2014. jún 10.

A zöld az Funky

írta: Felelős Gasztrohős
A zöld az Funky

IMG_3693.2014-05-13_185437.JPGPont egy éve írtunk az akkor még megnyitófélben lévő Funky Pho nevű étteremről, amelynek vezetői még a nyitás előtt a tanácsunkat kérték, hogy hogyan lehetnek minél környezetbarátabbak. Nagyon büszkék voltunk arra, hogy együtt ötlöttük ki a lebomló nejlon zacskó ötletét, amiben elvitelre adják az eredeti vietnami recept alapján készülő levest (pho - ejtsd fő) és a belevalókat, az egész cuccot meg lebomló papírzacskóba teszik azóta is. Az eljárás bevezetése kiváltott némi meglepődést a vendégseregből, de mivel az eredeti pho-nél is külön szervirozzák a levest és külön a leves betéteket, a népharag szerencsére elmaradt.

Januártól bővült a kínálat, ami azt jelenti, hogy a magyarok egyre nyitottabbak az egzotikus vietnámi ízekre. Erre a konyhára nem annyira a környezetbarát húsmentes ételek jellemzőek, inkább a mindenféle extrém testrészekből készült fogások. A magyar konyhában is hagyományokkal rendelkező pacal és lábszár például az ínyencek örömére gyakran használt hozzávalók. A szakácsok persze a legtöbb ételt szívesen elkészítik vegetáriánus verzióban is, ha valaki inkább hús nélkül kérné. A speciális vietnámi ízvilágot nehéz magyar alapanyagokból megalkotni, így a szójaszósz, halszósz és bizonyos fűszerek is IMG_2722.JPGa Távol-Keletről érkeznek, azonban a nyersanyag nagy részét - de még a tipikus vietnámi ízhatásért felelős koriandert is, ami a Földközi-tenger környékén őshonos, de itthon is megterem - itthonról szerzik be elsősorban környezetvédelmi okokból. A Funky Pho azért is a Felelős Gasztrohős Hálózat egyik mintaétterme, mert itt látszik igazán, hogy egy kifejezetten külföldi ízvilágot megvalósító, nem vegetáriánus/vegán étterem is mennyi mindent megtehet a környezeti terhelésének csökkentése érdekében úgy, hogy ez nem megy a különlegessége rovására.

Az étterem legutóbbi ottlétünk óta túl van egy szép faldekoráción, pár nehéz hónapon, kiterjesztett nyitvatartáson (már hétfőn is nyitva vannak), egy rakat elnyert díjon (pl. a Gault&Millau a 2014-es év street food éttermének minősítette őket, a Dining Guide szerint pedig itt a legfinomabb a pho), de minket ezúttal inkább az érdekel, hogy a kezdeti lelkesedés után, milyen környezetvédelmi fejlődést sikerült elérniük.

Az egy évvel ezelőtti cikket követően a Funky Pho kitöltötte a minősítő kérdőívünket, aminek megfelelt és így tagjává vált a Felelős Gasztrohős Hálózatnak. A cikk írásakor még csak vágyálom volt a szuper energiahatékony Dyson Airblade “borotvás” kézszárító, amit időközben sikerült is beszerezni a mosdóba, ezzel is csökkentve a vendégek energiahasználatát. András, az étterem egyik tulajdonosa ezzel kapcsolatban egy jó kis tippet is megosztott velünk: a kézszárítóhoz ugyanis használtan jóval olcsóbban jutottak hozzá, mintha újat vásároltak volna.IMG_2723.JPG

Időközben lebomló műanyag kukászsákra váltottak, ami apróságnak tűnhet, de ezzel is a vendéglátóegység hulladéktermelését csökkentették. Kiűzték a palackos ásványvizet, helyette szódavizet kérhetsz, sört meg csak visszaváltható üvegben választhatsz és csakis az igazi magyar kézműves sörök közül. Különleges és sajnos egyelőre ritkaság számba megy, hogy Magyarországon egy vendéglátóegység ennyire figyeljen a hulladék-megelőzésre!

