2017. ápr 11.

Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

írta: Felelős Gasztrohős
Bistro No Waste – a hely, ahol megeheted a tányérodat

A Ráday utca kellős közepén, de még a bulinegyed előtt, áll egy aprócska üzlet, hangulatos kirakattal, amelynek a híre szájról szájra terjed a környéken megfordulók között. Egy igazi gyöngyszem a zajos utcai forgatagban.

kirakat.JPG


Keve Zsuzsa, a hely megálmodója, a környéken nőtt fel, jól ismeri annak minden zugát, szegletét. Így talált rá a Ráday utca 24/a. alatt álló helységre, mely végül otthont adott a Bistro No Waste étteremnek.

A Bistro No Waste Magyarország első, szinte teljesen hulladékmentes étterme, ahol egyedülállóan, mintegy úttörőként, ehető tányérokban kínálják a vendégeknek az ínycsiklandó falatokat.

lebomlo_pla_evoeszkozok3_jav.jpg

A koncepció a tavalyi Balaton-átúszás után született meg Zsuzsa fejében, amikor a verseny követően szembe találta magát a hatalmas mennyiségű eldobált műanyag pohárral, evőeszközzel, tányérral. Zsuzsa, aki eredetileg az idegenforgalomban dolgozott, évek óta tudatosan figyel a környezetére, természetes, natúr és bio alapanyagokat használ, legyen szó az ételekről, az evőeszközökről vagy akár a tisztítószerekről. A Bistro No Waste ötletének megszületésétől a nyitásig összesen 6 hónap telt el, ami innen nézve nagyon rövid idő, bár Zsuzsa még így is túl hosszúnak találta. A koncepció - az ehető tányérokkal, lebomló evőeszközökkel, a hulladékmentes, környezetbarát étterem ötletével - a szokásosnál is nagyobb fejtörést okozott a hatóságoknak. Időbe telt megértetni velük a lényeget, de végül számos egyeztetés, pontosítás, részletes leírás bemutatása után sikerrel zárult a folyamat, a bisztró zöld utat kapott.

A hőkezelésnek köszönhetően az ehető tányérok rendkívül jól bírják a strapát. A tányérok víz, burgonyaliszt és búzacsíra felhasználásával készülnek, cukor –és sómentesen, az alapanyagok pedig az EU területén belül működő biogazdálkodásból származnak. Vegetáriánus, vegán és kóser étkezésbe is beilleszthetők. A tányérok 30 nap alatt 100%-ban lebomlanak, a PLA-ból készült evőeszközök pedig ipari komposztba mennek, csak úgy, mint az elviteles ételdobozok is. A környezettudatos vendéglátás részeként nagy hangsúlyt fektetnek a naponta keletkező szemétre is: mindösszesen 3-4 liter szemetet termel a bisztró.

A konyhát Petra, az arcátlanul fiatal és tehetséges, séf vezeti, akivel Zsuzsa ismeretsége régre nyúlik vissza. Ott jártunkkor éppen rakott krumplit sütött ehető tányérban.

besameles_tanyeros_rakottkrumpli_jav.jpg

A bio alapanyagokkal való főzés, a tapasztalata ellenére is, okozott némi meglepetést, mivel ezek másként működnek, mint a hagyományos, nem bio alapanyagok. Kissé eltér az állaguk, az ízük jóval intenzívebb, így másként kell fűszerezni is őket. A legmodernebb konyhai eljárásokat alkalmazzák, így az éltelek tápanyagtartalma is megmarad. A desszerteket, mint például az almás-krémes pohárdesszertet vagy az ehető kosárkában felszolgált vörös áfonyás étcsokoládé ganache-t, mézzel vagy más természetes alapanyagokból készült szirupokkal édesítik.

pohardesszert_ganache.jpg

Nem sütnek olajban, nincs mikrohullámú sütő, nem használnak pálmaolajat. Az alapanyagok 70%-a bio, melyeket 70 km-en belüli biogazdálkodásoktól és kistermelőktől szereznek be. Magas a minőségi követelményük, ezért bizony néha előfordul, hogy új beszerzési forrás után kell nézniük.

A kínálat hetente változik, a heti menü mellett pedig már szombati menü is van. Ár/érték arányban szuper a hely, amit a környék lakói is felfedeztek. Sokszor inkább No Waste menüt visznek haza, főzés helyett pedig elmennek kirándulni.

Ha szeretnétek finomat, zamatosat enni, amivel jót tesztek a testeteknek és a környezetnek is, a Bistro No Waste tökéletes választás. Április 1-jén megnyílik a terasz is, így már a tavaszi napsütésben élvezhetitek a pompás ízeket, bio szörpöket, bio kávét és teát, kézműves söröket és bio borokat.

 

A cikk írója: Turi Anikó

Szólj hozzá