Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2014. jún 20.

(Püspök)falatozz felelősen!

írta: Felelős Gasztrohős
(Püspök)falatozz felelősen!

Magyarország sajnos erősen Budapest központú, ami nem tesz jót se az itt élőknek, se a vidékieknek, ezért mindig örülünk, ha valami különleges, vagy magas minőségű programot, terméket, vagy szolgáltatást észlelünk vidéken. Ezúttal is ez történt. Ugyan Vác nem esik messze a…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem bio exkluzív lazac friss vacsora egészséges vác szörp környezettudatos bisztró biochef szezonális ízletes zöld étterem Vác környezetbarát étkezés püspökfalat vidéki étterem vác étterem ciszterci nővérek monostoriízek

2014. jún 10.

A zöld az Funky

írta: Felelős Gasztrohős
A zöld az Funky

Pont egy éve írtunk az akkor még megnyitófélben lévő Funky Pho nevű étteremről, amelynek vezetői még a nyitás előtt a tanácsunkat kérték, hogy hogyan lehetnek minél környezetbarátabbak. Nagyon büszkék voltunk arra, hogy együtt ötlöttük ki a lebomló nejlon zacskó…

Tovább Szólj hozzá

magyar termék fenntarthatóság magnet bank környezetbarát tisztítószer környezetbarát étterem zöld étterem felelős gasztrohős hálózat funky pho pho leves adj egyet ajándékba cleaneco magnet KAP kap 2014 food not bombs budapest dyson airblade fenntartható étterem

2014. máj 31.

Így esztek ti!

írta: Felelős Gasztrohős
Így esztek ti!

 - avagy miért nem irigylem az amerikaiakat? - Az előző cikkünket a nagy sztereotípiákkal kezdtük, vagyis azokkal a sorozatokban és filmekben sokszor bevágott képkockákkal, amikor az amerikaiak valamilyen csomagolóanyagból (pl. papírdoboz) valamilyen eszközzel (pl. pálcikával)…

Tovább Szólj hozzá

amerika usa cukorbetegség elhízás gmo gyorsétterem vegyszer hamburger élelmiszeripar szalmonella húsfogyasztás e.coli élelmiszeripari cég feldolgozott élelmiszer étel adag élelmiszerfeldolgozás egysült államok

2014. máj 23.

Hősködés Amerikában

írta: Felelős Gasztrohős
Hősködés Amerikában

A médiának köszönhetően úgy gondolhatjuk, hogy az amerikai étkezésről mindent tudunk: az emberek hétköznap reggel papírpohárból isszák a kávét és mellé legalább féltucat fánkot vesznek - amit az irodában kedvesen szétosztanak a munkatársaik között -; ebédre jöhet a…

Tovább Szólj hozzá

amerika jótékonyság gmo felelős fánk fenntartható antibiotikum környezetbarát colorado étlap környezettudatos szezonális környezetbarát étterem helyi beszállító környezettudatos étterem farm to table farmról az asztalra környezetbarát étkezés jótékonysági ebéd doughnut fenntartható étkezés feldolgozott élelmiszer gmo mentes hormonmentes

2014. máj 13.

Fogj kezet a termelővel!

írta: Felelős Gasztrohős
Fogj kezet a termelővel!

Fogj kezet a termelővel! 1. rész Örömmel tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán támogatást nyertünk a “Fogj kezet a termelővel!” című kampányunkra. A kampány során fényképes és videós riportsorozatot készítünk…

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs piac bio minőség mezőgazdaság zöldség szupermarket eper növényvédőszer magyar termék helyi vásárcsarnok őstermelő termelő egészséges étkezés termelői kistermelő élelmiszer-kilométer fogj kezet a termelővel élelmiszer hulladék

2014. ápr 17.

"Zöld" Diéta

írta: Felelős Gasztrohős
"Zöld" Diéta

Bár idén nem volt túl kemény telünk, azért rajtam kívül biztosan sokan örülnek, hogy ebben az évben sem marad el a tavasz. Ilyenkor pedig sokan jobban kinyitják a fülüket, mikor egy újfajta, a nyári bikiniszezonra hatékonyan felkészítő étkezési formáról hallanak. Mi azonban a…

Tovább Szólj hozzá

piac diéta friss egészséges egészséges étkezés vegyszermentes szezonális zöld otthon zöld konyha termelői piac környezetbarát étterem zöld étterem felelős étkezés környezetbarát étkezés zöld étkezés zölf háztartás

2014. ápr 12.

