Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2019. nov 28.

Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz

írta: Felelős Gasztrohős
Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz

“Hú, de jó, én is nagyon szeretnék majd egy saját kávézót!”- kezdődött egy klasszikus idézettel Bajkó Péter előadása a Piqiniq Budapest Üzletnyitási workshopján. Biztos, hogy nektek is van olyan ismerősötök, aki szeretne egyszer egy saját helyet, kávézót, reggelizőt. Egy hely megnyitása, üzemeltetése, még ha kívülről nem is tűnik úgy, kemény munkát, rengeteg előkészületet igényel, a sikeresség pedig nem csak a szerencsén múlik. Akkor mégis min? Hogyan induljunk neki? Hogyan igazodjunk el a szabályok, előírások erdejében? A workshop mindezekben segít azoknak, akik álmaik megvalósításán gondolkoznak épp.

pinipq_bloga3.jpg

A Piqniq Budapestet négy, tapasztalt, a gasztronómiában jártas szakember alapította. Bánhalmi Kata, kommunikációs ...

Tovább Szólj hozzá

workshop közösségépítés üzletnyitás piqniq

2019. nov 17.

Tervezd a jövő évet velünk!

írta: Felelős Gasztrohős
Tervezd a jövő évet velünk!

Mindenkinek vannak tervei a jövő évre, van aki már most tudja mikor vesz ki szabit, vagy mikor tesz valamilyen vizsgát, esetleg szülinapi bulit szervez. Hiába a google naptár, a legtöbben szeretjük magunk előtt, papír formában is megjeleníteni az eseményeket. De mi a helyzet, ha többen vagyunk egy családban vagy ugyanazon a napon több program is van? A Felelős Gasztrohős csapatban sok anyuka van, sokunknak több gyereke is van, így az életünk gyakorlatilag a szervezésről szól :) 2018-ban összeültünk és kitaláltuk, hogy mi segíthetne nekünk: egy olyan naptár, ahol külön oszlopba fel tudjuk vezetni a család minden tagjának programját. Így a naptár öt üres oszlopot tartalmaz. Természetesen nem csak családoknak készítjük, lehet benne vezetni ...

Tovább Szólj hozzá

naptár program receptek bio szakácskönyv anyu nagycsalád 2020 családbarát szervez szeonális

2019. okt 02.

Moha Ház - a rendezvényhelyszín, aminek nem csak a neve zöld

írta: Felelős Gasztrohős
Moha Ház - a rendezvényhelyszín, aminek nem csak a neve zöld

A rendezvényekről egy környezettudatosabb ember számára először a szemét-rengeteg és az óriási energia felhasználás jut eszébe. Mi is sok hasonló kimenetelű eseménnyel találkozunk, de szerencsére ezen a területen is vannak már példaértékű, a szó jó értelmében vett kivételek. 

moha_haz2.jpg

Ilyen kivétel a zuglói MOHA Ház , környezetbarát irodaház és konferenciaközpont is. A MOHA Ház tíz éve épült és amit csak tudtak, az akkori technológiához mérten azt környezettudatosan építettek meg és azóta is folyamatosan fejlesztik a házat, most például egy kisebb naperőmű kiépítése a terv. Induláskor teljes hőszigetelést kapott az épület, valamint árnyékolókat is, így sokkal kisebb a légkondícionáló használat igénye. De ha mégis ...

Tovább Szólj hozzá

zöldrendezvény mohaház környezetbarát helyszín

2019. sze 23.

Zöld, vegán oázis Debrecenben

írta: Felelős Gasztrohős
Zöld, vegán oázis Debrecenben

Hosszas várakozás után Debrecen szívében, a Hal közben újra megnyitotta kapuit a Kis Padlizsán. Új kiadásban, de a megszokott elhivatottsággal, ámulatba ejtő kuckót hoztak létre. Egy otthont, ahol az étel szívvel lélekkel készül, érezni a szeretetet és az odaadást. Arról nem beszélve, milyen tudatosak a vendéglátóhely tulajdonosai, megálmodói. Marcsi és Béla, egy házaspár, akik egymást támogatva, segítve, mertek változtatni és kilépni a komfortzónájukból és egy új szemléletben, felfogásban élni az életüket és amit és ahogy létrehoztak az  példaértékű. 

kispadlizsan4.jpg

Debrecen eddig nem rendelkezett vegán vendéglátó egységgel, sem Fenntartható Vendéglátóhely minősítésű hellyel. Mikor a tudomásomra jutott, hogy létezik egy ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem vegán étterem kispadlizsán

2019. sze 01.