Több étterem is megkeresett már minket azzal a kérdéssel, hogy milyen, a népegészségügyi hatóság által is elismert, mégis környezetbarát (nagyrészt lebomló) tisztítószerekkel, mosogatószerekkel kímélhetnék még jobban a környezetüket. Sajnos a hazai gyakorlatban a legáltalánosabb üzemi tisztítószerek klór és ammónia tartalmúak sok káros adalékkal, melyek lehet, hogy a jogi előírásoknak megfelelnek, de nem veszik figyelembe a hosszú távú környezeti és egészségkárosító hatásokat. Pedig ma már a környezetbarát tisztítószereknek is széles palettája létezik! Mi kifejezetten olyat kerestünk, amit Magyarországon gyártanak, hogy a szállítás környezetterhelése is a lehető legkisebb legyen (támogatva ezáltal a magyar gazdaságot is!). A Funky Pho pár hónapja elkezdte használni a Cleaneco cég termékeit, aminek mi is utánajártunk. Bojár Ádámtól, a cég forgalmazójától kaptuk a következő információkat:

cleaneco termékek_2.JPGA Cleaneco cég 100%-ban magyar tulajdonban van, egy magyar vegyész hölgy által kidolgozott szabadalom alapján, magyar munkaerővel készíti a termékeket, de még a csomagolás is itthonról származik. A honlapon található termékek közül a fertőtlenítő hatásúakat kivéve a többi 98%-ban lebomlik. Az összetételt leszámítva azért is környezetbarát, mert sokkal kevesebb kell belőle, mint egy átlagos tisztítószerből: egy liter vízhez átlagosan 20 ml-nyi koncentrátum szükséges. Ezzel eleve a csomagolóanyagon is spórolunk - mivel nem a vizet vesszük meg hatalmas kannákban, amik aztán a kukában kötnek ki -, ráadásul az ipari tisztítószeres flakonokat a cég visszagyűjti és újratölti, tehát nem keletkezik hulladék. Koncentrációja miatt Ádám számításai szerint olcsóbb is, mint mondjuk ugyanennyi vízhez szükséges Domestos. A Felelős Gasztrohős már régóta mondja, hogy nem minden környezetvédelmi intézkedés drágább - íme itt van egy, ami még olcsóbb is!

A cég gyárt háztartási felhasználásra is, amikhez a CBA-kban lehet hozzájutni. Örültünk neki, hogy van végre egy magyar, környezetbarát innováció, ami eddig is sikerekkel büszkélkedhet, úgyhogy szurkolunk nekik.   

KAP2014_OkologiaiEvolucio.jpg

Merre lehet még haladni a zöld köves úton? A Funky Pho például áthelyezte pénzét a Magnet bankba, ami környezetvédelmi és civil körökben a Közösségi Adományozási Programjáról híres,  amivel sok civil szervezet mellett a Felelős Gasztrohőst létrehozó Ökológiai Evolúció Alapítványt is támogathatják a banknál számlával rendelkezők.

Egy Fenntartható Étterem a társadalmi felelősségvállalást sem hagyhatja ki a portfoliójából, ezért a Funky Pho csatlakozott az “Adj egyet ajándékba!” kampányhoz, amelyen keresztül télen heti 1-2 alkalommal ingyen ételt osztottak a hajléktalanoknak. A hajléktalanokat ezen felül közvetett módon is támogatják: a Funky Pho-ben megtalálhatod a Food Not Bombs Budapest adománygyűjtő perselyét, amelyen keresztül te is hozzájárulhatsz, hogy hetente körülbelül 180 hajléktalan egyen egy jót.

Egy éve az alábbi kísérőszöveggel ajánlottuk nektek a Funky Pho-t:  “Ha fontos, hogy olyan helyen költsd el a pénzed, ahol nem csak, hogy jót ehetsz, de a nyereséget környezetbarát fejlesztésekre költik majd, a Funky Pho-t szívből ajánljuk!” Ma ugyanezt írnánk. Köszi Funky Pho, hogy nem kellett benned csalódnunk!

 

(Ádám szívesen szolgál további információval a termékekről az érdeklődőknek:
adam.cleaneco@gmail.com, 06-209-594-349)

A blogposztot egyik üzlet sem szponzorálta.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A szomszéd étterme mindig zöldebb?

Kulinaski Junak!

Olajat a tűzre?

Szólj hozzá

magyar termék fenntarthatóság magnet bank környezetbarát tisztítószer környezetbarát étterem zöld étterem felelős gasztrohős hálózat funky pho pho leves adj egyet ajándékba cleaneco magnet KAP kap 2014 food not bombs budapest dyson airblade fenntartható étterem