2015. már 20.

pEsti mese

írta: Felelős Gasztrohős
pEsti mese

Az utóbbi félévben érdekes jelenségre lehettünk figyelmesek a Király utca Deák tér felőli végén. Csütörtökönként megtelik a Centrál passage árusokkal, vevőkkel, élettel. Gyakran sétáltam át magam is a színes kavalkádon, de sosem tudtam, mi folyik itt pontosan. Eddig.

elsopestipiac-1.jpg

Az említett átjáróban üldögélünk egy kávézóban és a teámat szürcsölve, az egyik szervezőt, Zsuffa Csabát kérdezem: mi is ez pontosan. Mint kiderült, Csabáék a Király utcát és Paulay Ede utcát összekötő szakaszon egy fedett piacot szerettek volna létrehozni csütörtökönként főként helyieknek, munkából hazatérőknek. Az “első” Első pESTi piac 2014 októberében indult útnak, és azóta is tart. A téli időszakot ugyan nem várt nehézségek is bonyolították - a magyar bio termékek sajátossága ugyanis, hogy véges mennyiségben érhetőek el -, így a bio termékek kedvelői számára nem tudnak állandó kínálatot biztosítani. A piacon azonban nem kizárólag bio termékek kaphatók, hanem hagyományos termesztésű, jó minőségű, magyar termékek is. Hosszasan kérdezem Csabát, miként ellenőrzik ezeknek a termelőknek a hátterét, termékeik megbízhatóságát és minőségét. “A termelők egy részét a Földművelésügyi Minisztérium által kibocsájtott listából szerezzük, de nagyrészt a Facebook oldalunkon közzétett felhívásra kerestek meg minket.  A termelői igazolvány elengedhetetlen, és mindannyiukkal közvetlen kapcsolatban állunk. A piac lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy a termelőtől személyesen kérdezzenek, ezzel direkt kapcsolatot teremtve a fogyasztó és előállító között. Szeretnénk továbbá, ha a termelők fotókon illusztrálnák a tanyájukat és a munkájukat.”

Valóban nagyon sok minőségi magyar termékkel találkozhatunk a piacon, az azonban nem volt világos, hogy banánt és mandarint milyen magyar őstermelőtől sikerült szerezni, ahogy azt a piac Facebook fotói között láthatjuk. Csabának azonban maximálisan igaza van a termelők és fogyasztók közötti kapcsolat építésének fontosságáról. Ugyanezt fogalmaztuk meg mi is a Fogj kezet a termelővel! kampányunban, amely során sok termelőtől hallottuk, hogy nincs elég vásárlója, mivel a legtöbb ember még mindig szupermarketbe jár. Ugyanakkor a legtöbb megkérdezett vásárló azt nyilatkozta, szívesebben járna piacra, de azok nyitvatartása nem érhető el munkaidőn kívül. Íme, erre remek gyógyírt jelent az esti piac!

Az esti piac megálmodói szerint nem könnyű a városiaknak jó minőségű, helyi élelmiszerhez jutni - ezt a problémát szeretnénk orvosolni. A piac csütörtökönként este 9-ig van nyitva, így a munkából hazatérőknek is van elég ideje bevásárolni.

Hamarosan csatlakozik a beszélgetéshez Klára, akitől megtudom, hogy a piac egy sokkal nagyobb helyi projekt része. Landwehr Klárának - aki a KultUnio Alapítvány alapítója és elnöke - a kerület csinosítása, zöldebbé tétele, kulturális fejlesztése igazi szívügye. A Károly körút, Andrássy út, Teréz/Erzsébet körút és Rákóczi út által határolt területen 220 műemlék épület található, ami még európai mértékkel nézve is figyelemreméltó szám.

„Terveink között szerepel ugyanezen a helyszínen egy vasárnapi piac létrehozása is, főként az új vasárnapi zárvatartást ellensúlyozva. Kláráék szeretnék, ha a piac igazi családi program lenne, ahova szülők és gyerekek együtt jönnek, ehhez pedig egy külön “gyereksarkot” is szeretnének kialakítani. “Egy jó kapcsolat révén jutottunk hozzá a passage használati jogához, az átjáró ugyanis magántulajdon. A tulajdonos nem titkolt szándéka a nagy népszerűségnek örvendő Gozsdu udvar meghosszabbítása.”

elsopestipiac-5-.jpg

Ezt mutatja azt is, hogy nem csak a piacnak ad otthont a passage. Egyre több remek programba futhatunk bele: például a Gardrób Közösségi Ruhavásár is gyakran itt kerül megrendezésre (következő március 21., elő a naptárakkal!). Itt a szuper rucikon és kiegészítőkön kívül lehetőségünk van jótékonykodásra is, legutóbb például a Budapest Bike Maffia kapott itt standot, minden általuk eladott ruhával a szervezetet és tevékenységüket támogattad.

Szerencsére a Budapestieknek ma már egyre több remek alternatívája van, ha jó minőségű, helyi élelmiszerhez szeretnének jutni. Ugyanebben a kerületben kerül megrendezésre minden vasárnap a Szimplakerti háztáji piac, ahol szintén mindig van lehetőségünk jótékonykodásra a Közös Lábos főzések által. Nem kell messzire mennünk akkor sem, ha 50km-en belül beszerzett organikus, szezonális zöldségre/gyümölcsre vágyunk, hiszen a 8. kerületben hétfőtől-szombatig vár mindenkit a Szatyorbolt.

A vasárnapi zárvatartás miatt valóban szüksége lesz az embereknek alternatívára, amire tökéletes hiánypotló a vasárnapi piacok terjesztése. Ha már a legtöbben úgyis a családi programot hiányolták a bezárások kapcsán, íme: tessék piacra járni a gyerekekkel, megismertetni őket a vidéki élettel, termeléssel és egészséges étkezéssel.

A cikket írta: Zollai Judit
Fotók: Első pEsti Piac facebook

Szólj hozzá

magyar piac kistermelő termelői piac bio piac esti piac pesti piac