2015. júl 13.

Fenntartható élelem városlakóknak

írta: Felelős Gasztrohős
Fenntartható élelem városlakóknak

Volt régebben a Falk Miksa utcában egy kedves kis kávézó. Nem zavart sok port, néhány asztalával nyugis, halkan beszélgetős hely volt. Néha véletlen el is mentünk mellette és csak az egy sarokkal arrébb lévő ingatlanosnál vettük észre magunkat.

Mi lett a Miksa Cafeval?

miksa_hotdog-cola.jpg

Fotó: Kecskeméti Dávid

Eláruljuk: felújították.

A mázli az, hogy a sokszor elszomorító eredménnyel járó “új recept” felirattal ellentétben (ami után az ember kedvenc joghurtja hirtelen elviselhetetlen ízű lesz) a Miksa megújulása jól sikerült. Lett egy klassz kis galéria, ahol a gyerkőcökkel lehet játszani, lent pedig kicsit többen elférnek. Ó igen, és persze teraszuk is van, ami ilyenkor nyáron plusz pont - pláne, mert a nap nagy részében árnyékban van.

Ami pedig még jobban tetszett nekünk, az a korábban csak sejthető “öko-irány” egyértelmű megjelenítése. A Miksa ugyanis, bizony, egy ökobisztró! A szlogenük - fenntartható élelem városlakóknak - fennköltnek hangozhat; ahogyan talán a honlapon található felsorolás is az elveikről, amely között ilyesmi szavak szerepelnek: földbarát, etikus, emberléptékű, transzparens, kistermelői, kutyabarát stb stb. Nagyjából az összes öko-trendi szót megtaláltuk náluk, ami rögtön felkeltette bennünk a gyanakvás lángját. Szomorú, de manapság olyan sok állításról derül ki, hogy csak zöldre mosás, hogy nem mertünk hinni a Miksának sem. Úgyhogy elmentünk hozzájuk.

img_20150615_140102_mod.jpg

img_20150615_140115_mod.jpg

Stráhl Katitól, a hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy az ökobisztrósítás nem egy hirtelen ötlet volt, hanem egy régóta tervezett álom megvalósítása. “Mindig is kerestük a valódi termelői árukat - nem azt, amire rá van írva, hogy “kistermelői”, hanem amiről valóban tudjuk, hogy ki és hogyan termelte, készítette. Az üzletvezetőnk Kozma-Balogh Zsuzsanna megszámlálhatatlan munkaórát töltött azzal, hogy megtalálja azokat a - lehetőleg bio - beszállítókat, akik megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, pékárut, húst, vadhúst tudnak beszállítani. A szombatjait hónapok óta a Budaörsi gazdapiacon és a MOM Biokultúra Ökopiacon tölti.”

Arról, hogy mekkora meló lehetett mindez, a Miksa beszállítói listája tanúskodik: ezen harminc cég szerepel, és a lista még mindig nem teljes. “Sok mindent tesztelünk - mert szeretnénk hazai alapanyagokkal dolgozni -, de például tésztából még nem találtunk olyat, amit szeretnénk, úgyhogy sokszor olasz gyártmányt használunk. Aztán vannak szerződéses megkötések is: a kávébeszállítónkkal decemberig vagyunk szerződésben, csak utána tudunk fair trade-re váltani.” - teszi hozzá Kati.

Fotók: Gyurik Tamás, Kecskeméti Dávid, Polgár András

Ahogy szépen végigmegyünk a szokásos témákon (energia- és vízhatékonyság, környezetbarát tisztítószerek, hulladékkezelés, stb) arra jöttünk rá, hogy amit a Miksáék állítanak magukról, az igaz. (Ezek után talán nem meglepő, hogy a Fenntartható Étterem minősítést is elnyerték.)  Ráadásul azt is elmondták, ahol még nem tökéletesen “zöld” a rendszer: “Csak gyanítjuk, hogy a higiéniai papírjaink klórmentesek, de nem tudjuk bizonyítani, és a szelektív gyűjtésünk sem teljes: a zöldhulladékot egyelőre nem gyűjtjük külön.” – vallja be Kati.

Mindennek ellenére szerintünk a kávézó nagyon jó úton halad, hogy Budapest egyik legzöldebb helyévé váljon: még olyan apróságokra is odafigyelnek itt, hogy a szívószál komposztálható legyen. A Miksa egyre több közösségi kezdeményezéshez is csatlakozik: a folyamatos Gasztro Slam (amely exkluzív öko vacsora, közönségtalálkozó és beszélgetés neves slammerekkel) mellett részt vettek a Slow Héten és a nyári Műanyag Palack Böjtben is.

Fotók: Polgár András, Kecskeméti Dávid

Nem utolsó sorban pedig jól is lehet lakni náluk! Az állandó kínálat mellett napi menüvel (húsos és vega is, sőt, mindig van legalább egy glutén-, laktóz- és cukormentes opció is) várják a betérő vendégeket. Mi ottjártunkkor egres-ribizlis levest és kuszkusz salátát ettünk, de már tervezzük, hogy megkóstoljuk a mangalicát, a füstölt gomolyát, és a házi készítésű kencéiket piszkei ökos kenyéren.

Ha a Parlament környékén jártok, ti se hagyjátok ki!

Fotók: saját + Miksa Cafe (köszönjük!)

 

 

 

 

Szólj hozzá

piac vega bio friss kávézó öko gluténmentes szelektív hulladékgyűjtés egészséges környezetbarát helyi laktózmentes őstermelő cukormentes szezonális miksa kistermelő zöld étterem felelős gasztrohős hálózat fenntartható étterem miksa cafe ökobisztró