Mezna bizonyított

írta: Felelős Gasztrohős
Mezna bizonyított

MEZNA, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) általános iskolájának étterme az elmúlt tanévben bizonyította, hogy egy iskolai menza is lehet fenntartható, egészséges és finom is egyben! Ez önmagában is elegendő ahhoz, hogy hírt adjunk róluk, de emellett az is említésre méltó, hogy az induláskor kitűzött célt, a gyerekek - és sok esetben velük együtt szüleik! – szemléletformálását is sikeresen teljesítik napról napra, hétről hétre. Egyetértünk a Street Kitchennel, hogy   az ország legszuperebb menzája a MEZNA, hiszen fenntartható működésre törekszik, ízletes és egészséges ételeket kínál, emellett még felelős is, több tucat családot segít a tudatos és fenntartható étkezés tanulásában, kivitelezésében.

berendezes1.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem zöld menza fenntartható menza mezna

2019. aug 23.

Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

írta: Felelős Gasztrohős
Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

Szekszárdon 2007-ben nyílt az Ízlelő, ami mostanra a második éttermét álmodta és valósította meg a Budapest-Hegyvidéken, így a fővárosban élők számra is elérhetővé vált. Az Ízlelő különlegessége abban rejlik, hogy fogyatékossággal élő embereket alkalmaznak, ezzel a munkalehetőségen kívül lehetőséget kapnak arra, hogy bemutathassák, ők is képesek ilyen munka elvégzésére is.

szekszard_4.jpg

A Szekszárd központjában található étterem felé igyekezve már az utca kisvárosi hangulatától jó kedve lesz az embernek. Ezt még fokozza az étterembe belépve elénk táruló ízléses belső tér és a kedves fogadtatás. Az étterem 2007-ben még csak 24 fő befogadására volt alkalmas, azonban mivel hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely ízlelő szekszárd

2019. aug 10.

Almárium és szalmafal

írta: Felelős Gasztrohős
Almárium és szalmafal

“A családiasság nálunk nem csak szöveg, attól megy egy hely, ha benne van a szíved, lelked” /Török Balázs, üzletvezető/

gg03.jpg

Úgy adódott, hogy a környezetvédelmi világnapon környezettudatos étteremben vacsoráztam. Az időzítés nem volt szándékos, de mégis ez történt, amikor elmentem a Gettó Gulyásba. Szóval kettő az egyben. Jobban nem is dönthettem volna, az ételek finomak, a pincérek profik és barátságosak, a hely hangulata vendégmarasztaló, családbarát. Mi kellhet még? A vendéglátós szakmánál maradva, mi az a fűszer, ami megkülönbözteti ezt a helyet a zsinagóga közelében a többi, hasonló színvonalú étteremtől? Hát ez az: hogy nincs semmi plusz, nincs semmi túltolva, mindenből pont annyi van, amennyi kell. És ezért ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely getto gulyas

2019. aug 02.

Four Bites Catering – egy falat fenntarthatóság

írta: Felelős Gasztrohős
Four Bites Catering – egy falat fenntarthatóság

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy lány, akik úgy döntöttek falatonként megváltoztatják a rendezvényeken fogyasztott ételekről alkotott elképzeléseinket. Kevertek, kavartak, terveztek, alkottak és megszületetett a Four Bites Catering.

img_mindenfalatka3.jpg

Valójában nem egy varázspálca suhintással érték el azt a lányok, ahol most tartanak, az azonban biztos, hogy amit alkottak és alkotnak, az mesés.

A lányok különböző háttérrel, különböző tapasztalatokkal a hátuk mögött vágtak neki a kalandnak, abban azonban megegyeztek, hogy minőségi, friss, egészséges alapanyagokból szeretnének finomságokat készíteni, a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Ha egy catering cégre gondolunk az első, ami eszünkbe juthat a temérdek egyszer ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely fourbites

2019. júl 26.

