Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2012. nov 12.

Novembertől Felelős Gasztrohős fogások és ajándékok várnak rátok!

írta: Felelős Gasztrohős
Novembertől Felelős Gasztrohős fogások és ajándékok várnak rátok!

A Felelős Gasztrohős Hálózat tagjai az év végére két meglepetést is tartogatnak azoknak, akik télen sem hagynak fel a környezettudatos étkezéssel. A Hálózathoz csatlakozó éttermek már bizonyították, hogy működésük során odafigyelnek a környezeti hatásuk csökkentésére,…

Tovább Szólj hozzá

sütőtök helyi szezonális kétkerétkem sületlenségek doblo mannatural életkonyha drunken tailor új-budavár felelős gasztrohős hálózat ecocafe felelős gasztrohős menü M étterem

2012. nov 06.

Én azért is csapvizet kérek az étteremben - avagy miért jó(bb) a csapvíz?

írta: Felelős Gasztrohős
Én azért is csapvizet kérek az étteremben - avagy miért jó(bb) a csapvíz?

Az utóbbi 20 évben teljesen leszoktunk a csapvízről és egyre inkább csak PET palackból isszuk a vizünket, ami többszörösen jobban terheli a környezetünket és a pénztárcánkat. Régi és új mítoszok keringenek a csapvíz körül, melyeknek próbáltunk utána járni, így…

Tovább Szólj hozzá

interjú egészséges környezetbarát csapvíz környezettudatos palackos víz környezetbarát étterem PET Fővárosi vízművek vízhálózat

2012. okt 16.

Szemét fesztiválok!

írta: Felelős Gasztrohős
Szemét fesztiválok!

Bevallom, engem még fel tud villanyozni egy-egy borfesztivál, pálinkakóstoló vagy más gasztronómia rendezvény, bár mostanra valóban eléggé megnőtt a számuk. Szeretem a fesztiválozós hangulatot, és mindig kíváncsian várom, hogy milyen új „zöld” megoldásokat vetnek be a…

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát újrahasznosított repohár zöld fesztivál hulladékcsökkentés street food show környezetbarát fesztivál zöld fesztivál minősítés

2012. okt 04.

Back to the basics 3.

írta: Felelős Gasztrohős
Back to the basics 3.

- Búzától a lisztig, avagy jöhet a világvége?

  Az előző részből a lelkesebbek összegyűjthettek elég tudást ahhoz, hogy elkészíthessék a saját kis vályogkemencéjüket. A mostani részt szeretném egy idén nagy port felkavaró témával kezdeni: Jön a világvége! Ne értsetek félre, nem hiszem, hogy tényleg megtörténik, de…

Tovább Szólj hozzá

kenyér kemence kenyérsütés vályog házi kenyér vályog kemence Búza termesztés Cséplés Búza Liszt készítés Back to the basics Vályogkemence készítés vályogkemece

2012. sze 16.

De kérem, hosszú távon úgyis meghalunk, avagy a fenntartható kenyér esete

írta: Felelős Gasztrohős
De kérem, hosszú távon úgyis meghalunk, avagy a fenntartható kenyér esete

Fornetti kontra Lipóti pékség Keynes kicsit provokatív idézetét felhasználva a címben, fel szeretném vetni a fenntarthatóság kérdését az egyik legalapvetőbb élelmiszerünknél, a pékárunál. Néha a termék árát és mennyiségét fontosabbnak érezzük, mint azt, hogy…

Tovább Szólj hozzá

zöld pékség egészséges környezetbarát környezettudatos lipóti pékség hulladékcsökkentés Lipóti Fornetti cserpes sajtmanufaktúra vályogkemence

2012. sze 13.

Magyarország első CARROT MOB-ja!

írta: Felelős Gasztrohős
Magyarország első CARROT MOB-ja!

  Filmvetítéssel egybekötött CARROT MOB akció a Civilek Éjszakáján, amely során megmutathatod, hogy te is támogatod az éttermek zöldülését. Gyere el a Drunken Tailorba filmet nézni vagy beszélgetni, és ők ígérik, hogy a fogyasztásodból befolyt pénzből lecserélik a…

Tovább Szólj hozzá

a szavazol drunken tailor Ne!jlon Bag it civilek éjszakája carrot mob carrot mob budapest carrot mob hungary Ruzsa Dénes +1°C pénzeddel

2012. sze 03.

