2017. jan 05.

5 +1 gasztrotrend 2017-re

írta: Felelős Gasztrohős
5 +1 gasztrotrend 2017-re

Az év elején több magazin és szervezet is kiadja előrejelzéseit arról, hogy milyen gasztronómia trendek várhatóak a következő 12 hónapban. A mi egyik kedvencünk az amerikai National Restaurant Association (Nemzeti Éttermi Szövetség) “What’s hot” listája, amelyet kb. 1300 séf véleménye alapján állítanak össze. Az alábbi videóban megnézhetitek, mit jeleznek előre ők, utána pedig elolvashatjátok, mit gondolunk mi!

Az NRA körültekintő előrejelzéseivel szemben a mi listánk abszolút szubjektív, és egyrészt a vágyainkból építkezik, másrészt abból, amit magunk körül és a gasztromédiában látunk. Ha nem felejtjük el, év végén összehasonlítjuk, hogy melyik előrejelzés volt pontosabb! ;)

Íme tehát a Gasztrohősök 5+1 gasztrotrend előrejelzései 2017-re!

1) Éljen a bél!

Tavaly a koleszterinbevitel lekerült a tiltólistáról, az elmúlt néhány évben pedig egyre több szó esik arról, hogy milyen fontos egészségesen tartani a beleinket. A legújabb kutatások szerint az itt élő baktériumok ugyanis nemcsak fizikális bántalmakat és betegségeket (elhízás, cukorbetegség, gyulladások) okozhatnak, de akár a depresszió és egyéb mentális zavarok kialakulását is befolyásolják. Az egészséges bélflóra ezzel szemben segíthet a jókedvünk, az alakunk, és úgy általában az egészségünk megőrzésében.

Szerintünk idén a csapból is az folyik majd, hogy mivel érdemes etetni a beleinket! Egyébként: rostokkal, erjesztett ételekkel és italokkal, joghurttal, kefírrel és egyéb probiotikus termékekkel, stb.
(Ide összegyűjtöttünk néhány érdekes cikket a témában, főleg angolul.)

fermented-1280682_1920.jpg

2) Designer tej

Ez egy elég elvetemült ötlet, ami talán egy hónapja ütötte meg a fülünket (aztán kiderült, hogy a Bloomberg már márciusban írt róla). Hol máshol, mint Amerikában már van egy-két cég (köztük a Coca Cola), akik különleges tejeket árulnak horror áron - sikeresen. Mitől különleges? Van olyan cég, amelyik ízesíti a tejet, de van olyan is, amely “egyszerűen” alkotóelemeire bontja azt (víz, vitaminok és ásványi anyagok, laktóz, zsír, fehérje), majd különböző receptek szerint újra összekeveri ezeket, különböző ízkombinációkat kínálva.

Szerintünk ez legalább annyira felesleges, mint az ízesített ásványvíz vagy az ivójoghurt, de fogadni mernénk, hogy Európában is hamarosan elterjed.  

milk_bloomberg.jpg

Fotó: Caroline Tompkins for Bloomberg Businessweek

3) Ehető étkészletek

A hulladékcsökkentés (beleértve az élelmiszer-pazarlást) hálisten elég égető téma manapság, ami segíti az új ötletek felbukkanását. Felütötte már a fejét néhány hír tavaly, pl. ehető zacskókról és ehető étkészletekről Indiában, vagy az amerikai ízesített, ehető poharakról. Itthon egyelőre örülünk, ha az éttermek házhozszállításkor nem gusztustalan polisztirolba csomagolnak, vagy a rendezvényeken RE:poharat vagy komposztálható tányérokat és evőeszközöket kapunk; de talán az első teljesen ehető gasztrofesztivál sincs már messze!  

lolliware.jpg

Fotó: http://www.care2.com/

4) “Orrtól-a-farokig” étkezés

Ha már az élelmiszer-hulladék csökkentést is felvetettük az előző pontban, íme egy megoldás: nose-to-tail, avagy az orrtól a farokig való kajálás. Ez nem azt jelenti, hogy az orronktól a farkunkig összekenjük magunkat evés közben, hanem azt, hogy az állatoknak nem csak bizonyos részeit (csirkemell, libacomb, marhaszegy, stb.) fogyasztjuk el, hanem a legtöbb ehető részét felhasználjuk egy-egy receptben. Ezt Fergus Henderson séf már 1994-ben erőltetni kezdte londoni éttermében, de manapság kezd egyre menőbb lenni más séfek között is. Mi magyarok egyébként nem állunk rosszul, mert az étkezési kultúránk része, hogy belsőségeket, töpörtyűt meg körömpörköltet együnk, úgyhogy lehetne az a cél, hogy ezt a következő generációknak is átadjuk. Minden esetre ne lepődjünk meg, ha elkezdenek olyan ételek feltűnni az étlapokon, mint a sült sertésfül vagy a bárányszem mentaszósszal.

 pigearsoup.jpg

Forrás: http://www.willwebb.co.uk/ntt/

5) Kisüzemi csípős szószok

Az Erős Pista ideje lejárt! Vagy legalábbis eljött a versenytársak ideje. A WAMP-on már tavaly előtt is kóstoltunk hazai csípős szószokat, a magbörzéken pedig találtunk több tucat féle csípőspaprikát, ezért szerintünk hamarosan egyre több házi csípős szósz készítő mester üti fel a fejét idén. Az orrunk azt szimatolja, hogy ezek a termékek ráadásul már nemcsak arra mennek majd rá, hogy minél intenzívebben szétcsípjék a szánkat, hanem főleg ízben fognak versenyezni. Így kalandvágyó vacsorázók a siracha-t és a tabasco-t leválthatják majd mondjuk zöldfűszeres-jalapenos vagy epres-serrano paprikás ízesítőkre. (Ha valaki ilyeneket készít, majd küldjön kóstolót!)  

img_20160627_115348.jpg

+1) Borzalmas konyhai kütyük

Bár nehéz lesz túlszárnyalni az olyan innovatív és a mindennapi élethez abszolút nélkülözhetetlen eszközöket, mint az epercsumázó, a banánszeletelő, a tojásszétütő, a pizzaolló, vagy az iPhone tartós levesestál,  a jóslatunk az, hogy idén bizony újabb haszontalan termékeket akarnak majd ránk sózni a termékfejlesztők. Álljatok ellen!


Boldog új évet mindenkinek, és ne feledjétek: idén is köszönjük, ha nekünk adjátok az 1%-otokat! Szóljatok a könyvelőnek már most! Adószámunk: 18279111-1-43

Szólj hozzá

konyha trend gasztronómia 2017 bélflóra gasztrotrend