Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2013. jún 20.

Voulez-vous ein francia brunch?

írta: Felelős Gasztrohős
Voulez-vous ein francia brunch?

- az á table! -

Bár valószínűleg nincs nagyobb luxus mint reggelizni menni valahova, a blog olvasóink érdekében egyik vasárnap eldöntöttük: “feláldozzuk” magunkat, és kipróbáljuk azt a kis francia pékséget, amelyről már olyan sokat hallottunk. A stílusosan Retek utcában található á…

Tovább Szólj hozzá

francia kávézó baguette croissant quiche retek utca francia pékség élelmiszer kilométer á table francia croissant Anthony Lecaude igazi croissant foodmile francia süti francia baguette tartine ratatouill

2013. jún 11.

Köszi, EU! Üdv: Kazimír

írta: Felelős Gasztrohős
Köszi, EU! Üdv: Kazimír

Az Európai Unió egyre több fronton igyekszik lépéseket tenni a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer fogyasztás, a kidobott ételek mennyiségének csökkentése, az éhezés csökkentése; vagy az erőforrás hatékonyság felhasználása érdekében is; és az erre szánt keretekből…

Tovább Szólj hozzá

zöld szelektív hulladékgyűjtés vegetáriánus környezetbarát helyi kistermelő hulladékcsökkentés környezetbarát étterem zöld étterem csencselde kazimír kazinczy utva EU pályázatok vízmentes piszoár csencselde program kazimír ház kazimír infopont

2013. máj 30.

A Hős és ami mögötte van

írta: Felelős Gasztrohős
A Hős és ami mögötte van

A Cserpes Tejivóról készült bejegyzésünkre érkezett néhány visszajelzés azt mutatja, hogy egyes cikkeink úgy tűnhetnek, mintha a kákán is csomót keresnénk. Mivel a célunk egyáltalán nem ez, szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy tisztázzuk, miért is említjük meg az olyan…

Tovább Szólj hozzá

étterem újrahasznosítás energia víz megelőzés szelektív hulladékgyűjtés értékelés vegetáriánus környezetbarát helyi takarékosság környezettudatos minősítés ökológiai lábnyom styrofoam lebomló újrahasználat hulladékcsökkentés zöld étterem csomagolóanyag perlátor vendéglátóegység hús környezeti hatásai

2013. máj 23.

Fél liternyi Vietnám Magyarországon

írta: Felelős Gasztrohős
Fél liternyi Vietnám Magyarországon

Hetek óta vártuk, hogy megnyíljon egy pici hely a Mozsár utcában, és ott ehessünk egy nagy tál levest. A közelmúltban elég sok leveses hely nyílt Budapesten, amelyek egymást túlszárnyalva igyekeznek magukhoz vonzani a korgó gyomrúakat: a currys csirkelevestől a kókuszos…

Tovább Szólj hozzá

pho vietnámi konyha környezetbarát étterem környezettudatos étterem funky pho pho leves vietnámi leves élelmiszer kilométer food mile egzotikus leves

2013. máj 09.

A Cserpes tejhatalma

írta: Felelős Gasztrohős
A Cserpes tejhatalma

Bár már hónapokkal ezelőtt megnyílt, kicsit ódzkodtam a Cserpes Tejivó kipróbálásától. Először is túl sok reklámot kapott, minden magára is kicsit adó alternatív magazin/blog, de még az origo és a Heti Válasz is szentelt már nekik egy-egy oldalt, és amit már a megnyitáskor…

Tovább Szólj hozzá

tej friss hatalom joghurt egészséges környezetkímélő környezetbarát magyar termék betétdíj helyi környezettudatos termelő újrahasznosított tejivó környezetbarát étterem Cserpes Csikós András

2013. máj 03.

Szombaton koccintsunk a Földért!

írta: Felelős Gasztrohős
Szombaton koccintsunk a Földért!

Nagy fába vágtuk a fejszénket! Remélem emlékeztek még a tavaly szervezett két Carrotmobunkra. Az elsőt a Drunken Tailorban, a másikat a Doblo Bor & Bárban tartottuk. A harmadikban tanácsokkal segítettük a lelkes Greenpeace aktivistákat, hogy megszervezzék a 3. Carrotmobot és…

Tovább Szólj hozzá

carrotmob carrotmob budapest carrotmob mikszáth tér pozitív bojkott szavazz a pénzeddel a pénzeddel szavazol

2013. ápr 25.

