Felelős Gasztrohős

Zöld éttermek és környezetbarát étkezés

2017. nov 10.

A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

írta: Felelős Gasztrohős
A "zöldséghez" a gyomron át vezet az út

Ha lenne olyan díjunk, amivel azt díjaznánk, hogy ki a legbüszkébb arra, hogy Fenntartható Vendéglátóhely lehet, biztos, hogy a Larus Étterem kapná az első díjat. Hogy egyáltalán mivel érdemelte ki a minősítést és miért fontos ez az étterem számára arról a legutóbbi partnertalálkozójukon…

Tovább Szólj hozzá

étterem helyi környezettudatos larus környezetbarát étterem zöld étterem szívószálmentes

2017. nov 06.

Ezt edd novemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd novemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, gombákat, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat Gyökérzöldségek Hónapos retek Energiatartalma 15 kcal/…

Tovább Szólj hozzá

zöld friss zöldség egészséges környezetbarát magyar termék helyi szezonális

2017. okt 31.

Vidéken randiztunk

írta: Felelős Gasztrohős
Vidéken randiztunk

Ahogy tőlünk megszokhattátok nyilván nem szószoros értelemben, inkább valami “Gasztrohősös” dologra gondoljatok, mindjárt el is mondom, hogy mire. 2015-ben rendeztük meg először a Gasztro Randi nevű eseményünket,mely akkor még valóban úgy nézett ki, mint egy rapid randi, csak éppen éttermek és…

Tovább Szólj hozzá

friss zöldség helyi környezettudatos termelő szezonális kistermelő Gasztro Randi

2017. okt 25.

Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

írta: Felelős Gasztrohős
Állati sejtekből előállított hús, az áldozatmentes húsfogyasztás jegyében

Amilyen könnyen lecsúszik egy falat szaftos steak, olyannyira nehéz megemészteni a tényt, hogy mekkora károkat okoz az a húsmennyiség, ami a tányérunkon landol. A Worldwatch Institute szerint elképesztő módon a világ üvegházgáz-kibocsátásának 51 %-áért (!) az állattenyésztés a felelős. Mindemellett,…

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 20.

Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

írta: Felelős Gasztrohős
Ne vásároljak hazait? - válasz az Indexnek

Az Indexen október 13-án megjelent "Ne vásárolj hazait!" c. cikk mély megdöbbenést és értetlenséget váltott ki a Felelős Gasztrohős civil szervezet alapítói, önkéntesei és partnerei körében. A civil szervezet 5 évnyi tapasztalatára, szemléletformálás terén elért eredményeire és kutatásaira alapozva…

Tovább Szólj hozzá

globalizáció környezetvédelem hazai externália magyar termék élelmiszer-kilométer

2017. okt 13.

6 húsos étel vega/vegán változata

írta: Felelős Gasztrohős
6 húsos étel vega/vegán változata

Október a Vegetáriánus Tudatosság hónapja (#vegaoktober), ez alkalomból összegyűjtöttük Nektek 6  - alapvetően húsos - étel vegetáriánus verzióját az elkészítésre vonatkozó klassz tippekkel együtt, megmutatva ezzel a szezonalitásban és a különböző zöldségek, hüvelyesek és gabonafélék sokszínűségében…

Tovább Szólj hozzá

vega friss zöldség vegetáriánus környezetbarát szezonális vegaoktober

2017. okt 09.

Slow események a világ körül: Dél-Korea

írta: Felelős Gasztrohős
Slow események a világ körül: Dél-Korea

Alapítványunk önkéntese írt a a dél-koreai Slow fesztiválról. Másfél éve élek Dél-Korea fővárosában, a mindig rohanó, zsúfolt és zajos Szöulban. Körülbelül 10 millió ember él itt, az elővárosokkal együtt pedig több, mint 20 millió főről beszélhetünk. Ez a rengeteg ember folyamatosan mozgásban van,…

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 03.

Ezt edd októberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd októberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat Rózsafélék családja Birsalma Energiatartalma 42 kcal/ 100 g, 9 g/…

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs friss zöldség helyi szezonális

2017. sze 22.

