2012. máj 01.

Back to the basics, avagy induljunk a „kemencétől”

írta: Felelős Gasztrohős
Back to the basics, avagy induljunk a „kemencétől”

Mi, városlakók elszoktunk a természet közelségtől, így már például azt sem tudjuk, mi kerül az asztalunkra. Olvashatunk szép cikkeket, de az igazi megtapasztalás hiányzik. Ez még látványosabb gyerekeinknél, akiknek néha már alapfogalmak értelmezésével is bajuk akad.

Például, a minap egy óvodapedagógus ismerősöm mesélte el, hogy egy foglalkozás közben kiderült, a gyerekek nem tudják, hogy mit jelent az „izzik” szó. Óvónénink megpróbálta feleleveníteni a gyerekekben a tábortűzben izzó fa látványát, hogy így magyarázza meg a fogalmat, de kiderült, hogy az óvódások még soha nem láttak fából rakott tüzet. A kérdés megválaszolására végül a Youtube nyújtott segítséget, a videón a városi gyerekek életükben először megfigyelhették az izzó fahasábokat és megérthették ezt az új szót – hogy mikor láthatnak ilyet a valóságban is? Többségük valószínűleg még évekig nem fog.

Ennyi bevezető után felmerül a kérdés, hogy mi köze van ennek a felelős étkezéshez? Annyi mindenképp, hogy a jó sütés-főzés alapja a jó alapanyag és az eszköz, melyben ezt elkészíthetjük. Tavaly nyáron a WWOOF szervezeten keresztül volt szerencsém barátnőmmel 1 hetet egy kedves pár (Nadine és Mike-->Honlapjuk) biogazdaságában tölteni, akik a farmjukon mindent természetes módon csinálnak. A kenyérsütéshez például saját készítésű vályogkemencét építettek! Ez annyira megfogott, hogy sikerült rávennem Mike-ot, készítsünk együtt egy kis kemencét, hogy én is megtanulhassam az alapokat.

A lelkesedés nem lankadt, ezért hazatérve a  szülői kertben 2 nap alatt sikerült is összeraknom egy saját kis kemencét (csak egy kis megmaradt homok és a földből kiásott agyag kellett hozzá) és pár nagyon finom kenyeret sütni benne (lásd jobbra).

Közben kiderült, hogy nagyon sok nyugdíjas rokonnak és ismerősnek vannak jó tippjei a kemencében sütött kenyér készítéséhez, de ezt majd egy külön cikkben szeretném részletesen leírni. A kemence készítés és használat közben felmerült egy újabb projekt lehetősége: Miért ne csinálhatnánk kenyeret az elejétől a végéig házilag… igen, a búzatermesztéstől egészen a kenyérsütésig! Szóval a következő pár hónapban a Felelős Gasztrohős Blog hasábjaiban szeretném bemutatni ennek a projektnek a lépéseit. A kemenceépítéstől a búzatermesztésen, az aratáson és a lisztkészítésen át a kenyérsütésig minden lépést bemutatok. Remélem lesz érdeklődés és egyben bízom benne, hogy vannak még rajtunk kívül lelkes fiatalok, akik meg akarják osztani saját tapasztalataikat ebben a témában.

Cél tehát augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén ennek a projektnek a gyümölcsét, vagy inkább a kenyerét elfogyasztani…. közben pedig sok érdekes cikkre számíthattok.

Kedvcsinálónak még egy kép a frissen kikelt őszi búzáról (lásd balra).

Hamarosan újra jelentkezem! Addig is egyetek felelősen!

 

Szólj hozzá

búza kenyér kemence kenyér sütés vályog vályog kemence búza termesztés