Ezt edd októberben!
Mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról? Milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre?
Érdemes még fogyasztani: hüvelyeseket, gabonaféléket, aszalványokat, olajos magvakat, lekvárokat, tojást, tejtermékeket, húst, halat
Rózsafélék családja
Birsalma
- Energiatartalma 42 kcal/ 100 g, 9 g/ 100 g szénhidrátot és 0,6 g/ 100 g fehérjét tartalmaz.
- Víztartalma 87 g.
- Vitaminok közül B1-, B2-, E- vitamint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
- Érdekesség, hogy pektintartalma a legmagasabb az összes gyümölcs között. Fogyaszthatjuk kompót, befőtt, lekvár, birsalmasajt, mártás formájában.
Bükkfafélék családja
Gesztenye
- 100 g gesztenye energiatartalma 167 kcal, 33 g/ 100 g szénhidrátot, 4,8 g/ 100 g fehérjét, 1,5 g/ 100 g zsírt és 2,8 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Víztartalma 58 g.
- Vitaminok közül B1-, B2-, C- vitamint, tokoferolt, biotint, pantoténsavat, piridoxint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, cinket, szelént, vasat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk köretként, desszertként.
Design: Kőfaragó Anna Tartalom: Táptudás
Keresztesvirágúak családja (Káposztafélék)
Brokkoli
- Energiatartalma 24 kcal/ 100 g, 2,1 g/ 100 g szénhidrátot és 3,3 g/ 100 g fehérjét tartalmaz.
- Víztartalma 92,7 g.
- Vitaminok közül B2-, B1-, C-, E- vitamint, folsavat, pantoténsavat, niacint és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk főzelék, leves, párolt köretként, rakott, csőben-sültként.
Tökfélék családja
Sütőtök
- 100 g sütőtök energiatartalma 80 kcal, 16,5 g/ 100 g szénhidrátot, 1,5 g/ 100 g fehérjét és 0,6 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
- Víztartalma 80 g.
- Vitaminok közül B1-, B2-, C- vitamint, folsavat, karotint, niacint, biotint, pantoténsavat és az ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, cinket, mangánt tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk sülve, főzve leves és főzelékként, desszertek alapanyagaként.
Design: Kőfaragó Anna Tartalom: Táptudás
Olajos magvak
Tökmag
- Energiatartalma 623 kcal/ 100 g, 50,5 g/ 100 g zsírt, 34 g/ 100 g fehérjét, 3,6 g/ 100 g szénhidrátot és 2,4 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Vitaminok közül B1-, B2-vitamint, tokoferolt, niacint, piridoxint, pantoténsavat és az ásványi anyagok közül magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot tartalmaz.
- Zsírsavak közül linolsavat, olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk pirított formában snack-ként, kenyerek alapanyagaként, de olaj formájában is.
Napraforgómag
- Energiatartalma 590 kcal/ 100 g, 47,5 g/ 100 g zsírt, 19 g/ 100 g fehérjét, 17 g/ 100 g szénhidrátot és 2,5 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Vitaminok közül B1-, B2- vitamint, tokoferolt, niacint, piridoxint és az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
- Zsírsavak közül linolsavat, olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk pirított formában snack-ként, kenyerek alapanyagaként, de olaj formájában is.
Mandula
- Energiatartalma 626 kcal/ 100 g, 52 g/ 100 g zsírt, 27,6 g/ 100 g fehérjét, 6,8 g/ 100 g szénhidrátot és 3,7 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Vitaminok közül B2-, B1- vitamint, folsavat, tokoferolt, biotint, niacint és az ásványi anyagok közül foszfort, magnéziumot, kalciumot, káliumot, nátriumot, vasat, cinket, szelént tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, lisztjét sütemények alapanyagaként.
