2012. jún 10.

Back to the basics 2 – Vályog kemence otthon, otthonosra

írta: Felelős Gasztrohős
Back to the basics 2 – Vályog kemence otthon, otthonosra

 A "Búzából kenyeret" projekt következő fejezetéhez érkeztünk, melyben leírom, hogyan lehet otthon házilag vályogkemencét készíteni. Ehhez nem kell több, mint egy kis szabadidő, jó kis agyagos talaj és homok (igényeseknek egy kis szalma). Természetesen pár eszközzel a munka gyorsítható, de mindenképp jó, ha van segítőnk a jó kedv növelésére és az alapanyagok összekészítéséhez.

A vályogkemence alapanyaga egy agyag és homok keverék, mely így a két anyag jó tulajdonságait egyesíti: Az agyag összetartja a keveréket, jó a hőtartó képessége, de nagy hőre (ami tuti lesz a kemencében) könnyen megreped; A homok szárazon szétesik darabjaira, de agyaggal keverve biztosítja, hogy ne repedjen meg az agyag, mivel a hő tágulási hatásait átveszi és egyben ez is egy jó hőtartó anyag. Ha a kertünkben agyagos a talaj, akkor az teljesen megfelelő a mi céljainkra, homokban pedig akár a cementhez használt kavicsos homok is megfelelő. Mivel mindenhol más homok és agyag áll rendelkezésre az első feladat a kísérletezés. Ehhez a következő lépéseket kell elvégezni:

  1. Készítsük el a kemencealapot.
  2. Az alap közepére formáljunk egy homok félgömböt (ez lesz a tűztér és ahol a kenyerünk fog sülni)
  3. Keverék elkészítése homokból és agyagból.
  4. Sok kis gömböccel körbe kell rakni a homok félgömbünket.
  5. A gömböcökre kívülre egy burkot kell húzni (kb 5 cm vastag), mely a gömböcök közötti részt töltik ki (igényesek szalmát is kevernek ebbe a rétegbe, így jobban szigetel, de akkor nem árt még egy külső réteg).
  6. Várunk legalább 1 hetet, hogy kicsit kiszáradjon a kemence.
  7. Kikaparjuk a nyíláson át a homokot és kis próbatüzelést végzünk
  8. Első komolyabb tüzelés után készülhet az első kenyér (zsemlével érdemes kezdeni, mivel könnyebben kisül)

 

Ennyi! De gondolom a lépések felvetettek sok kérdést az olvasóban, így minden egyes lépésen részleteiben is végig megyek.

1. Kemencealap elkészítése

A kemencealap sok minden lehet: Valaki csak fog egy adag samott téglát és abból egy sima felületre felteszi a téglákat, majd erre építkezik, de lehet akár 1 méter magas téglákból kirakott alapot is csinálni, mivel így alulról nem fog olyan gyorsan kihűlni a kemence, stabilabb lesz az egész szerkezet és sokkal kényelmesebb lesz a kenyeret a kemencébe pakolni. Ha magas alapban gondolkodunk, akkor nagyon jó hótartó és szigetelő, ha középre homokot és üveget (valaki a töröttre, valaki pedig egyben a levegőt is benne hagyva használja) teszünk. A lényeg, hogy a végén legyen egy emelt, sima alapunk, melyre a kemence ráhelyezhető. A stabilitás azért fontos, mert ha az alap kicsit megcsúszik az egész kemence repedhet a fellépő feszültségek miatt.

2. Az elkészült sima alapunkra helyezzünk egy akkora félgömböt nedves homokból amekkora az égéstér lesz. A méret nagyban függ, hogy hány külső réteget fogunk elkészíteni, inkább több helyet hagyjunk, így biztos nem a végén derül ki, hogy rossz volt a méretezés.

3. Fogjunk 3 kis vödröt és az első vödörbe tegyünk 1 adag agyaghoz (föld) 1 adag homokot, a másodikba 1 adag agyaghoz 2 adag homokot, a harmadikba pedig 1 adag agyaghoz 3 adag homokot. Mindegyikhez öntsünk egy kis vizet és keverjük össze az egészet úgy, hogy az agyag és a homok teljesen összekeveredjen (minél jobban, annál kevésbé fog repedni a kemence). Annyi vizet kell hozzá adni, hogy a végén az egész szépen összeálljon és könnyű legyen megdolgozni. Ez után gombócot formálunk külön-külön a 3 vödörben található keverékeinkből és ezeket egyesével az egyik kezünkből a másikba dobáljuk, aminek köszönhetően a levegő teljesen kiszabadul a gombócainkból és ha túl vizes a keverék, akkor ez is kifolyik. A szép gombócunkat ezután kb. 1 méter magasról egy kemény felületre ejtünk és megfigyeljük, hogyan reagálnak a különböző keverékek erre a műveletre. Három eset lehetséges:

  • A gömböc teljesen laposan ér földet: Kevés homok van a keverékben vagy még kicsit vizes voltà adjál hozzá homokot, vagy dobáld egyik kézből a másikba még egy kicsit, hogy a víz egy része kijöjjön.
  • A gömböc megrepedt: Kevés az agyag a keverékben vagy túl száraz adjál hozzá agyagot, vagy egy kis vizet.
  • A gömböc kicsit laposabb lett (max: 1-2 cm torzulás), de nem repedt meg és nem is lett túl lapos: ideális, ezt az összetételt jegyezd meg és ilyenből kell Neked nagyon sok a kemencéhez.

Ha biztosra akarsz menni, hogy a gömböcöd összetétele ideális, akkor a 3. típusúból csinálj 1-2-t és hagyjad száradni 1 hétig. Utána olyan keménynek kell lennie, mint a kő, ha porhanyós és törékeny, akkor valami nem úgy sikerült, mint kellett volna. A jó méretű gömböc keverékből kell elkészíteni egy nagy adagot. Keveréshez ideális a fenti képen látható taposó megoldás, mivel kézzel nagyon fárasztó lenne.

 

4. A gömböcökkel elkezded körberakni a kemencét. Nagyon fontos, hogy az újabb réteg gömböcöt mindig lefele nyomd a következőhöz és ne a homok fele és olyan erősen, hogy maximum 2-3 cm-t torzuljon a formája. Arra kell még figyelni, hogy ne legyen rés a gömböcök között. Ha sikerült a teljes homok félgömböt elkészíteni, akkor kész az első réteged.

5. A következő réteg kb 5 cm agyag-homok keverék lesz, melyet már nem kell gömböc formában hozzáadni, hanem elég rátapasztani. Ehhez a réteghez lehet szalmát is keverni, mivel a szalmának nagyon jó a szigetelő képessége, jobban fogja a kemence a hőt megtartani. Fontos, hogy a szalmát max 10 cm-es darabokra vágjuk és minél jobban összekeverjük, mivel ha túl sok szalma van egy kupacban akkor ott könnyen repedés keletkezhet.

6-8: Ezek a lépések szerintem nem szorulnak magyarázatra.

 

Remélem sikerül ez alapján elkészíteni a kemencéteket! A legjobb az első kemencét piciben megcsinálni (kb. 1 db zsemle fér csak bele) és azon kísérletezni.

 

A következő fejezetben a búza termesztésről fogok írni, addig is jó építkezést, és remélem küldtök képeket az általatok készített kemencékről!

 

 

Szólj hozzá

búza kenyér házi kemence kenyér sütés házi kenyér vályog kemence búzából kenyeret friss kenyér