Csillaghegyi megálló, egy családias tejbisztró a város küszöbén

írta: Felelős Gasztrohős
Csillaghegyi megálló, egy családias tejbisztró a város küszöbén

Manapság a vendéglátóhelyeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közvetlenül a kistermelőktől származó, kézműves termékek beszerzésére. Az teszi mégis kiemelkedővé egyiket a másik közül, ha az alapanyaggal tisztelettel bánnak, és megbecsülve használják fel. A Csillaghegyi Megálló sütöde és tejbisztró pontosan így jár el finomságaik elkészítésénél. Sőt, minden beszállítójukkal baráti kapcsolatot ápolnak, tudják, hogy milyen gondos kezekből kerül hozzájuk a termelői tej, a kecskesajt, a szörpök és lekvárok sora, a tojás, valamint az igazi kovásszal készült ropogós kenyerek. Így nem csak hogy fenntartható, helyi forrásból származó élelmiszer kerül a tányérunkra, de biztosítja azt is, hogy náluk valódi minőséget ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem fenntarthatóvendéglátóhely csillaghegyi megallo

2019. júl 16.

Kizöldült a Művészetek Völgye!

írta: Felelős Gasztrohős
Kizöldült a Művészetek Völgye!

Ha itt a nyár, indul a fesztiválszezon. Bár már az év bármely szakában belefuthatunk egy-egy fesztiválba, azért még mindig a nyár a legsűrűbb programok tekintetében. Egy ilyen nagy embertömeget megmozgató esemény mindig komoly környezetterheléssel jár, amire a fesztiválok szervezői is rájöttek és igyekeznek megtenni, amit csak lehet. A Művészetek Völgye szervezői idén úgy döntöttek, hogy az eddig is környezettudatos fesztivált még "zöldebbé" teszik. A vendéglátó rész zöldítésében pedig a mi segítségünket kérték. 

muveszetekvolgye4.jpg

A tavalyi évben a fesztiválon 45 tonna hulladékot termeltek a fesztiválozók, idén szeretnék ezt a számot minél jobban csökkenteni a szervezők. Éppen ezért idén kifejezetten kérik a völgy lakóit, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál zöld művészetek völgye zöld fesztivál

2019. júl 11.

Júliusi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Júliusi szezonális receptek

szezonalis_07.jpg

A júliusban szezonális zöldségek közül a zöldborsó a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozik.

Energiatartalma 90 kcal/100 g, 14 g/100 g szénhidrátot, 7 g/100 g fehérjét, 0,4 g/100 g zsírt és 8,8 g/100 g élelmi rostot tartalmaz.

150 g zöldborsó elfogyasztásával az ajánlott napi minimum rostbevitel 53%-át fedeztük és ezzel hozzájárultunk az emésztőrendszerünk normál működéséhez.

Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt és a vitaminok közül B1-, B2-, C-vitamint, folsavat, biotint tartalmaz.

Fogyaszthatjuk főzve leves vagy főzelékként, párolva.

Íme, néhány recept, ami gyorsan elkészíthető:

Grill sajt zöldborsós, spenótos bulgurral

juliusi_szezonalis2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

zöldborsó július szezonális recept szezonális alapanyag

2019. júl 05.

Szimpla Kert – egyszerűen, kis lépésekkel a nagy változásokért

írta: Felelős Gasztrohős
Szimpla Kert – egyszerűen, kis lépésekkel a nagy változásokért

Nem is sejted, milyen egyszerű, kis lépésekkel lehet óriási változásokat elérni. De szerencsére a Szimpla Kert igen! Liptay Orsolyával beszélgettem a Szimpla Kert fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletéről, víziójáról.

szimpla_termeloi_piac_todorofflazar.jpg

Fotó: Todoroff Lázár

A Szimpla Kert mélyen hisz abban, hogy elsősorban a nagyoknak kell példát mutatni, ezért tettek fontos lépéseket a fenntarthatóság irányába, mely alapvetően sem idegen fogalom számukra. Önmagukat nagyon zavarta a saját ökológiai lábnyomuk, ezért az upcycling ( ez egy újrahasznosítási eljárás, melynek során a fölöslegessé vált anyagot korábbi minőségében, de új formában hasznosítják újra ) és a minimal stílus jegyében megalkották saját, könnyen felismerhető arculatukat. ...

Tovább Szólj hozzá

szimplakert környezetbarát étterem szimpla piac fenntarthatóvendéglátóhely

2019. jún 09.

