2017. ápr 25.

Óperencián innen, s a burgeren túl

írta: Felelős Gasztrohős
Óperencián innen, s a burgeren túl

Nem kis eséllyel indul a Sophie&Ben Bistro a családok által leginkább kedvelt belvárosi éttermek mindennapi versenyén, mely kifejezett célja volt a tulajdonosoknak az étterem kialakításakor. Adja magát a kérdés, hogy vajon kikre utal a vendéglátóhely neve – és már pörögnek is a filmes jelenetek a szemem előtt, a választ keresve. Floruta Levi üzletvezetővel beszélgetek, aki felfedi a megfejtést: a bisztró két tulajdonosának (Papp Viktornak és Tatár Györgynek) gyermekeire, akik egy óra eltéréssel születtek meg ugyanazon a napon. Ez a tény a koncepciót még jobban erősíti, az étterem belső kert felőli oldalán kialakított, láthatóan kedvelt és jól kihasznált játszósarokról nem is beszélve.

11209598_1575883719343371_7283567271057819632_n-823x420.jpg

Nagyon örülünk, hogy egy újabb különleges hellyel bővült a Fenntartható Vendéglátóhelyek köre, és hogy Leventéék is ilyen fontosnak tartják a környezettudatos gondolkodást. Bevallom meg is lepődtem annak hallatán, hogy egy hamburgerező is teret ad ennek, sőt azt gondolja, hogy „Ez alap”. Leviék a konyhán repceolajat használnak, törekednek a minél szélesebb körű szelektív hulladékgyűjtésre, és többségében állítható ledes égők felhasználásával tervezték meg a világítást. Környezet- és gyerekbarát tisztítószereket alkalmaznak, az apró népek szüleik örömére ezen a helyen többszörösen kiemelt figyelmet kapnak.

Az igen izgalmas ételek elkészítéséhez felhasznált alapanyagok nagy része magyar: az Angus marhán kívül minden egyéb hús, ahogy a zöldségek és a pékáru is magyar forrásból származik. A napi menü - melyet itt akár egyfogásos verzióban is kérhetsz – általában szezonális alapanyagból készülő levest tartalmaz. Ha csak főételt rendelsz, az 1290 Ft, ha azt levessel vagy desszerttel kéred, az 1690 Ft, s ha mindhárom fogásra fáj a fogad, akkor azt 1990 Ft-tért fogyaszthatod el dél és 3 óra között. A vegetáriánus étkek kedvelői sem maradnak itt éhesen, ha már egyszer bemerészkedtek a hamburgerek birodalmába, sőt! Megakadt a szemem a szezámmag olajon (ó de imádom) grillezett kínai kelt tartalmazó, füstölt tofus burgeren, de a Premium Vega Burger sem kevésbé vonzó a portóiban érlelt körtével és kecskesajttal. Végül ebből a szortimentből a Kecskesajt steak-et próbáltuk ki bodza vinaigrettes salátával és kenyér chips-szel. Salátaőrültként mindig kíváncsian várom, hogy az adott hely mivel tud lenyűgözni, és mit leshetek el onnan: nos, bodzaszörppel megbolondított salátát még életemben nem fogyasztottam, pláne ilyen finomat!

20170315_140904.jpg

Na de térjünk a lényegre! Mi a helyzet a hamburgerekkel?

A házi készítésű buci többféle életúton esett már át: volt korábban a pestós zöldes változat, majd a tintahallal színezett fekete variáns, most pedig joghurtos verzió jár az étkek többségéhez. Nehéz a választás a burgerekhez érve, végül a nagy slágernek számító Roasted pulled pork mellett döntök, ami nem kevesebb, mint 8-12 órán át ropogósra sült, szaftos bőrös lapockából készül, cheddar sajttal és bacon-nel, valamint zöldségekkel, füstös majonézzel és bbq szósszal. Csónak hasábbal és isteni coleslaw káposztasalátával érkezik. Hogy hogyan kell szépen és gusztusosan elfogyasztani egy kiadós hamburgert, örök rejtély marad számomra, ezt látva Levi előzékenyen magához veszi a szót, miközben én próbálok megküzdeni ezzel a finomsággal. „Kínálatunkkal igyekszünk a magyar ízlésvilágnak kedvezni, a másik két nagy kedvenc a Juicy Lucy és a New York Burger. De fontos számunkra a kreativitás, így akad itt fügés joghurtos szószt, grillezett marhanyelvet, vagy éppen paradicsomszószban párolt bébipolipot tartalmazó burger kreálmány is.”

 20170315_140926.jpg

A finoman omlós húst tartalmazó burgerem nagy részét sikerült magamévá tennem, s bár kicsit a túlélésért küzdök, Levi ragaszkodik hozzá, hogy desszert fogyasztása nélkül nem távozhatok. Örülök, hogy rábeszélt: a karamellás pekándiós brownie vaníliafagyival életem legjobb brownia-ja volt! Krémesen, omlósan ölelgette nyelvemet és érkezett az önkéntelen hümmögés minden falatot követve. A házi desszerteket kínáló szortimentben volt még egy könnyű, habos, banános-kekszes Mascarpone-s banoffi torta, és egy Mangós krémcsoda is kókuszchips-szel. Ezekből sem maradt semmi a tányéron…

20170315_145018.jpg

Az italkínálat is tetszetős, a piros bogyós limonádé pont tökéletes volt, se nem savanyú, se nem túl édes – ezt azért sok helyen nehezen találják el -, s a házi gyömbéres feketeribizli szörp is kellemes ízvilágot hozott. Kapható itt kézműves magyar sör, válogatott magyar borok, házi koktélok és olyan ínyenc magyar rövidek is, mint a Málna Cuvée pálinka, vagy a Zeller illetve Cékla párlat.

sophie-ben-bistro.jpg

Azt kell mondanom, hogy sokkal többet hozott nekem ez a látogatás, mint amire számítottam, és mind kreativitásban, mind ízvilágban nagyon tetszett, amit itt kóstoltam. Bátran ajánlom kipróbálásra!

Levente azt is megemlítette, hogy a májusban Hűvösvölgyben nyíló Sophie&Ben Garden is már eleve Fenntartható Étteremként szeretné megnyitni a kapuját, így biztosan találkozunk még velük Felelős Gasztrohős tagétteremként, méghozzá hamarosan!

Írta: Szirmai Judit

Fotók: Sophie&Ben, Szirmai Judit

Szólj hozzá