2014. feb 20.

Egészség rendelésre!

írta: Felelős Gasztrohős
Egészség rendelésre!

Karácsony előtt futó kampányunk - melyhez több, mint kétszázan csatlakoztak - a húsevés csökkentését tűzte zászlajára, mivel a húselőállítás (az állatok etetése és tisztán tartása miatt) sokkal nagyobb víz-, energia- és nyersanyagigényes művelet, mint a zöldség/gyümölcs/magvak termesztése; így a környezetünket intenzívebben terheli. A húsfogyasztás azonban olyannyira az étkezésünk részévé vált, hogy sok olvasónk el se tudja képzelni mit egyen, ha egyszer-egyszer mégis úgy dönt, kihagyná a húst az ebédjéből - pedig csak szüleinket kellene megkérdeznünk. Ott a tészta, a krumpli, a grillezett vagy párolt zöldség és gyümölcs, a dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye... És akkor a sajtot meg a halat nem is említettem.
A magyar étkeztetés sajnos egyáltalán nem biztosítja a lehetőségét, hogy húsmentesen is változatosan és jóízűen étkezhessünk. Rántott gomba, rántott sajt tartárral és rizzsel, sajtos tejfölös, vagy épp paradicsomos tészta - ez jelenti a kínálatot, amit valóban elég gyorsan meg lehet unni.menzaterror.jpg

Néha szerencsére azért a menzán is befigyel egy-egy szilvás, vagy túrós gombóc, egy sztrapacska, vagy mostanában kezdenek divatba jönni a csőben sült dolgok, a rakott cuccok. De például kölessel meg hajdinával alig találkozik az ember, ha igen, akkor az száraz és ízetlen. A padlizsánt és cukkinit szinte sehol sem bírják jól elkészíteni. Ha lenne az étkeztetésnek büntető törvénykönyve, a zöldségek vízben kifőzése odakerülne. Minden hatóanyag és íz a kiöntött vízben marad, nem csoda, hogy az amúgy is erőteljes ízekhez szokott magyar nyelv egyszeri megkóstolást követően nem szívesen választja újra a zöldköretet. Nincsenek a köztudatban olyan zöldségek, mint a cékla, csicsóka, rebarbara, mángold - és vajon hányan tudják, hogy milyen íze van a júliustól februárig itthon is termő patiszonnak? Még a word sem ismeri a szót. A sütőtök is csak az utóbbi évek nagy felfedezettje, szerencsére azóta szezonban itt-ott lehet vitamindús sütőtökkrémlevest is enni. Persze most a mindennapos kifőzdékről beszélek, ahova a dolgozó nép ebédre betér, hogy egy ezresből feltöltse a munkában lemerült agyát vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Azoknak szól tehát a mai posztunk, akik nem nagyon főznek maguknak és akiknek mindennap gondot okoz, hogy a munkahelyük környékén normális éttermet találjanak, esetleg egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében valamilyen speciális diétát tartanak. A gluténmentes étteremről szóló előző cikkünk olvasottsága igazolja, hogy Magyarországon igenis szükség van a speciális étrendet kínáló vendéglátó egységekre.

Kozos Labos FB.jpg

Nem jártunk eddig még nagyon utána az ételkiszállító cégeknek, ugyanis kevés környezetterhelőbb tevékenységet tudunk elképzelni, mint hogy napi szinten több százezer műanyagdobozt dobjunk ki a kukába. Vannak olyan helyek, ahol bevállalják, hogy visszaveszik a dobozokat és alapos elmosás után újra abban kapod a kaját, de sok cég ezt komoly tehernek érzi. A közvélemény-kutatások szerint sok vásárló sem szereti visszaadni az edényeket, mert akkor el kell mosniuk és tárolniuk valahol, illetve kötve vannak, hogy legközelebb csak onnan rendelhetnek, ahonnan a doboz jött. Magyarországra most kezd betörni a lebomló műanyagok piaca, de azok még elég drágák. Na, ez a problémakör még arra vár, hogy a Gasztrohős megoldja! :) Azonban úgy látjuk, hogy a hagyományos beülős éttermekkel szemben egyre nagyobb teret hódít az ételkiszállítás, főleg, ahol a munkavállalónak fél órás az ebéd szünete, vagy nincs a környéken semmilyen “ehető” ételt adó étterem.