A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

írta: Felelős Gasztrohős
A környezetbarát vendéglátás kiváló üzlet is egyben

Környezetbaráttá válni többet jelent, mint követni napjaink egyik divatirányzatát, hiszen minél tudatosabbak az emberek, annál nagyobb a jelentősége számukra, hogy felelős állampolgárként éljenek a Földön. Az éttermek is egyre nagyobb mértékben zöldülnek különféle módszerekkel, amivel egyre több…

Tovább Szólj hozzá

friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem gasztro randi

2017. sze 19.

Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

írta: Felelős Gasztrohős
Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

A Szívószálmentes augusztus után a következő lépés, a fenntartható koktélkészítés A jövő koktélkészítői azok, akik az étkezési trendeket szem előtt tartva, környezetbarát és egyedi koktélokat alkotnak. Ez derült ki a világ legnagyobb bártender versenyén, amely augusztus végén került megrendezésre…

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 11.

Erre csörög a Dió

írta: Felelős Gasztrohős
Erre csörög a Dió

Kíváncsisággal tele és üres gyomorral indulok az egyik legújabb Fenntartható Vendéglátóhely tagéttermünk, a Kálvin térhez közeli, Dió delicate:cantine felfedezésére. Klaus Sommer, a Fertő-tó környékéről, Ausztriából származó, ám magyarul remekül beszélő tulajdonos kedvesen fogad, s rögtön az is…

Tovább Szólj hozzá

étterem dió friss egészséges helyi szezonális környezetbarát étterem zöld étterem

2017. sze 05.

Ezt edd szeptemberben!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd szeptemberben!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat. Rózsavirágúak rendje, eperfafélék családja Füge 100 g nyers füge…

Tovább Szólj hozzá

friss egészséges szeptember környezetbarát helyi szezonális kistermelő

2017. sze 01.

Műanyagiasodó emberiség, avagy a mikroműanyagok egészségügyi kockázatai

írta: Felelős Gasztrohős
Műanyagiasodó emberiség, avagy a mikroműanyagok egészségügyi kockázatai

Most, hogy már minden kedves olvasónk szívószálmentesen él és sikeresen megbirkózott a kihívással szeretnénk egy kis inspirációt adni az egyéb műanyag hulladékok csökkentésére is. Sok a műanyaghulladék és az állatvilág a tengerekben folyamatosan ezt eszi és pusztul - ez szörnyű, gondolhatja a…

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 28.

7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

írta: Felelős Gasztrohős
7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

„A szívószálak a műanyag zsákutcái” – mondta Dune Ives a Lonely Whale Alapítvány igazgatója, mely az óceánok és tengerek élővilágának megóvásáért elkötelezetten küzdő szervezet, s akik nemrégiben egy szívószál ellenes kampányba kezdtek, hogy csökkentsék az óceáni műanyag hulladékok…

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát szívószál hulladékcsökkentés szívószálmentes

2017. aug 21.

Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

írta: Felelős Gasztrohős
Czakó Kert - A Naphegy kincsesládikája

Fenntartható vendéglátás a város tetején A Tabán egyik legrégebbi háza és annak kertje rejti a Naphegy talán leghangulatosabb helyét. A Czakó Kert bő egy évvel ezelőtt nyílt meg az egykoron vincellérházként működő épületben és annak kertjében. Nem is gondolnánk, milyen csoda bújik meg a magas kőfal…

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 04.

Ezt edd augusztusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd augusztusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, friss fűszernövényeket, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst Szőlőfélék családja Szőlő 79%- a víz, ezért a…

Tovább Szólj hozzá

piac friss hazai augusztus egészséges helyi környezettudatos őstermelő termelő idény szezonális idényzöldség szezonális alapanyag idénynaptár

2017. aug 01.

Szívószálmentes augusztus

írta: Felelős Gasztrohős
Szívószálmentes augusztus

Az év elején világszerte nagy port kavart az a 8 perces videó amin egy teknősbéka orrából húznak ki szakemberek egy kb 20 cm-es szívószálat. Az állat láthatóan nagyon szenved közben és a vére is kibuggyan. Én bevallom elsírtam magam rajta, pedig edzett vagyok, sok ilyen videót láttam már…

Tovább Szólj hozzá

környezetbarát környezettudatos szívószál hulladékcsökkentés környezetbarát étterem zöld étterem szívószálmentes

2017. júl 25.

