2014. már 06.

Közös lábosban a Felelős Gasztrohőssel

írta: Felelős Gasztrohős
Közös lábosban a Felelős Gasztrohőssel

IMG_7537_1.jpgReggel 8-ra? Vasárnap? 200 tányérra valót? Ezek voltak az első kérdések, amik megfogalmazódtak bennünk az első 10 perces örömkitörést követően, amikor kiderült, hogy megnyertük a Szimplakert Közös Lábos pályázatát. A pályázat szerint a Szimplások beszerzik nekünk a szükséges alapanyagokat, biztosítják a helyszínt, az eszközöket, mi meg becsületkasszás alapon eladjuk, amit főztünk, majd az alapanyagár levonása után megmaradt összeget szabadon felhasználhatjuk az Alapítvány tevékenysége során. Az igazság az, hogy valóban szükségünk volt a pénzre, két éve működünk és szemlélet formálunk saját pénzből, mert úgy érezzük, hogy erre szükség van és kész! De tizenötször meggondoljuk, hogy mennyiért nyomtatunk plakátot és általában jó fej ismerősök segítségére bízzuk a grafikai és informatikai munkát. (Ki is használnánk a lehetőséget, hogy óriási köszönetet mondjunk Benke Noémi grafikusnak, aki a roll up-unk megálmodásával töltött néhány éjszakát!) Jó lenne végre valami profi kampányt megszervezni a környezetbarát étkezés mellett, vagy kiosztani pár profik által összerakott szórólapot egy rendezvényen (amit egyébként eddig azért sem használtunk, mert nem túl környezetbarát és a jövőben is nagyon mértékkel szándékozunk!).

Szóval örültünk aztán meg féltünk… van pár kísérletező kedvű konyhatündér közöttünk, de azért 200 adag lefőzését senki nem merte bevállalni. Szerencsére olyan rendes embereket ismerünk, mint Zita a Zizi kalandjai honlap szerkesztője, aki pár hónapos babája mellől vállalta be az egyik fogás elkészítését, és Rita meg Kriszta a Köles Reform Konyhából, akik meg egész héten egy új étterem felfuttatásán fáradoznak, de nem viszolyogtak beáldozni az egyetlen szünnapjukat a mi támogatásunk érdekében.IMG_7643_1.jpg

Szóval a szakácsok megvoltak, már csak az ételeket kellett kitalálni. Ami egyértelmű volt: szezonális és magyar hozzávalókból fogunk főzni, az egyik fogás vegetáriánus lesz és a legkevesebb hulladékot termeljük. Szerencsére a Szimplások már az elején jelezték, hogy a tányérok és az evőeszközök lebomló műanyagból készültek így azon nem kellet törni a fejünket. Nagy bátran kiírtunk egy receptversenyt Unom a banánt! címmel, hogy felélesszük a tél végére elfáradt háziasszonyokat, ígérve, hogy a legjobb receptet megfőzzük a Szimpla piacon. Jöttek is a receptek rendesen, de sajnos tévedtünk, amikor azt hittük, hogy a magyar háziasszonyok nem tudnak változatosan főzni január végén. Bonyolultabbnál bonyolultabb, sok hozzávalós, többször felfőzős szuper kaják receptjei érkeztek, amit a Szimpla piacon, két 55 literes lábosban, 3 óra alatt, 200 főnek nem tudtunk volna elkészíteni. A séfjeinket hívtuk tehát segítségül, akik kicsit leegyszerűsítették és átgyúrták a recepteket, majd megszületett a két fogás: Céklaleves gazdagon, füstölt hússal és szezonális zöldségragu polentával.