Hogyan hozzunk létre működő közösségi mezőgazdaságot - képzés beszámoló

írta: Felelős Gasztrohős
Hogyan hozzunk létre működő közösségi mezőgazdaságot - képzés beszámoló

A múlt héten írtunk a közösség által támogatott mezőgazdaságról és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által a témában tartott gyakorlati képzésről. Egy olvasónk ellátogatott a programra, az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük, hátha valaki más is kedvet kap és maga…

Tovább Szólj hozzá

tve tudatos vásárlók egyesülete közösségi mezőgazdaság CSA felelős fogyasztás közösségi mezőgazdálkodás Háromkaptár biokert zöldlak doboz rendszer részes rendszer bio termelés organikus termelék termelőtől az asztalra farm to table farmról az asztalra

2013. ápr 18.

Az igazi kisgazdák visszatérnek!

írta: Felelős Gasztrohős
Az igazi kisgazdák visszatérnek!

Tavaly a Felelős Gasztrohős elkészítette a magyar feliratot egy rövid videóhoz, amit a főleg amerikai tagokból álló Food Mythbusters (étel-mítoszírtók) csapat készített a nagyipari mezőgazdaság káros hatásairól. A videó azzal a manapság borzasztóan elterjedt nézettel…

Tovább Szólj hozzá

éhezés gmo community supported agriculture nagyipari termelés CSA közösség által támogatott mezőgazdaság dobozrendszer étel mítoszírtók food mythbusters ipari mezőgazdaság bio termesztés organikus mezőgazdaság növekvő népesség termőföldről az asztalra

2013. ápr 10.

Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül

írta: Felelős Gasztrohős
Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül

Nemrég meghívást kaptunk az Angyalföldön található Forró Jóga stúdióba, a szervezet jogász jógász és élelmiszermérnök-termékfejlesztő-szakács tulajdonosaitól, akik azt ígérték, hogy a stúdióban számos kitűnő környezetvédő ötlettel fogunk találkozni. A…

Tovább Szólj hozzá

jóga hatha jóga forró jóga forrós jóga stúdió delibaba szendvicsműhely piszkei öko bio berta zöld jóga stódió környezetbarát jóga környezettudatos jóga

2013. ápr 04.

Húsmentes Hétfő Makival, etióp módra

írta: Felelős Gasztrohős
Húsmentes Hétfő Makival, etióp módra

Tudtátok, hogy Etiópiában szerdán és pénteken nem fogyasztanak húst? Bár mindezt vallási okokból teszik, ezzel egyben a környezetüket is kímélik, hiszen -ahogy már sokszor írtuk- a zöldségek megtermelése kevesebb környezetterheléssel jár, mint a húsoké és tejtermékeké. Az…

Tovább Szólj hozzá

maki hétfő főzőtanfolyam etióp makifood húsmentes hétfő meatless monday vacsoraklub húsmnetes hétfő vacsoraklub

2013. már 21.

Te hagyod lekenyerezni magad?

írta: Felelős Gasztrohős
Te hagyod lekenyerezni magad?

A Gasztrohős találkozása a Lipóti pékséggel Először is tisztázni szeretnénk: mi szeretjük a Lipótit, évek óta vesszük a cég kenyereit. Miért szeretjük? Mert pici, családi cégként indult, értékeket és minőséget képviselve. Ez volt a helyzet évekig, a Lipóti volt a…

Tovább Szólj hozzá

kifli pék zsömle pékség környezettudatos termelő kistermelő Gasztrohős Greenpeace GMO Lipóti pékség Kenyér Fagyasztott Fagyasztott pékárú Lipót családi pékség helyben sütött

2013. már 01.

Egy Delacroix-t kérnék Hundertwasser-rel!

írta: Felelős Gasztrohős
Egy Delacroix-t kérnék Hundertwasser-rel!