A kézműves sörök úttörője

írta: Felelős Gasztrohős
A kézműves sörök úttörője

3 házaspár, egyben jó barátok, akik megálmodták és létrehozták a Kandalló Pub-ot, ami a hazai kézműves sörök tárháza is egyben. Az elsők között voltak akik, kistermelői kézműves söröket kezdtek el kínálni a vendégek számára.

kandallo.jpg

16 sörcsappal működik a Pub, ebből fixen 2 csapon mindig valamilyen klasszikus sör folyik, a további 14 csapon pedig folyamatosan változtatják a kistermelőktől hozott söröket. A paletta igen széles skálán mozog. Itt aztán mindenki talál a kedvére valamit, hiszen egészen a gyümölcsös sörökön át, lehet kapni Pilst, Búzát, American pale ale-t, IPA-t, de még a fekete sör kedvelői is tudnak válogatni. De itt még mindig nem állunk meg, ugyanis 6 csapon a söröket nitrogénnel csapolják, hogy egy ...

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát étterem kandalló kézműves pub fenntarthatóvendéglátóhely

2019. máj 31.

A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi?

írta: Felelős Gasztrohős
A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi?

Az elmúlt hetekben elég nagy botrányt okozott, amikor több esetben kiderült, hogy a spanyol, illetve görög epret itthon átcsomagolják , és magyar eperként árusítják. De miért jobb a magyar eper, mint az import? Az itt a Szezon! bevásárlóközösség munkatársaival beszélgettünk a kérdésről.

eper.jpg

Fotó: itt a Szezon!, Gábor Muray Photography

Óriási, lédús, szép piros, alig várod, hogy beleharapj? Kívülről gusztának tűnhet, de ha jobban a színfalak mögé nézünk, megsavanyodhat az a mézédes eper. Amerikában az EWG nevű non-profit szervezet minden évben felállítja a Piszkos Tizenkettő listáját: azon zöldségek és gyümölcsök kerülnek rá, melyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak vegyszermaradványokat. Az eper negyedik éve ...

Tovább Szólj hozzá

piac friss eper magyar termék helyi környezettudatos őstermelő szezonális kistermelő

2019. máj 16.

Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

írta: Felelős Gasztrohős
Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

Az élelmiszerpazarlás jelentős, globális probléma, amely csak az EU-ban évente 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős. Az elpocsékolt élelmiszerek több mint fele a háztartásokban kerül a kukába. A jó hír viszont az, hogy tehetünk ellene: némi odafigyeléssel a kidobott élelmiszer mennyiségét szinte nullára csökkenthetjük, jelentősen csökkentve egyúttal az ökológiai lábnyomunkat is, úgy, hogy tulajdonképpen le sem kell mondanunk semmiről. Megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy nálad se lakjon jól a szemetes!

facebookcover-nem-etetem-a-szemetesem-2019-04-18-02.jpg

Grafika: Kőfaragó Anna

Szembesítsd magad a problémával!


Egy hónapig írd fel, milyen élelmiszerből mennyit dobtál ki, így világosan fogod látni, hol tudsz fejlődni, és mi az, amit egyáltalán meg ...

Tovább Szólj hozzá

élelmiszerpazarlás élelmiszer-hulladék zerofoodwaste nemetetemaszemetesem

2019. máj 08.

Májusi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Májusi szezonális receptek

 

05_szezonalis_majus_facebook.jpg

Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin-, valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma ...

Tovább Szólj hozzá

szezonális szezonális étel szezonális recept szezonális alapanyag

2019. máj 01.

Azt még megeszed? – környezeti károk és az élelmiszerpazarlás

írta: Felelős Gasztrohős
Azt még megeszed? – környezeti károk és az élelmiszerpazarlás

„Afrikában bezzeg éheznek a gyerekek!” – valószínűleg nem én voltam az egyetlen finnyás kisgyerek, akinek az anyukája valamilyen hasonló mondattal próbált jobbára sikertelenül rávilágítani az utált finomfőzelék el nem fogyasztása és a globális problémák közti összefüggésekre. Ha akkoriban nem is jött át, bizony, az élelmiszerpazarlás globális probléma és hihetetlen erőforrásokat pazarol el évről évre. Na de mi is az összefüggés a megpenészedett vacsoramaradék és a klímaváltozás között?

compost-709020_1920.jpg

Fotó: Piaxabay

Bár sokszor nem is tudatosul bennünk, az elfogyasztott ételeink bizony rengeteg erőforrást igényelnek. Egyetlen kilogramm marhahús például 15 500 liter vízbe kerül, mire a kosarunkba tesszük: ebben benne van a ...

Tovább Szólj hozzá

foodwaste élelmiszer pazarlás zerofoodwaste nemetetemaszemetesem

2019. ápr 21.

Böjtölj a Földért minden hétfőn!