Design: Kőfaragó Anna Tartalom: Táptudás
Dió
- Energiatartalma 654 kcal/ 100 g, 57 g/ 100 g zsírt, 18,6 g/ 100 g fehérjét, 11,7 g/ 100 g szénhidrátot és 2,8 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Vitaminok közül B1-, B6-, B7-, B9-, E- vitamint és az ásványi anyagok közül réz, foszfor, mangán, magnézium, vasat, cinket tartalmaz.
- Zsírsavak közül linolsavat, olajsavat, linolénsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, illetve darálva sütemények alapanyagaként, olaj formájában.
Mákfélék családja
Mák
- Energiatartalma 537 kcal/ 100 g, 38 g/ 100 g zsírt, 24 g/ 100 g szénhidrátot, 21 g/ 100 g fehérjét és 5,1 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz.
- Vitaminok közül biotint, tokoferolt, piridoxint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot (968 mg/ 100 g), foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat tartalmaz.
- Zsírsavak közül linolsavat, olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk darálva sütemények, tészták alapanyagaként, illetve olaj formájában.
Halak
Nyurga ponty
- Energiatartalma 101 kcal/ 100 g, 16 g/ 100 g fehérjét, 4 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
- Vitaminok közül A-, B2-, B12-, E- vitamint, niacint, pantoténsavat, piridoxint és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat tartalmaz.
- Zsírsavak közül olajsavat, palmitinsavat, palmitolajsavat, linolsavat, eikozapentaénsavat, arachidonsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk sütve, illetve főzve.
Design: Kőfaragó Anna Tartalom: Táptudás
Tükörponty
- Energiatartalma 146 kcal/100 g, 15,8 g/ 100 g fehérjét, 8,7 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
- Vitaminok közül A-, B2-, B12-, E-vitamint, niacint, pantoténsavat.
- Zsírsavak közül olajsavat, palmitinsavat, palmitolajsavat, linolsavat, eikozapentaénsavat, arachidonsavat, sztearinsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk sütve, illetve főzve.
Harcsa
- Energiatartalma 280 kcal/100 g, 17,5 g/ 100 g fehérjét, 0,8 g/ 100 g zsírt tartalmaz.
- Vitaminok közül B1-, B2-, A-, E-vitamint, niacint tartalmaz.
- Zsírsavak közül olajsavat, mirisztinsavat, linolsavat, palmitinsavat, palmitolajsavat, dokozahexaénsavat, sztearinsavat, eikozapentaénsavat tartalmaz.
- Fogyaszthatjuk sütve, illetve főzve.
Miért is jók ezek a zsírsavak?
Megkülönböztetünk telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.
- A telített zsírsavak főleg állati eredetű termékekben találhatók pl. a sertészsírban, vajban.
- Egyszeresen telítetlen zsírsav például az olajsav, amely dióolajban található.
- Többszörösen telítetlen zsírsavak az omega-6 zsírsavak mint a linolsav, linolénsav, amely a mákolajban, dióolajban található és az omega-3 zsírsavak mint például az eikozapentaénsav (EPA), alfa-linolénsav (ALA), dokozahexaénsav (DHA), amelyek a harcsában, nyurga pontyban, busában, kecsegében, pisztrángban megtalálhatók.
Élettani hatásuk a következő:
- az olajsavnak szerepe van az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében és a HDL (jó) koleszterinszint kismértékű növelésében
- az omega-3 zsírsavak (eikozapentaénsav (EPA), alfa-linolénsav (ALA), dokozahexaénsav (DHA)) csökkentik a triglicerid szintet és kis mértékben növelik a HDL szintet. Terápiás hatás elérése érdekében a heti 2-3 x, preventív (betegség megelőző) hatás érdekében a heti 1x halfogyasztás javasolt. A beviteli ajánlás 2 Energia % (40 kcal, 4g).
Felhasznált források:
Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2005
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
Varga Zsuzsa, Horváthné Mosolyi Magda: Élelmiszerismeret és –technológia II. Második kiadás. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 2004.
A cikket írta: Sarnyai Tünde