Éttermi vízspórolási technikák, 1 rész*

írta: Felelős Gasztrohős
Éttermi vízspórolási technikák, 1 rész*

- a Thai Buddha -

Belátjuk, el voltunk kényeztetve az utóbbi időben. Olyan vendéglátóhelyeken jártunk, ahol nem okozott problémát, ha kértünk egy pohár csapvizet, finomakat ettünk (vegetáriánusként is), ahol nem kellett órákat várni, hogy felénk nézzen a felszolgálónk, sőt, legtöbbször…

Tovább Szólj hozzá

ivóvíz ásványvíz rizstészta ebéd vegetáriánus csapvíz szénsavas ebéd menü szénsavmentes pad thai thai étterem thai buddha thai buddha budapest

2012. aug 24.

A szomszéd étterme mindig zöldebb?

írta: Felelős Gasztrohős
A szomszéd étterme mindig zöldebb?

-Weinbotschaft, Bécs-

Néhány hete Bécsben jártam, és gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal: bár csak egy szabad estém volt, igyekeztem feltérképezni a fenntartható éttermek helyzetét az osztrák fővárosban. A belvárosban való séta közben persze sok étterem mellett elhaladtam, az amerikai…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem bio egészséges helyi vegyszermentes szezonális környezetbarát étterem bio bor környezettudatos étterem bio minősítés zöl étterem bio étterem

2012. aug 20.

Csak az a keksz

írta: Felelős Gasztrohős
Csak az a keksz

-a La Delizia-

Woody Allen késői filmjének címére rímel a fenti sor, amelynek két hőse a nagyváros dzsungelében sétálva igyekszik a női lelket megfejteni. Igaz, öncélú az utalás, mert az alábbi bejegyzést sokkal inkább a rendező Süti nem süti című filmjéhez illene kötni. Ebben a filmben…

Tovább Szólj hozzá

zöld süti természetes keksz cukrászat környezetkímélő környezetbarát helyi cukrász környezettudatos szezonális természetes alapanyag tartósítószer mentes zöld étterem természetes alapanyagok színezék mentes állagnövelő mentes zöld cukrászat zöld sütemény cukrászműhely

2012. júl 27.

Ahol semmi nem akad a torkunkon

írta: Felelős Gasztrohős
Ahol semmi nem akad a torkunkon

-a Halkakas-

Az új bisztrót már két héttel a megnyitása után figyelmünkbe ajánlották barátaink, mondván, a Halkakasnak a Gasztrohős blogon a helye. Néhány nappal később, a kánikula egyik első napján, már a Fővám térhez közeli sarkon található kis földszinti étterem egyik, pulthoz…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem bio friss szelektív hulladékgyűjtés ebéd egészséges vegetáriánus környezetkímélő egészséges ételek helyi egészséges táplálkozás környezettudatos egészséges étkezés halkakas rétimajor kézműves sör környezetbarát étterem zöld étterem bio hal aranyponty hal bisztro

2012. júl 06.

Luxus kontra környezetvédelem

írta: Felelős Gasztrohős
Luxus kontra környezetvédelem

- az Olimpia -

A Felelős Gasztrohős feladatának tartja, hogy felfedezze a fenntarthatóan működő éttermeket és bemutassa nektek. Célunk, hogy minél többen döntsetek úgy, hogy környezetvédelmi megfontolásból, a széles választékból egy olyan vendéglátó egységbe ültök be, amelyik odafigyel…

Tovább Szólj hozzá

olimpia luxus friss vegetáriánus környezetbarát energiatakarékosság környezettudatos víztakarékosság olimpia étterem ökolábnyom indukciós tűzhely környezetbarát étterem zöld étterem olimpia étterem budapest környezettudatos étterem fenntartható luxus étterem ökolábnyoma vákuumkompresszor őszinte konyha őszinte étterem

2012. jún 29.

