2017. sze 19.

Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

írta: Felelős Gasztrohős
Farm-to-bar: Fenntartható koktélok

A Szívószálmentes augusztus után a következő lépés, a fenntartható koktélkészítés

A jövő koktélkészítői azok, akik az étkezési trendeket szem előtt tartva, környezetbarát és egyedi koktélokat alkotnak. Ez derült ki a világ legnagyobb bártender versenyén, amely augusztus végén került megrendezésre Mexikóvárosban.

cocktail-2357250_1920.jpg

A verseny egyik szakértője, az angol származású koktélkészítő legenda, Dre Masso így nyilatkozott: „Az emberek ráeszméltek, hogy minden döntésük hatással van a testükre és a környezetre egyaránt... A fenntartható és újrahasznosító módszerek, valamint alapanyagok mindinkább fontossá válnak. A jövőben azok a mixerek lesznek sikeresek, akik azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel.” (Forrás)

Az éttermek világában megfigyelhető farm-to-table mintájára, a bártenderek körében egyre nagyobb teret hódít a farm-to-bar mozgalom. Ez az elnevezés arra utal, hogy mixerek a koktélok elkészítéséhez termelőtől, vagy termelői piacról beszerzett friss alapanyagokat használnak. A kezdeményezés Amerikából indult, és népszerűségét mutatja, hogy idén augusztusban már harmadszorra rendezték meg a világon egyedülálló farm-to-bar koktél fesztivált, a Secret Summer NYC-t. A rendezvényen olyan italkülönlegességeket kóstolhattak a látogatók, mint a vodkás céklás koktél, vagy a whiskyes mézes koktél. A poharakba kizárólag ehető díszítés került, például sóskalevél, szárított rózsaszirom, bogyós gyümölcsök, így a koktélozás végén semmi sem landolt a kukában.

negroni-2412607_1920.jpg

Közvetlenül a termelőtől vásárolva nem csak frissebb és egészségesebb koktél alapanyagokhoz lehet hozzájutni, de a bárok összességében kevesebb hulladékot termelnek, hiszen nincsen felesleges csomagolás a termékeken. A koktél készítés során keletkező hulladék csökkentésére számos egyéb jó ötletet is találhatunk. Példaként említhető a londoni Scout bár, ami megcélozta, hogy működése során egyáltalán ne termeljen hulladékot. „Ez kicsit olyan, mint az újrahasznosítás – de nem arra kell gondolni, hogy régi, üledékes italokat és egyéb szörnyűségeket kevernek össze, hanem azt jelenti, hogy a Scoutban az étel- és italkészítéshez szükséges alapanyagokból származó maradékot vagy ’hulladékot’ felhasználják valami máshoz. Például ha tojásfehérje kell az italhoz, akkor a tojássárgája továbbél a bárban kínált majonézben.” (Forrás)

Számos egyéb fenntartható kezdeményezés is megfigyelhető. A helyi és szezonális alapanyagokat már nem csak az étlap összeállításánál veszik figyelembe, hanem sok helyen az itallap és a koktél kínálat megalkotásánál is. A jövőben várható, hogy az olyan alapvető koktélelemeknek is, mint a citrusfélék, felbukkan majd helyi alternatívája, például ecet, ezáltal is csökkentve az import citrom szállításából adódó szén-dioxid kibocsátást. Az is fontos, hogy az édes, mesterséges aromával és színezékkel ellátott szirupok helyett előtérbe kerüljenek a termelői szörpök, gyümölcslevek. Az adalékanyagok ugyanis sem az ember szervezetének nem tesznek jót, sem pedig a talajnak, ha eljutnak odáig. A helyi alapanyagok népszerűsítésére kitűnő példa lehet az is, ha a bárok előrukkolnak sör, illetve bor alapú koktélokkal, amelyhez könnyen lehet találni helyi gyártókat, beszállítókat.

A fenntartható koktélok világában népszerű tendencia az is, hogy az italokba minél kevesebb jégkocka kerüljön, ezzel is csökkentve a víz- és energia felhasználást. Sőt, néhány úttörő helyen egyáltalán nem használnak jégkockát, mint a londoni White Lyan bárban. Szintén ide kapcsolódik, hogy az elmúlt években világszerte fókuszba kerültek olyan divatos koktélok is, amelyeket szobahőmérsékeleten szervíroznak. „A víz az egyik legértékesebb természeti erőforrás a világon, és túlságosan sokat használunk belőle. Az italok tekintetében a legnagyobb bűnös a jégkocka. Ha nem is szeretnéd teljesen száműzni, ahogy a White Lyan, akkor is jócskán lehet csökkenteni a mennyiséget. Néhány nagyobb jégkocka (vagy gömb) sokkal inkább képes lehűteni a poharat, mint sok kicsi jégkocka. Mindemellett a nagyobb jégkockák lassabban olvadnak, így nap végén kevesebb lesz a veszteség... A kevert italoknál ugyanaz a hatás érhető el, ha behűtve tárolod, majd egy kis jéggel vegyíted, mintha minden egyes koktélt shakerben ráznál össze jéggel.” (Forrás)

cocktail-2571489_1920.jpg

 

Felelős Gasztrohős fenntartható koktél tippek helyi alapanyagokkal:

Puszta Koktél

Hozzávalók: 4 cl Tokaji szamorodni édes vagy száraz, 3 cl barackpálinka, 2 cl Mecseki likőr

Testa Rossa

Hozzávalók: 10 cl friss eperből készült püré, 10 cl száraz pezsgő

Bellini

Hozzávalók: 5 cl friss őszibarackból készült püré vagy őszibaracklé, 10 cl száraz pezsgő vagy habzó bor

Black Velvet

Hozzávalók: 1/2 pohár száraz pezsgő, 1/2 pohár barna sör

Beer Bloody Mary

Hozzávalók: 1/2 pohár paradicsomlé, 1/2 pohár világos sör, 1-2 csepp fehérborecet, 1 csipet bors, 1 csipet só

 

A cikket írta :Barabás Edina

 

Szólj hozzá