Édentől Budára

írta: Felelős Gasztrohős
Édentől Budára

- az Édeni Vegán -

  Mióta elkezdtük írni a Gasztrohős blogot mindig van egy jó kifogásom, ha új helyet szeretnék kipróbálni Budapesten. Ennek persze a baráti társaság nem minden esetben örül, mert néha a velem étkezők szeretnének csak úgy beletúrni az eléjük tett fogásba azon nyomban,…

Tovább Szólj hozzá

hajléktalan vega szója gluténmentes csr környezetbarát társadalmi felelősségvállalás adományozás vegán tojásmentes környezetbarát étterem szójajoghurt környezetbarát étkezés vegán étterem vegetáriánus étterem gluténmentes étterem vega étterem felelős gasztohős hálózat vegán kihívás

2014. ápr 04.

Vidéki éttermiség

írta: Felelős Gasztrohős
Vidéki éttermiség

Korábban írtunk már egy olyan étteremről, ahol a jó étel mellett az ember egy kis szociális érzékenységgel is gazdagabb lehet, és mindig is szerettük volna folytatni ezt a vonalat. Ezért – és székesfehérvári születésűként egy jó adag városi patriotizmussal is feltöltve - nagyon megörültem, amikor…

Tovább Szólj hozzá

étterem borvacsora egészséges magyar termék laktózmentes környezettudatos zöld gasztronómia környezetbarát étterem segítő vásárlás zöld gasztro megváltozozz munkaképességű hatpöttyös Séfvendégség

2014. már 21.

Vitaminédes önmegtartóztatás

írta: Felelős Gasztrohős
Vitaminédes önmegtartóztatás

A katolikus hagyományok szerint ilyenkor tavasszal az ember testi-lelki takarítást végez és felkészül a megújulásra, a tavasz érkezésére; amely folyamatnak egyik részlete a böjt. Aki ilyenkor elhagyja a húst valószínűleg felteszi magának a kérdést, hogy a böjtöt miért nem…

Tovább Szólj hozzá

torkos csütörtök böjt savanyúság hamvazószerda ramadán ramadan nagyböjt jom kippur húshagyó kedd téli zöldség téli receptek téli vitamin téli vitaminforrás

2014. már 14.

"Mi ez a sz*r?!"

írta: Felelős Gasztrohős
"Mi ez a sz*r?!"

A Felelős Gasztrohős elhatárolódik a címben szereplő trágár szó használatától, ez csupán az egyik jelenlévőtől származó idézet, ami akkor hagyta el száját, mikor megpillantotta cheese burgerjét a híres Grundban. De hogy hogyan jutott el ehhez a kirohanáshoz, az már a…

Tovább Szólj hozzá

google grund junkfood hamburger zsíros cheeseburger egészséges sajtburger gyorskaja corvin negyed google képzési központ google képzőkközpont

2014. már 06.

Közös lábosban a Felelős Gasztrohőssel

írta: Felelős Gasztrohős
Közös lábosban a Felelős Gasztrohőssel

Reggel 8-ra? Vasárnap? 200 tányérra valót? Ezek voltak az első kérdések, amik megfogalmazódtak bennünk az első 10 perces örömkitörést követően, amikor kiderült, hogy megnyertük a Szimplakert Közös Lábos pályázatát. A pályázat szerint a Szimplások beszerzik nekünk a…

Tovább Szólj hozzá

jótékonyság köles termelői piac rita konyhája szimpla piac közös lábos jótékonysági ebéd szimpla háztáji háztáji piac szimpla közös lábos közösségi főzés zizi kalandjai

2014. feb 20.

Egészség rendelésre!

írta: Felelős Gasztrohős
Egészség rendelésre!

Karácsony előtt futó kampányunk - melyhez több, mint kétszázan csatlakoztak - a húsevés csökkentését tűzte zászlajára, mivel a húselőállítás (az állatok etetése és tisztán tartása miatt) sokkal nagyobb víz-, energia- és nyersanyagigényes művelet, mint a…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem bio diéta friss zöldség egészséges vegetáriánus környezetbarát rántott hús laktóz avokádó vegán ételkiszállítás szezonális környezetbarát étterem glutén érzékeny speciális étrend

2014. feb 10.