A már említett húscsökkentő kampányunk kapcsán futottunk bele az Avokádó Ételmanufaktúra munkásságába. Az Avokádó Manufaktúra kizárólag ételkiszállítással foglalkozik, egyszerűen, a honlapon keresztül rendelhető a napi menü, de akár a reggelit és a vacsorát is elhozathatjuk. Karácsonyra külön bejgli és Karácsonyi menü is készült. De hogy mitől különlegesek ők? Ahogyan a legtöbb esetben, itt is személyes okok vezették a tulajdonost, hogy a reform étkezés mellett tegye le a voksát. Szűcs Gábor pár évvel ezelőtt szívvédő diétára kényszerült és úgy döntött, hogy ha a maga számára egészségesen főz, akkor másoknak miért ne segíthetne egészségesnek maradni. IMG_7208.JPGAz egész Ételmanufaktúrára ez a hozzáállás érvényes: csak azt adják a vendégeknek, amit ők is nyugodt szívvel megennének. Háromféle fix menü van: reform, vegetáriánus és vegán.  Az ételek teljesen tartósítószer és adalékanyag mentesek, mesterséges ízfokozókat és színezékeket nem tartalmaznak, nagyrészt bio alapanyagokból készülnek. A beszerzéseknél pedig az Avokádó név ellenére inkább részesítik előnyben a környékbeli őstermelőket. A kínálat az idővel egyre speciálisabb lett, igazodik a magyar lakosság szükségleteihez. Azon ritka helyek közé tartoznak, ahol vegán menüt is lehet rendelni, így komoly időt spórolhatnak meg azoknak, akik ezt az életformát követik. Különösen értékeljük, hogy a kínálat szinte az összes diéta igényeit kielégíti: lúgosító, sportolóknak fehérjedús, szívbetegeknek só- és zsírszegény, de gondoltak ők a glutén- és laktózérzékenyekre is. A jövő heti menüt előző hét péntek éjfélig kell leadni, ezzel az adagokat pontosan ki tudják számolni, ezzel gyakorlatilag minimalizálva az élelmiszer hulladékot. Ráadásul a kiszállítást (ami során általában a tulajdonossal is találkozhatunk) is úgy tudják tervezni, hogy a legkevesebb felesleges km-t kelljen megtenni. A menük kombinálhatóak, tehát, ha nem vagyunk vegetáriánusok, csak kevés húst eszünk, akkor rendelhetünk a reform és a vegetáriánus menüből is felváltva.  

De milyenek is azok az ételek? Sokan ódzkodnak a reform, vegán ételektől, mert azok nem elég ízletesek. Az ízekről a tulajdonos 30 éves vendéglátós tapasztalata gondoskodik, ennyi szakmában eltöltött év után az ételek garantáltan változatosak és ízletesek lesznek a vezetése alatt. IMG_7207.JPG

Decemberben egy kóstoló alkalmával ki is próbáltunk pár fogást. Volt ott hamis túrógombóc kölesből (meg nem mondtam volna, hogy nem túróból van), mentás borsópüré, hamis rakott krumpli, szejtán, karobkrém, csicseriborsó mártás, stb. Persze nem kóstoltunk végig mindent, de ezek elég ízletesek voltak. Ne számítson az ember McDonalds intenzitású ízekre, de akik ezt a bejegyzést olvassák úgyis ismerik milyen egy ételnek az igazi, ízfokozó nélküli íze.

A kóstoláson a tulajdonos sokat és nagyon lelkesen mesélt arról, hogy milyen környezetvédelmi elveket követ, hogy sajnos még nem tudták megoldani a betétdíjas doboz rendszert, de újrahasznosítható műanyagból készült dobozokban szállítják ki az ételt. Perlátort szereltek a csaptelepekre, a személyzet számára víztakarékos wc-k állnak rendelkezésre, energiatakarékos izzókat használnak. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, amit havi rendszerességgel szállíttatnak el.

Ami a beszerzést illeti, már csak költségtakarékossági okokból is figyelembe kell venniük a szezonalitást hiszen a zöldségek, gyümölcsök árai a szezonhoz kapcsolódóan változnak, ráadásul friss alapanyagokkal akarnak dolgozni, nem pedig több 1000 km-t utaztatottal. A bio összetevők beszerzésekor főleg a személyes kapcsolatra és a bizalomra alapoznak, ugyanis azon az állásponton vannak, hogy a teljes vegyszermentesség már a föld általános szennyezettsége miatt (szennyvíz, Duna áradás, felszín alatti vizek szennyezettsége) sem biztosítható, de a felszíni vegyszerrel kezelt növényeket kerülik.

A lényeg, amit már mi is régóta hirdetünk, hogy az egészséges élet az étkezéssel kezdődik és a környezetvédelemmel folytatódik, a kettő szétválaszthatatlan!

gasztrohos_1_szazalek_adoszammal_kek.jpg

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

100% friss élmény

All you can waste - A nagy választék sötét oldala

A pizzásdoboz újjászületése


(Az első képet a http://gasztrobizarr.blog.hu-ról vettük, a többi saját készítésű.)

 

Szólj hozzá

zöld étterem bio diéta friss zöldség egészséges vegetáriánus környezetbarát rántott hús laktóz avokádó vegán ételkiszállítás szezonális környezetbarát étterem glutén érzékeny speciális étrend