írta: Felelős Gasztrohős
Böjtölj a Földért minden hétfőn!

Ha karácsony nincsen Kevin nélkül, akkor húsvét sincsen itthon sonka nélkül. Idén a Föld Napja egybeesik húsvét hétfőjével, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ünnep mellett húsmentes is lehetne a plusz szabadnap. Pedig sokat tehetünk bolygónk és saját egészségünkért is, ha tartunk egy-egy húsmentes napot. Reméljük, hogy az alábbi tények után viszont Ti is úgy gondoljátok majd, hogy érdemes nemcsak a Föld Napján, hanem minden hétfőn tartani ezt a szokást!

 

Tudtad?

boci.jpg

  • A húsipar a mezőgazdaság üvegházhatású gáz kibocsátásának kb. a feléért fele.
  • 2010-ben 61.151 tonna antibiotikumot használtak el az ipari körülmények között tartott állatok felneveléséhez. Ez nehezebb, mint a Titanic súlya. Az ...
Tovább Szólj hozzá

húsvét hús húsfogyasztás Föld Napja húsmentes hétfő

2019. ápr 13.

Fenntarthatóság az étkezésben? - A dán gasztro akadémia megtanítja!

írta: Felelős Gasztrohős
Fenntarthatóság az étkezésben? - A dán gasztro akadémia megtanítja!

mad.jpg

Mad Symposium

Az élelmiszerellátás átláthatatlanul hosszúra nyúlt, a mezőgazdasági termelés szinte teljesen elszakadt eredeti céljától, a tányérokra kerülő ételektől, hétköznapi fogyasztóitól, de még a professzionális séfek kezeitől, sőt szívétől is...Erre támadt a dánoknak egy olyan ötlete, ami az egész termelési lánc megváltoztatására, az éttermi szektorra, a professzionális képzésre, az emberek tisztánlátására és a jövő generációjának felvilágosítására egyszerre kíván megoldást találni, a fenntartható fejlődési célokat szem előtt tartva.

Gasztronómiai Akadémia és a MAD

A dán MAD (magyarul: étel) elnevezésű non-profit cég nemrég jelentette be, hogy állandó oktatási intézményt indít ...

Tovább Szólj hozzá

környezettudatos fenntartható fejlődés fenntarthatóság fenntartható étkezés

2019. ápr 07.

Almalomb - kulináris kitérő és találkozóhely

írta: Felelős Gasztrohős
Almalomb - kulináris kitérő és találkozóhely

Valahol mindentől távol, a Mecsek lábánál létezik egy hely, ahol egy pillanatra megáll az élet. Hosszúhetényben egy 19. századi vízimalom született ujjá, és immár egy malommúzeum és étterem otthona. Ez az Almalomb, a múlt, a jelen és a jövő találkozóhelye és nem mellesleg fenntartható vendéglátóhely.

almalomb.jpg

Az Almalombnak helyt adó Dallos -Böröcz vízimalom Ásványi Rita családi öröksége, a vízimalom egészen az 1950-es évekig működött, azonban egy mesterséges patakrendezés következtében, mellyel elterelték a rajta átfolyó patak ágat megszűnt működni, mesélte nekünk Csaplár Judit. Hosszúhetényben 16 hasonló sorsra jutó malom volt, azonban ez az egyetlen, amelyik máig mind épületét, mind malom szerkezetét tekintve is ...

Tovább Szólj hozzá

étterem környezetbarát étterem gasztrohős fenntarthatóvendéglátóhely

2019. már 30.

Szezonális medvehagymás receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Szezonális medvehagymás receptek

szezonalis_03.jpg

A tavasz első alapanyagai között a medvehagyma talán a legkülönlegesebb. Fontos megjegyezni azonban vele kapcsolatban, hogy az erdőben való gyűjtés alkalmával könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal. Ezt ki tudjuk küszöbölni ha két ujjunk között összedörzsöljük a leveleket és a medvehagymának jellegzetes fokhagymára emlékeztető illata van. A medvehagyma vitaminok közül  C-vitamint tartalmaz. Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását. Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, olajjal és egy kis sóval, borssal összeturmixolva) formájában, továbbá főzve levesként, ...

Tovább Szólj hozzá

recept szezonális szezonális recept

2019. már 22.