Az év leggusztább randija: Gasztro Randi 2017

írta: Felelős Gasztrohős
Az év leggusztább randija: Gasztro Randi 2017

A legtöbb igényes vendéglátós epekedik a hazai kistermelők portékái iránt, és számos kistermelő keresi azt a vendéglátóhelyet, akivel megoszthatja mindazt, amije csak van. Ezáltal együtt valami jobbat, valami újat hozva létre, isteni finom és fenntartható ételek, italok formájában. Az első…

Tovább Szólj hozzá

piac étterem friss magyar termék helyi környezettudatos őstermelő termelő szezonális kistermelő környezetbarát étterem zöld étterem fogj kezet a termelővel gasztrorandi

2017. júl 18.

Mint hal a vízben

írta: Felelős Gasztrohős
Mint hal a vízben

A Budaörsi Halpiac facebook oldalán egyik nap olvastunk egy bejegyzést arról, hogy ők is a tokiói halpiacról szerzik be a halakat, amiket forgalmaznak. A szöveget egy óriási kékúszójú tonhalról készült fotó kísérte, amin eléggé meglepődtünk, hiszen ez nagyjából a kihalás…

Tovább Szólj hozzá

lazac tonhal tengeri hal asc big fish palotás péter budaörsi halpiac MSC fenntartható halászat marine stewardship council

2017. júl 11.

Ezt edd júliusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd júliusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst Pázsitfűfélék Csemegekukorica Energiatartalma kb. 131 kcal/100 g, de…

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöldség magyar termék helyi termelő szezonális kistermelő idényzöldség idénynaptár

2017. júl 04.

Már a Smúzolás is fenntartható!

írta: Felelős Gasztrohős
Már a Smúzolás is fenntartható!

Persze nem a szó eredeti jelentésében! Azonban ha betérünk a Kossuth téri, virágokkal teli Smúz kávézóba, azzal a környezetbarát vendéglátás mellett voksolunk, hiszen a hely is megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. Az ország első virágküldő szolgálatából lett kávézójáról, azt hiszem,…

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 21.

"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

írta: Felelős Gasztrohős
"Superfood" mérkőzés: győz a hazai alapanyag!

Azt a kérdést néhány hete már felvetettük, hogy mi az a superfood, és arra jutottunk, hogy egy nagyjából semmitmondó, viszont jól hangzó marketing kifejezés. Bár a fogalmat nehéz meghatározni, az Oxford Dictionaryszerint a superfood „tápanyagban gazdag élelmiszer, amit különösen jótékony hatásúnak…

Tovább Szólj hozzá

goji bogyó superfood chia mag kőfaragó anna superfood térkép magyarországi superfood térkép táptudás

2017. jún 15.

Ezt edd júniusban!

írta: Felelős Gasztrohős
Ezt edd júniusban!

Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre? Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, savanyúságokat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst Burgonyafélék családja Paradicsom az érett, piros…

Tovább Szólj hozzá

piac szezon friss hazai június szezonális szezonalitás idényzöldség szezonális alapanyag idénynaptár

2017. jún 06.

Mi az a superfood?

írta: Felelős Gasztrohős
Mi az a superfood?

Most komolyan: mi az? "Jajj, csak valami új divat.”  Pontosan, mi is így gondoljuk. Éppen ezért nézzük meg, milyen hazai kaják vannak, amelyek méltán kiérdemlik a superfood titulust, ha már itt méricskélünk. A superfood-ot definiálni az angol wikipedia oldalát hívtam segítségül. Tökéletesen leírja…

Tovább Szólj hozzá

avokádó quinoa goji bogyó superfood chia mag szuperélelmiszer szuperfood hegyvidék napok

2017. máj 31.

Mitől jó egy kenyér?

írta: Felelős Gasztrohős
Mitől jó egy kenyér?

Ludwig Klárával, a JÓkenyér megálmodójával beszélgettem a dolog lényegéről. Mivel pékárukat többen is napi szinten fogyasztunk, érdemes tisztában lenni azzal, mi is kerül az asztalunkra. A jó kenyérben szerintem ott rejlik a szerénység is. Hogy Klárát idézzem: „mindaz, ami a kenyérhez kell, a…

Tovább Szólj hozzá

kenyér pék pékség jókenyér péküzem

süti beállítások módosítása