-  avagy hogyan kombináljuk a házi kosztot, a népnevelést és a környezetvédelmet – A BME-n töltött több évtized és három szívroham után Ági néni gyermekei úgy gondolták, jobb lesz, ha édesanyjuk elkezd az építészet helyett valami „lájtosabb” dologgal foglalkozni.…

Tovább Szólj hozzá

zöld gasztronómia környezetbarát étterem zöld étterem zöld gasztro marvelosa marvelosa étterem

2013. feb 14.

Castro-nómia

írta: Felelős Gasztrohős
Castro-nómia

- a Castro Bistro -

  Sokat töprengtem, mit írjak a Castro Bistroról. Már hónapokkal ezelőtt jártam náluk a Felelős Gasztrohős szerkesztőgárdájával, mert azt hallottuk, rengeteg környezetbarát kezdeményezésük van, azonban az interjú során egy kellemetlen titokra is fény derült. A kubai…

Tovább Szólj hozzá

vega erdőirtás esőerdő vegetáriánus castro fair trade castro bisztro castro bistro pálmaolaj vegasztrománia pálmazsír vegetáriánus étterem vega étterem

2013. feb 08.

Kézműves torkoskodás

írta: Felelős Gasztrohős
Kézműves torkoskodás

- avagy a környezetvédelem nem hit, hanem józan ész dolga? - Mondhatnám, hogy a válság miatt, de nem lenne igaz. Nem azért választottunk normál áru helyet Torkos Csütörtökre idén, mert az olcsóbb ár felét is meg akartuk spórolni, hanem azért, mert a csatlakozott éttermek…

Tovább Szólj hozzá

kézműves torkos csütörtök helyi kandalló szezonális kézműves sör házi kenyér környezetbarát étterem környezettudatos étterem házi lekvár kandalló pub kandalló kézműves pub

2013. feb 01.

Hummus, a mumus

írta: Felelős Gasztrohős
Hummus, a mumus

Már régóta egyik nagy kedvencünk az egyre több helyen felbukkanó Hummus Bar. Közülük pedig különösen szeretjük az Október 6-a utcán található éttermet (ez volt talán az eredeti?), hiszen itt igazi laffával törölhetjük tisztára a hummusszal megkent tányérunkat, és teát is…

Tovább Szólj hozzá

vega exotikus vegetáriánus pita falafel hummus humusz bár laffa közel-keleti hummus bar menta tea csicsriborsó sabih shakshuka pargit

2013. jan 24.

Szatyorba a környezetvédőkkel!

írta: Felelős Gasztrohős
Szatyorba a környezetvédőkkel!

Nemrég olvastam Karinthy Márton Ördöggörcs című művét, amely után hetekig úgy jártam a 11. kerület utcáit, mint aki éppen egy elvarázsolt időutazásról tért haza. Úgy éreztem, hogy teljesen új kapcsolatba kerültem a kerülettel, pedig ott élek már néhány éve. Az utcák,…

Tovább Szólj hozzá

karinthy frigyes szatyor helyi karinthy márton ördöggörcs hadik púder szezonális vízlábnyom 11. kerület hadik kávéház púder bárszínház szatyor bár és galéria wwf menü gárdonyi tér

2013. jan 18.

All-you-can-waste: a nagy választék sötét oldala

írta: Felelős Gasztrohős
All-you-can-waste: a nagy választék sötét oldala

- a Trófea -

  A múlt héten munkahelyi évzáró/nyitó vacsorán vettem részt, amit a Trófea Grill nevezetű vendéglátó egységben tartottak. Még soha nem voltam ilyen all-you-can-eat típusú étteremben, leszámítva talán a nyaralások alkalmával eléggé tipikus szállodai svédasztalos…

Tovább Szólj hozzá

hulladék komposzt büfé pazarlás élelmiszerhulladék trófea ételmaradék trófea grill all you can eat hulladékcsökkentés éttermi hulladék maradék étel tányérról a kukába élelmiszer-hulladék kidobott élelmiszer food waste

2013. jan 03.

Főzzenek neked a cigányok!

írta: Felelős Gasztrohős
Főzzenek neked a cigányok!