Szervezkednek a Gasztrohősök!

írta: Felelős Gasztrohős
Szervezkednek a Gasztrohősök!

A Felelős Gasztrohős blogon eddig a környezettudatos éttermeket mutattuk be Nektek. Most új kezdeményezést indítottunk, amely kapcsolat és klub lesz az éttermeknek, tájékozódási pont a vendéglátóhelyekre járóknak és információs bázis azoknak, akik a környezettudatos étkezés…

Tovább Szólj hozzá

fruccola mannatural kétker-étkem zöld étterem doblo bor és bár életkonyha gasztrohős felelős gasztrohős hálózat felelős gasztrohősök hálózata ecocafe

2012. jún 10.

Back to the basics 2 – Vályog kemence otthon, otthonosra

írta: Felelős Gasztrohős
Back to the basics 2 – Vályog kemence otthon, otthonosra

 A "Búzából kenyeret" projekt következő fejezetéhez érkeztünk, melyben leírom, hogyan lehet otthon házilag vályogkemencét készíteni. Ehhez nem kell több, mint egy kis szabadidő, jó kis agyagos talaj és homok (igényeseknek egy kis szalma). Természetesen pár eszközzel a munka…

Tovább Szólj hozzá

búza kenyér házi kemence kenyér sütés házi kenyér vályog kemence búzából kenyeret friss kenyér

2012. máj 31.

Hogyan főzzünk csalánt?

írta: Felelős Gasztrohős
Hogyan főzzünk csalánt?

Bár a recept-bizniszbe egyelőre nem vágtunk bele, Zsolt barátunk a Szatyor bevásárlóközösségtől egy olyan érdekességgel lepett meg bennünket, amelyet nem bírjuk megállni, hogy ne osszunk meg veletek. Egyúttal bíztatunk Benneteket is, hogy ha van érdekes -és környezetbarát-…

Tovább Szólj hozzá

recept szatyor csalán vadon fenntartható fogás csalános rizottó fenntarható recept szatyor bevásárlóközösség

2012. máj 26.

Szimbólumok és zöldségek

írta: Felelős Gasztrohős
Szimbólumok és zöldségek

A közelmúltban olyan étteremre bukkantunk, ahol a környezettudatos technika alapvetően meghatározza a mindennapi működést. A hely szó szerint zöld, ugyanis a környezetvédelem színe az étterem arculatában is megjelenik. A tulajdonosok komolyan beruháztak a környezettudatos…

Tovább Szólj hozzá

mcdonalds étterem globalizáció gyorsétterem hulladék napenergia hamburger big mac környezettudatos energiatakarékos víztakarékosság big mac index McDonald’s

2012. máj 22.

Sikeres rendezvény!

írta: Felelős Gasztrohős
Sikeres rendezvény!

Nagyon klasszul sikerült a szombati Felelős Gasztrohős Piknik, köszönjük mindenkinek, aki eljött, vagy a helyszínen csatlakozott! Köszönjük az egészséges finomságokat is, amiket hoztatok, és azt is, hogy nem szemeteltetek! A fotókat megtekinthetitek itt, és hamarosan egy kisfilmmel…

Tovább Szólj hozzá

piknik egészséges food revolution felelős gasztrohős piknik Felelős Gasztrohős

2012. máj 18.

Felelős Gasztrohős Piknik-flashmob

írta: Felelős Gasztrohős
Felelős Gasztrohős Piknik-flashmob

A héten nem voltunk étteremben, mert ez szervezgettük (Please scroll down for the English version):Várunk mindenkit szeretettel! Legyetek ti is Gasztrohősök és gyertek el velünk piknikezni a Food Revolution Nap alkalmából és egyétek egészségesre magatokat Jamie Oliver…

Tovább Szólj hozzá

friss jamie oliver piknik egészséges flashmob helyi szezonális food revolution foor revolution nap food revolution day food revolution day hungary felelős gasztrohős piknik gasztrohős

2012. máj 11.