A Köles győzelme a búza fölött

írta: Felelős Gasztrohős
A Köles győzelme a búza fölött

Egyszer csak feltűnik, hogy milyen gyakran puffadsz étkezés után, aztán az a hasmenés sem akar múlni, ami valószínűleg csak egy kis gyomorrontás lehetett. Egyre fáradtabb vagy, mikor munka után hazaesel, egyre szárazabb a bőröd és helyenként viszket. Eltelik három-négy hét, mire…

Tovább Szólj hozzá

reform étterem gluténmentes glutén lisztérzékeny köles lisztmentes reform konyha gluténmentes étterem mentes étterem különleges étrend

2014. jan 31.

Télen is van napos oldal

írta: Felelős Gasztrohős
Télen is van napos oldal

A Kispál és a Borz jóvoltából már a ‘90-es évek óta tudjuk, hogy a napos oldalon lenni jó. Persze akkor még - a székesfehérvári Bahnhof-ban koncerten ugrálva például - nem tudtuk, hogy a Napos Oldalra gasztronómiai szempontból is érdemes letenni a voksunkat. Bár itt nincsenek…

Tovább Szólj hozzá

zöld étterem vega bio 1% gluténmentes lisztérzékeny vegetáriánus adó 1% környezetbarát étterem bio étterem Napos Oldal reform konyha vegán étterem reform étterem vegetáriánus étterem

2014. jan 16.

Kő(leves)be vésett ars poetica

írta: Felelős Gasztrohős
Kő(leves)be vésett ars poetica

Van az a régi mondás, amely szerint pont azokat a dolgokat nem vesszük észre, amelyek ott vannak a szemünk előtt. Bár ezt anyukám leginkább édesapám a vaj hűtőben történő keresgélésének leírására alkalmazza, gyanítom, hogy használata szélesebb körben is elterjedt. Klisé,…

Tovább Szólj hozzá

1% helyi kőleves adó 1% mika tivadar hulladékcsökkentés környezetbarát étterem lebomló csomagolás

2013. dec 15.

Terülj-terülj kukácska

írta: Felelős Gasztrohős
Terülj-terülj kukácska

Karácsonykor nemcsak a saját gyomrunk térfogata tud megnőni korábban nem várt mértékben, de ilyenkor bizony a szemeteskukánk is kisebbnek tűnik, mint az év többi részében. A szokásos gyanúsítottak - például a várva-várt ajándékok vagy a szaloncukor csomagolóanyaga - mellett…

Tovább Szólj hozzá

karácsonyi élelmiszerhulladék karácsonyi tippek hulladékcsökkentés élelmiszer-hulladék kidobott élelmiszer

2013. nov 11.

Több nap, mint kolbász!

írta: Felelős Gasztrohős
Több nap, mint kolbász!

Amikor szóba kerül a környezetvédelem, hajlamosak vagyunk az olyan témáknál leragadni, mint a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a zuhanyzás fürdés helyett. Arra már azonban alig gondolunk, hogy a létfenntartáshoz olyan alapvetően szükséges dolgok, mint például az élelmiszer…

Tovább Szólj hozzá

hús húsfogyasztás húsmentes hétfő állattartás környezeti hatása metán kibocsátás 1000 kilogrammos tányér

2013. nov 07.

Olajat a tűzre?

írta: Felelős Gasztrohős
Olajat a tűzre?

- UJE olívaolaj bár -

Nem tudom, ti hogy vagytok az olívaolajjal, én bevallom, nem finnyáskodtam, ha valaki megdobott egy üveggel a spanyol vagy olasz túrája után. Tudtam, hogy egészséges és jó az illata; illetve, hogy az ember nem használja sütéshez, hanem inkább csak jól meglocsol vele valami salátát.…

Tovább Szólj hozzá

horvátország split olíva olaj olíva olaj bár uje

2013. okt 20.

