2016. máj 02.

Hagyd pihenni a tengert!

írta: Felelős Gasztrohős
Hagyd pihenni a tengert!

Tudtátok, hogy a csendes-óceáni kékúszójú tonhal eredeti populációjának 96,4%-a eltűnt? Hallottatok róla, hogy az európai angolna már vörös listára került az Természetvédelmi Világunió (IUCN) kategorizálásában, vagyis a kipusztulás fenyegeti? Az Egyesült Államokban már a garnéla legnagyobb mennyiségben értékesített tengeri eledel, pusztán azért, mert az ökoszisztéma lerombolása után, a nagyobb testű halak eltűnését követően a populációjuk jelentősen megugrott. Mi lesz, ha a garnéla is eltűnik?

Május elejétől, 42 napon át egy különleges maratonra hívunk benneteket: kezdődik a HalatHon - A magyar hal maraton!

asian-1238670_1920.jpg

6 héten át hagyjuk pihenni a tengereket és együnk csak magyar halat!

 

Mostantól hetente egy édesvízi halat mutatunk majd be nektek a beszerzéstől a feldolgozásán át a különböző receptekig. Videók segítségével megtanulhattok filézni, irdalni, és halfilét sütni különböző módokon. Megosztunk veletek hagyományos és különleges halas recepteket. Sőt arra kérünk benneteket, hogy küldjétek el a Ti legjobb receptjeiteket, és ha finom magyar halas fogást készítetek valami, töltsétek fel a fotóját a facebookra, instagramra #halathon taggel! A kampányban résztvevők között egy két főre szóló jegyet sorsolunk ki a Gastropolis főzőiskolába, ahol magyar halas fogásokat tanulhattok meg elkészíteni!

Május 29-én pedig mi főzünk nektek: a Szimpla vasárnapi piacon filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szervezünk a tengerek túlhalászatáról, majd a  Közös Lábos program részeként harcsapaprikást ebédelünk.

Figyeljétek a facebook oldalunkat mert minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek közül többen ehettek majd halas fogásokat!

 A HalatHon kampány megvalósításában partnereink: a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá kampány, a Szimpla Kert és a Greenpeace, és a magyar halpiac meghatározó szereplői: az Aranyponty Zrt, a Halház Kft, a Boldog Füstölt Pisztrángosok

Fenntartható étkezés - ezért dolgozunk. Adj hozzá egy csipetnyit te is!

1_-2016.jpg

 

 

Szólj hozzá

ponty tenger pisztráng tokhal túlhalászat halathon kapj rá magyar hal