HILDA vendégül lát
A Nádor utca turistáktól nyüzsgő és rájuk is specializálódott vendéglátóhelyei között kapott helyet egy nem mindennapi miliővel rendelkező helységben az egyik új minősített Fenntartható Vendéglátóhely, a H I L D A · food & mood.
A 200 éves, Hild József által tervezett épületben annak idején a Tigris szálloda működött, ennek a modernizálva, de a hagyományokat is tiszteletben tartva felújított halljában van az étterem. Szalai Ági, H I L D A anyukája, (ha szabad ilyet mondani) az építkezéskor szerette volna meghagyni a régi hallra emlékeztető jegyeket, mint például a fémszerkezettel rendelkező boltíveket. Nem meglepő, ha belépve azonnal elragadja az embert a hely, és néhány percig csak a berendezést csodálja.
De azért ne hagyjuk szó nélkül azt sem, amiért valójában érkeztünk, hiszen az étel-, és italválaszték is említésre méltó. Sőt! „Olyan helyet szerettünk volna, ahol jó a csirke, és igényesen is lehet fogyasztani. Ehhez jött az, hogy volt is egy ismerős, akinek a munkásságát régóta követem. Ő csirkéket nevel, olyan elkötelezettséggel, és hozzáértéssel hogy az ő kezei közül valóban minőségi termék kerül ki.”(Alemitta) – mondta el Ági. A szabadtartásos, hazai csirkék, és kacsák egy úgynevezett rotisserie sütőben készülnek el, ami gázzal és nem árammal működik. Az induláskor még csak reggelit kínált a H I L D A (Youtyúk, Heppenheimer tojásból), azonban októbertől már este, á la carte formában is megkóstolhajuk Takács Lajos chef szezonálisan változó ételeit.
Az alapanyagokat minden esetben – legyen szó zöldségről, cukorról vagy bármilyen hozzávalóról – értő szemek válogatják. A reggeli kávénkat pl. az etyeki tejgazdaság teszi még finomabbá, ha pedig valamilyen érzékenység, vagy elköteleződés miatt alternatív tejre vágyunk, bio magtejeket is kérhetünk. Emellett isteni, a nagyi által készített üditőket idéző falusi szörpöket, bio almafröccsöt, és a magyar, alkoholmentes gyömbérsört, a Gyömbírt is megkóstolhatjuk. A hetente változó ebédmenü, vagy egy ráérős vacsora mellé pedig kiváló magyar borászok borait is elkortyolgathatjuk.
H I L D A tehát nem csak remek házigazda, de a környezetével és annak védelmével is törődik. Látogassátok meg Ti is, érdemes!
A cikket írta: Szabó Eszti