La Mimosa, egy édes zug Újlipótvárosban

írta: Felelős Gasztrohős
La Mimosa, egy édes zug Újlipótvárosban

Ha egy finom bio kávét szeretnénk szürcsölgetni egy fejedelmi süti mellett, és még a kutyánkat sem hagynánk otthon, a Jászai Mari tértől alig néhány lépésre találjuk erre a tökéletes úti célt, a La Mimosát.

la_mimosa_suti.jpg

Már a név is árulkodik a hely elegáns mivoltáról, hiszen a romantikus hangulatú cukrászda és kávézó nem csak, hogy isteni finom süteményeket kreál, de gyönyörű esküvői tortacsodákat is rendelhetünk tőlük – természetesen szezonális alapanyagokból, akár mentes verzióban is.

A sütik tárháza végtelen, a marcipános mokkatortától kezdve, a mascarponés málnatortán át mindenmentes édességek közül is választhatunk, sőt rizslisztből készült gluténmentes pogácsájuk is van.

Mivel kutyabarát helyről van ...

Tovább Szólj hozzá

cukrászda fenntarthatóvendéglátóhely

2019. már 15.

Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

írta: Felelős Gasztrohős
Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

Nem csak saját egészségünk, de környezetünk miatt sem mindegy, mit eszünk. Számtalan fenntartható táplálkozással és termeléssel kapcsolatos hírrel találkozhatunk nap mint nap. A bőség zavarát megkönnyítendő, összegyűjtöttünk 10 Instagram profilt, melyek inspirációként szolgálhatnak, hogy mi is környezettudatos termelőkké és fogyasztókká váljunk - lépésről lépésre vagy inkább harapásról harapásra.

Sophia Hoffmann @sophia_hoffmann_

  A berlinben élő növényi alapú étrendet támogató szakács, író és környezetvédelmi aktivista egy rendkívül interaktív fiókot vezet. Bejegyzései nagyrészben német nyelven, kritikus szemmel mutatják be élelmiszer-ellátó rendszerünket. Ugyanakkor zömében angol instagram sztorijaiban ...

Tovább Szólj hozzá

vega bio vegetáriánus környezetbarát helyi környezettudatos szezonális kistermelő gasztrohős

2019. már 08.

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? - a kerekasztal beszélgetés összefoglalója

írta: Felelős Gasztrohős
Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? - a kerekasztal beszélgetés összefoglalója

A moderátor:

Doró Viki, újságíró, a ReCity magazin főszerkesztője

A beszélgetők:

Herendi Kata, pszichológus, a Pszichoforyou online pszichológiai magazin szerkesztője

Kocsis Dóra, a Messzelátó Egyesület szakmai vezetője, a Talpalatnyi Történetek blog egyik szerzője

Kump Edina, környezetkutató,  a Hulladékmentes.hu tulajdonosa

Mengyán Eszter, újságíró, a HolyDuck blog szerzője

Vighné Boóc Judit, alapítványunk fenntartható vendéglátóhely szakértője

 

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni? Tették fel először csak baráti beszélgetéseken, maguknak a kérdést a múlt hét szerdai beszélgetés résztvevői. Herendi Kata, Kocsis Dóra, Kump Edina, Mengyán Eszter és Vighné Boóc Judit, Doró Viki moderálásával ...

Tovább Szólj hozzá

beszélgetés kerekasztal messzelátó jóügy gasztrohős hulladékmentes holyduck recity pszichoforyou

2019. már 01.

BB’z Bar & Grill - Fenntartható vendéglátóhely a város szívében

írta: Felelős Gasztrohős
BB’z Bar & Grill - Fenntartható vendéglátóhely a város szívében

Ha a Deák Ferenc tér közelében járunk, vagy éppen a Király utcán sétálunk és megéhezünk, megszomjazunk, rengeteg belvárosi étterem közül választhatunk, akad azonban egy olyan hely, ami valamiben előrébb jár, mint a többi. A Gozsdu udvar bejárata mellett található BB’z Bar & Grill ugyanis azon kívül, hogy az egyik legpörgősebb, legfiatalosabb hely a városban, számos jelentős lépést tesz azért, hogy csökkentse a vendéglátással járó környezetszennyezést is.

bbz.JPG

Miért lehet fontos egy vendéglátóhelynek, hogy odafigyeljen olyan aprónak tűnő részletekre is, mint a poháralátétek és a szalvéták, amikkel mégis sokat tehetnek a bolygónkért?  A környezettudatos törekvésekről Dobos Bencével beszélgettem, akitől megtudtam, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

étterem fenntarható étterem