pontyok nagy többsége tenyésztett, úgynevezett tógazdaságokban él, erre remek példa az Aranyponty Zrt.  rétimajori tórendszere. Ezek a halak extenzív tartásúak, ez a tartásmód az intenzív tartással szemben kisebb létszámú állományt jelent, nagyobb élettérrel.

3. Mit eszik?

Természetes körülmények között és a halgazdaságokban is leginkább planktonokat, kisebb rákokat, szúnyoglárvát, csigákat, kagylókat túr ki a fenékiszapból, csipegeti le a nádszárról és más vízinövényről. Ezeken kívül egyes hínárfélék fiatal hajtását, termését is.

Tenyésztett pontyoknál a hozzátáplálás mindig gabonával, búzával, kukoricával történik

fish-1710231_1920.jpg

4. Hol lehet hozzájutni?

Magyarországon talán a pontyot a legkönnyebb találni, majdnem minden halas étteremben, piacokon, sőt még nagyobb áruházláncoknál is megtalálható.

Felhívnánk azonban a figyelmet arra, hogy érdemesebb inkább a termelői boltokat, piacokat választani. Úgy tudjuk, hogy a sokáig zsúfolt akváriumokban tartott pontynak lesz egy rossz mellékíze.

Vásárláshoz ajánljuk a Kapj rá kampány halbolt keresőjét

5. Miket lehet belőle készíteni?

Hagyományos ételek: halászlé, rántott ponty, rácponty, fokhagymás-paprikás egészben sült ponty...

Nem hagyományos: curry, chips, tepertő, fasírt, alufóliában sült céklás pontypatkó

 

 

Szólj hozzá

halathon