Magyar jazz mellé kézműves sör

írta: Felelős Gasztrohős
Magyar jazz mellé kézműves sör

Bevallom, az utóbbi években mindig igyekeztem elkerülni a Ráday utca környékét. Tipikus, tudom, hogy a rossz dolgokra emlékszik az ember, de tényleg mindig az jutott eszembe, ahogy egyszer 5000 forintért próbáltak eladni nekünk egy pohár bort. Tényleg sokan voltunk, és egy magyarul…

Tovább Szólj hozzá

jazz friss ráday utca ráday if víztakarékosság kézműves sör if kávézó

2012. máj 01.

Back to the basics, avagy induljunk a „kemencétől”

írta: Felelős Gasztrohős
Back to the basics, avagy induljunk a „kemencétől”

Mi, városlakók elszoktunk a természet közelségtől, így már például azt sem tudjuk, mi kerül az asztalunkra. Olvashatunk szép cikkeket, de az igazi megtapasztalás hiányzik. Ez még látványosabb gyerekeinknél, akiknek néha már alapfogalmak értelmezésével is bajuk akad.…

Tovább Szólj hozzá

búza kenyér kemence kenyér sütés vályog vályog kemence búza termesztés

2012. ápr 20.

Felelős Gasztrohős & Jamie Oliver

írta: Felelős Gasztrohős
Felelős Gasztrohős & Jamie Oliver

Néhány napja megkeresett minket az ÖkoHybrid blog szerkesztője, Povodör Judit, és felhívta a figyelmünket rá, hogy május 19-én kerül világszerte megrendezésre a Jamie Oliver alapítványa által szervezett Food Revolution Day. Kiderült, hogy Judit a rendezvény magyarországi…

Tovább Szólj hozzá

blog gyümölcs táplálkozás piac cukorbetegség elhízás friss zöldség nagykövet egészséges egészséges ételek helyi egészséges táplálkozás magas vérnyomás egészséges étkezés szezonális május 19 Jamie Oliver Food Revolution Food Revolution Day Food Revolution Nap Stand up for real food teljes étel ökohybrid igazi ételek

2012. ápr 12.

Vigyázat, forró! És papírban van.

írta: Felelős Gasztrohős
Vigyázat, forró! És papírban van.

Szeretjük a kávét. Ezen nincs sok mindent magyarázni. Ráadásul úgy tűnik, egyre többen vagyunk ezzel így. Van azonban ezzel egy kis gond: a kávé messziről jön, a termelőit a legtöbb esetben nem fizetik meg rendesen, illetve sokszor természetkárosítással is jár a termesztése. A…

Tovább Szólj hozzá

kávé bio hulladék szelektív hulladékgyűjtés tudatos fogyasztás coffee fair trade papírpohár kávézás tudatos vásárlók egyesülete kávézólánc rainforest alliance méltányos kresekedelem

2012. ápr 06.

Közösségépítés Részeg Szabó módra

írta: Felelős Gasztrohős
Közösségépítés Részeg Szabó módra

   „Más varrta nekem rám szabta, rám adta javította ifjú koromig folyvást igazgatta.Most így használom - elkoptatom - sokszor kiszakad folyton foltoz a "cérna" Néha a szükség szűk és fojtogat gondolat mit hoz a holnap? Néha ha tehetem tehetősebbre engedem gombtalan…

Tovább Szólj hozzá

zöld piac társadalom étterem vega vendéglátó friss felelős vegetáriánus közösségépítés környezetbarát helyi szezonális drunken tailor részeg szabó östermelő

2012. már 29.

I feel food!

írta: Felelős Gasztrohős
I feel food!

Friss infó: **Sajnos a Húspatika bezárt!**

Bár ma már tudjuk, hogy a marha- a bárány- és a sertéshús előállítása a leginkább környezetterhelő a fehérjeforrások közül[1], vannak azonban olyan húsok, amelyeket érdemes lehet egyszer-egyszer beiktatnunk táplálkozási rendünkbe. Sajnos a hazai marhahús legnagyobb részét…

Tovább Szólj hozzá

bio hungarikum sonka sertés sertéshús húsbolt mangalica delikátesz húspatika monte nevado mangalica és társai élelmiszer-kilométer i feel food

süti beállítások módosítása