2017. máj 02.

Ízutazás a Riksa Expressel

írta: Felelős Gasztrohős
Ízutazás a Riksa Expressel

A Riksa Express Wok Bisztróért, ha Michelin Guideos fordulattal szeretnék élni, megéri egy hosszabb kitérőt is tenni a belvárosból. Azonban ha csillaguk még nincs is, az ajtajukon ott büszkélkedik a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés matricája.

Messinger Dánielt, a hely egyik tulajdonosát régebb óta foglalkoztatja a fenntarthatóság, ami nem is véletlen, hiszen egyik jó barátja a Herman Ottó-díjas Hankó Gergely, aki a Greenius tanácsadás mellett a Tiszai PET-Kupát is szervezi. Az ázsiai, wok konyha megkönnyítette az étterem zöldülését, hiszen az ételek jellegzetessége, hogy frissen, egy adagban készülnek, így nem keletkezik felesleg. Ami az előkészítésnél mégis hulladékként jelentkezik - gondolok itt a zöldségek héjára -, azt Dani otthon komposztálja. A zöldségeket egyébként Fajkuca Ferenccel, a séffel közösen, amolyan franciás életérzéssel, reggeli piacozásuk alkalmával válogatják ki, s a húsok is magyar beszállítótól érkeznek.

20170430_180952_1.jpg

A wok egy több ezer éves konyhatechnológia. A lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten készítik el az ételeket, az alapanyagok saját gőzében, rövid ideig, amitől megőrzik vitamintartalmukat és zamatukat is, így kapjuk meg azokat az intenzíven illatozó, ízvilágában gazdag fogásokat. Az ázsiai konyha másik specialitása pedig, hogy minden laktóz-, és gluténmentesen készül. A gondosan kiválogatott alapanyagokból, teljes szívvel és hozzáértéssel összerakott ételek pedig olyannyira jó kezekben vannak, hogy szülőatyjuk, Feri 10 évig tanulta ázsiai mesterszakácsoktól. Dani pedig több évig dolgozott a Bortársaság tulajdonosának éttermében, így hát nem véletlen, hogy minden fogáshoz tud egy kiválóan odaillő, magyar bort ajánlani.

Az étlapon mindig vannak szezonális séf ajánlatok, valamint vegetáriánus fogások is. Ottjártamkor például harcsa chips wasabis majonézzel, ropogós bélszíncsíkok zöldségekkel, chilivel és szezámmaggal és tavaszi csirketekercs wasabis salátaágyon volt terítéken. Utóbbit meg is kóstoltam egy adag sült tészta társaságában és az egyébként is nagy rajongásom az ázsiai ízek iránt csak még jobban fokozódott. Dani minden ételről és részletről csillogó szemmel és nagyon lelkesen beszélt és olyannyira igyekeznek kerülni az előre elkészített dolgokat, hogy a legtöbb szószt is ők készítik, a salátákhoz pedig az olajakat Zalából szerzik be, ahonnan a tulajdonos is származik.

Egy ráérős hétvégén vagy hétköznap érdemes beülni a Riksába és utazni néhány órát az ázsiai ízekkel, egy hozzáillő borral, kiélvezve az étkezés minden pillanatát, úgy, ahogyan ott messze, a wok hazájában is csinálják.

A cikket írta: Szabó Eszti

Fotók: Riksa Express

 

Szólj hozzá

ázsiai étterem friss wok környezetbarát szezonális környezetbarát étterem zöld étterem