Böjtölünk

írta: Felelős Gasztrohős
Böjtölünk

Környezetvédelmi körökben nem ismeretlenek a műanyag zacskó káros hatásai. Sok kép keringett már az interneten az eldugított csatornákról és az olyan bálna és fókatetemekről, amiknek belében több száz műanyag zacskót találtak a kutatók. Idén nyáron Marokkóban jártam, egy a “fejlődés” útjára lépett…

Tovább Szólj hozzá

papírzacskó nejlonszatyor bevásárló szatyor zacsi böjt nejlon zacskó textil zacskó garbage patch plasztik szatyor műanyag szemét

2013. okt 17.

Sör, virsli, október, feszt

írta: Felelős Gasztrohős
Sör, virsli, október, feszt

A múlt hétvégén volt az első Budapesten megrendezett Oktoberfest, mert ez egy olyan népünnepély, amit érdemes Magyarországon is meghonosítani. Lehet berúgni, meg enni, meg táncolni, meg énekelni, amit a magyarok is szeretnek. Azért, hogy a kultúra se maradjon ki, mi kicsit…

Tovább Szólj hozzá

sör fesztivál hulladék münchen október oktoberfest sörivás sörsátor söröshordó október feszt műanyag tányér

2013. okt 04.

Színezd újra!

írta: Felelős Gasztrohős
Színezd újra!

Ki ne ismerné a Kolort? A facebook statisztikája és az én memóriám szerint a legtöbb ismerősöm eddig innen jelentkezett be. A Király utca sarkáról a Gozsdu udvarba még éppen belógó beülős, iszogatós, szórakozóhely szinte a nulláról robbant be a köztudatba pár évvel…

Tovább Szólj hozzá

energiatakarékos kolor szezonális környezetbarát étterem Gozsdu udvar airblade

2013. sze 12.

A fagyi nyalva jó!

írta: Felelős Gasztrohős
A fagyi nyalva jó!

Krémes? Jéghideg? Inkább elfolyós? Édes, vagy élesen kihozza az adott alapanyag fanyar ízét? A lényeg a változatosság, hogy minél különlegesebb és eddig fel nem fedezett ízeket keverjünk egymással, mint amilyen a Fragola fagylaltozó Mascarponés gesztenyéje, vagy a Levendula…

Tovább Szólj hozzá

kézműves fagyi szentkirályi ásványvíz levendula fagyi fragola fagylalat fragola fagyi levendula fagyizó bocskai cukrászda magyar fagyi yogurt fabbrica frozen yogurt joghurt fagyi valdocco ásványvizes fagyi

2013. sze 04.

Egy hely, ahol tesznek a magyar népesség növekedéséért

írta: Felelős Gasztrohős
Egy hely, ahol tesznek a magyar népesség növekedéséért

Szendzso

Egy aprócska hely a Frankel Leó utcában, mégis könnyen megtalálható: egy 60’as évekbeli kis piros Renault parkol elszántan a bejárati ajtó előtt, mint aki már eldöntötte, hogy ott tölti azt a 20-30 évet, ami őt a roncsteleptől még elválasztja. A Renault eredetileg egy…

Tovább Szólj hozzá

bagel szörp kézműves sör reggeliző hely fragola szendzso szendzsó tojáskrémes bagel fragola fagyi bükki sajt szilváshús Kiskőrösi konzervgyár Szendzsó szendzso reggeliző szendzso kávézó bagel budapesten magyar szörp

2013. júl 11.

Kulinarski Junak!

írta: Felelős Gasztrohős
Kulinarski Junak!

- avagy hősként a horvátországi hőségben -

  Bár sokan szerintem saját magunk is tapasztaltuk már - illetve számtalan cikk is rámutatott -, hogy a nyaralás, szállodai tartózkodás során egy átlag ember jóval több szemetet termel, több vizet fogyaszt, és úgy általában pazarlóbb, mint a napi rutinnal töltött mindennapok…

Tovább Szólj hozzá

horvátország helyi étel szezonális étel környezetvédelem horvátország

2013. jún 27.

A croissant anatómiája

írta: Felelős Gasztrohős
A croissant anatómiája

Az előző cikkünkben beszámoltunk az á table! -beli kalandunkról és arról, hogy az á table! francia származású pékmestere hazafiként és cukrászként is megvan győződve arról, hogy az eredeti francia íz reprodukálásához szükségesek a Franciaországból hozatott hozzávalók. A…

Tovább Szólj hozzá

croissant food miles á table! francia croissant eredeti croissant étel kilométer

süti beállítások módosítása