Szerintem szomorú, hogy amíg ebédre boldogan vesszük meg az olcsó kínai kaját, buliból hazafelé elégedetten majszoljuk a gyros szendvicset, vagy kulináris magaslatokba emeljük a babbal és rizzsel megtöltött mexikói burritót, ünnepelni pedig japán, indiai vagy afrikai étterembe…

Tovább Szólj hozzá

márton nap lakásétterem bodag romani platni VIII. kerület társadalmi szemléletváltás anti diszkrimináció cigány lakásétterem cigány túró első cigány lakásétterem Antidiszkriminációs Főzőcsoport Antidiszkriminációs főzőcsoport

2012. dec 23.

Karácsonyi gondolatok egy karácsonyi vásári helyzetjelentés alapján

írta: Felelős Gasztrohős
Karácsonyi gondolatok egy karácsonyi vásári helyzetjelentés alapján

Jártatok már úgy, hogy valami kimondottan jót szerettetek volna tenni és minden a visszájára sült el? A lelkes környezetvédő a mindennapokban sokszor szembesül vele, hogy van aki még csak hóbortnak tekinti a zöld gondolatokat, és ehhez mérten nem is veszi túl komolyan azokat.…

Tovább Szólj hozzá

karácsony forralt bor karácsonyi vásár hulladékkezelés szelektív hulladékgyűjtés polifoam vörösmarty téri vásár hulladékcsökkentés bögre visszaváltás műanyag pohár karácsonyi bögre

2012. dec 19.

Lehet a Gasztrohős Karbonhős?

írta: Felelős Gasztrohős
Lehet a Gasztrohős Karbonhős?

Lassan egy éve volt, hogy egy közös vacsora után a Krúdy utcán sétálva eldöntöttük, életre hívjuk a Felelős Gasztrohőst. Azóta sok helyen jártunk és sok finomságot ettünk-ittunk, amely tudjuk, bizony szén-dioxid kibocsátással is járt. Év közben többször is írtunk arról,…

Tovább Szólj hozzá

karbon szén dioxid karbon lábnyom szén dioxid kibocsátás étkezés karbonlábnyoma karbon kibocsátás szén-dioxid lábnyom

2012. nov 30.

A pizzásdoboz újjászületése

írta: Felelős Gasztrohős
A pizzásdoboz újjászületése

- avagy upcycling a kaja.hu-nál - Az újrahasznosítás egyik legnagyobb dilemmája, hogy a folyamat során egy jó minőségű anyagból egy fokozatosan rosszabb minőségű anyagot kapunk. Ezen felül pedig egy komplex szerkezetből egyre egyszerűbb szerkezeteket készítünk: nagyon jó példa…

Tovább Szólj hozzá

újrahasznosítás pizza szelektív hulladékgyűjtés kaja.hu pizzásdoboz cyberétterem pizzásdobozból bútor NDE ne dobd el

2012. nov 27.

Első Zöld Díj és második Carrotmob!

írta: Felelős Gasztrohős
Első Zöld Díj és második Carrotmob!

-avagy: még egy picit dicsekszünk, aztán ígérjük, visszamegyünk dolgozni-

A zsűri szerint az év egyik legfontosabb környezettudatos innovációja a Felelős Gasztrohős Hálózat koncepciója, amelynek megvalósítása és eddigi eredményei alapján érdemelte ki a díjat a csapat. A Felelős Gasztrohős hálózatba szervezi az éttermeket, amelyek a működésüket…

Tovább Szólj hozzá

ozone network doblo carrot mob ozone zöld díj

2012. nov 21.

A Felelős Gasztrohős nyerte az Ozone Zöld Díját

írta: Felelős Gasztrohős
A Felelős Gasztrohős nyerte az Ozone Zöld Díját

Bár sajnos csak a csapat fele lehetett ott személyesen, a jelenlévők büszkén vették át az Ozone Zöld Díját szerda este "A leginnovatívabb klímabarát és környezettudatos élelmiszerfogyasztást támogató nevelési koncepció kialakításáért". Ezúton is köszönjük a sok…

Tovább Szólj hozzá

ozone network felelős gasztrohős hálózat felelős gasztrohős ozone tv ozone zöld díj fenntarthatósági csúcs

süti beállítások módosítása