2019. máj 16.

Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

írta: Felelős Gasztrohős
Nem etetem a szemetesem - de hogyan?

Az élelmiszerpazarlás jelentős, globális probléma, amely csak az EU-ban évente 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős. Az elpocsékolt élelmiszerek több mint fele a háztartásokban kerül a kukába. A jó hír viszont az, hogy tehetünk ellene: némi odafigyeléssel a kidobott élelmiszer mennyiségét szinte nullára csökkenthetjük, jelentősen csökkentve egyúttal az ökológiai lábnyomunkat is, úgy, hogy tulajdonképpen le sem kell mondanunk semmiről. Megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy nálad se lakjon jól a szemetes!

facebookcover-nem-etetem-a-szemetesem-2019-04-18-02.jpg

Grafika: Kőfaragó Anna

Szembesítsd magad a problémával!


Egy hónapig írd fel, milyen élelmiszerből mennyit dobtál ki, így világosan fogod látni, hol tudsz fejlődni, és mi az, amit egyáltalán meg sem kéne venned!

Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van!


Mindannyian hajlamosak vagyunk néha az elcsábulásra, és sajnos ezt a kereskedők is tudják, így mindent meg is tesznek az elcsábításunk érdekében. Némi önfegyelemmel azonban elkerülhetjük a felesleges vásárlást és költekezést. Írj bevásárlólistát, és tartsd is magad a felírtakhoz! Sose menj éhesen vásárolni! Válaszd a piacot és a kis üzleteket, így nem kell számodra felesleges árudömpinggel szembesülnöd, és vigyél magaddal vászonszatyrokat, üvegeket, tárolókat – csak annyit, amennyire a bevásárlólistád alapján szükséged van!

Szavazz a pénzeddel!


Bár az élelmiszerhulladék 30-50% még az előtt keletkezik, hogy az élelmiszer a kosarunkban kötne ki, tévedés, hogy ez ellen nem tehetünk semmit. Minden egyes vásárlásoddal szavazol: támogathatod a multicégeket abban, hogy elárasszanak minket előre feldolgozott, agyoncsomagolt, üres kalóriákat tartalmazó készételekkel, vagy a helyi termelőket, kis kereskedőket is! Válaszd az utóbbit, vásárolj helyben termett, szezonális, lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó termékeket! Ha olyan terméket vásárolsz, ami nem terem meg itthon – például tea, kávé, csoki – még inkább figyelj oda, hogy fair trade és bio minősítésűt válassz! Vedd meg azokat a zöldségeket, amelyek csúnyábbak, furcsa alakúak: ezek ugyanolyan finomak, de ha mindenki ott hagyja, jó eséllyel a kukában kötnek ki a nap végén. A fülétől a farkáig, a levelétől a gyökeréig fogyaszd el a megvásárolt élelmiszert, keresd a kevésbé népszerű húsrészeket, belsőségeket, kérd el a cékla vagy a retek levelét is, és készíts belőle pesztót, vegyél egész csirkét vagy kacsát!

Tarts rendet!


Egy rendezett, átlátható hűtőszekrényben sokkal nehezebben bújnak el a lejárat-közeli élelmiszerek, mint egy teletömött, kaotikus hűtőben – ráadásul a hűtésre fordított árammennyiség is akkor optimális, ha a hűtőd közel tele van, de azért szabadon képes áramolni benne a levegő. A polcokon rakd előrébb a hamarosan lejáró ételeket, így szem előtt lesznek. Ne felejtsd el, a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő nem ugyanaz: előbbi pusztán azt jelzi, hogy a gyártó addig szavatolja, ha tökéletes ízű és állagú marad a termék, de az a dátum elmúltával is fogyasztható marad. A dátumokat ráadásul a gyártók maguk szabják meg, és sokszor igyekeznek magukat bebiztosítva a ténylegesnél rövidebb időt megadni, így a lejárt élelmiszert előbb szagold meg, kóstold meg, nézd meg, nincs-e valamilyen szemmel látható elváltozás rajta, és ha minden rendben, akár meg is eheted.
Használd a fagyasztót is, ha valamit nem tudsz időben megenni, de ne felejtsd el gondosan felcímkézni, hogy mit és mikor fagyasztottál le! Hiába hiszed azt, hogy emlékezni fogsz rá, és fagyasztva is látszik, mi az, mind tudjuk, hogy ez nem így van.

Oszd meg!


Tökéletes két legyet egy csapásra megoldás: ha valamit nem tudsz elfogyasztani, és a mélyhűtő is tele van, add oda másnak! Vihetsz vacsorát a közelben élő hajléktalanoknak, összekészíthetsz élelmiszer-csomagot, amit meghirdethetsz a lakóhelyed ingyenes csoportjában, vagy elviheted direkt erre a célra fenntartott élelmiszerdobozba, de az is szuper, ha rendezel egy nagy vacsora-partyt a barátaidnak!

Legyél kreatív!


Bátran ereszd el a fantáziád, ha megmaradt alapanyagok felhasználásáról van szó! Attól, hogy egy ételnek még nincs neve, lehet finom! :) A zöldségkrémlevesek, vagy egy zöldség-curry például bármilyen zöldség bármilyen kombinációját elnyelik, ahogy próbálkozhatsz lekvárokkal, csatnikkal, süteményekkel is a maradék alapanyagok felhasználásával. A megmaradt rizsből kiváló arancini lehet, a pörköltből raguleves, a kiszáradt piskóta pedig szuper egy új, krémes süti alapjaként. Ha végképp nincs ötleted, használd a receptmegosztó oldalak alapanyag-keresőjét! Tarthatsz készletleapasztó vásárlásböjtöt is: egy hétig ne vegyél élelmiszert, hanem használd fel azt, amit otthon találsz! Amellett, hogy ismét lesz hely a kamrában és a fagyasztóban, garantáltan javul a kreativitásod és bővül a repertoárod, és még pénzt is spórolsz!

Tájékozódj!


Bővebb információt és szuper tippeket kaphatsz ezeken az oldalakon:
NÉBIH – Maradék nélkül
Magyar Élelmiszerbank Egyesület – Esélyt az ételnek
Felelős Gasztrohős – Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste

A cikket írta: Mihály Edina

Szólj hozzá

élelmiszerpazarlás élelmiszer-hulladék zerofoodwaste nemetetemaszemetesem