Már csak meg kellett csinálni. Vasárnap reggel fél7-kor, amikor csörgött az óra tudatosult bennem, hogy mit vállaltunk. Azonban amikor beértem a Szimplába és ott voltak a többiek,  mindkét séfünk, 3-4 önkéntes akkor elkezdtem élvezni a dolgot. A Szimplások nagyon kedvesek voltak, csak hozták és hozták az alapanyagokat, amiket megrendeltünk, ahogyan érkeztek a termelők. Jó érzés volt, hogy olyan répából és spenótból főzünk, aminek a termelője itt van a piacon, ráadásul kifejezetten jó minőségűek voltak a cuccok. Egy átlag zöldségeshez képest (ahol az utóbbi időben kénytelen voltam vásárolni) sokkal minőségibbek, frissek, tiszták, illatosak, szinte öröm volt pucolni. Nem találtam egy olyan fokhagyma fejet se, ami rohadt lett volna belül, a zeller olyan egészséges volt, hogy legszívesebben meg se pucoltam volna! A 15 kg répát is imádtuk hámozni, bár az első fél óra után már kezdett fájni a derekunk.

IMG_7382_2.jpgHa pozitívan akarom felfogni, akkor szerencsénk volt, hogy nem esett, ugyanis félig fedetlen helyen történt a főzés és az ételosztás, de azért nem vetettünk volna meg egy kis napocskát, aki viszont - ahogyan a képeken is látszik - megvetett minket.

Sebaj, mi töretlenül pucoltuk a paszternákot és csipkedtük a spenótot. A séfek meg fűszereztek és kevertek. Hatalmas lábosban, hatalmas fakanállal. A Szimpla piac úgy tele lett a vasárnapi háztáji piacra érkezett vásárlókkal, hogy negyedóránkba tellett eljutni a konyhához. Izgalmas volt és jól nézett ki ez a tömeg, csupa felelős fogyasztó! Sokan jöttek kosárral, hogy ne kelljen zacskót kérniük és vásárolták a jó minőségű, friss, magyar termékeket. Rengeteg helyen kóstoló is volt, minket is többször megállított egy sajtos meg zöldségkrémes, hogy kóstoljunk, de sajnos mi rohanásban voltunk egész délelőtt. A piac hangulatát egy kellemes duó dobta fel, ha jól rémlik a gitáros srác és az énekes lány evett is nálunk utána. Sajnos a nevüket nem tudjuk, ha ti ismeritek őket, írjátok meg, mert nekem személy szerint nagyon tetszett a zenéjük!

A céklaleves hipp-hopp elkészült, a polentával azonban sajnos volt egy kis csúszás, a zöldségragu már rég gőzölgött, jöttek is az éhes vendégek, de a víz csak nem akart felforrni a kukoricadarához. Voltak, akik kitartóan megvárták, de voltak, akik emiatt inkább a céklalevest választották, ezért elnézést is kérünk.

Ezt a kis malőrt leszámítva minden tökéletesen ment, úgy tűnt a vendégek nagy része ismerte a rendszert és nem először jött a Szimpla piacra vasárnap civil szervezetet támogatni. Néhány látogatónak azért el kellett magyaráznunk, hogy ez igazából nem ingyen ételosztás, hanem adakozás, sokan szórólapot is vittek. A zöldségragu teljesen elfogyott, az utolsó adagot meg is kellett osztani két vendég között, a céklalevesből is csak pár adag maradt, amit a maradék polentával át tudtunk adni a Budapest Bike Maffiának, akik segítettek nekünk az élelmiszer hulladék megelőzésében és rászorulóknak elvitték a megmaradt ételt. 

Köszönjük az adományokat és a Szimplának a lehetőséget! Egy nap alatt 130.000 forintot gyűjtöttünk, amiből az alapanyagok kifizetése után 65.000 forint maradt az Alapítványnak! Ez egy nagyszerű kezdeményezés, ehetsz egy jót, miközben civil szervezetet és helyi termelőt támogatsz a pénzeddel. Most vasárnap a Magyar Gyermekmentő Alapítvány főz, szóval ne felejtsétek el, ha vasárnap, akkor Szimpla Közös Lábos!

A képek a Felelős Gasztrohős megbízásából készültek Halmai Christina fotós által (kivéve az instagramosakat). Ha ti is szeretnétek ilyen gyönyörű fotókat, írjatok Christának: christa.halmai22{a}gmail.com -ra!
A képeken látható roll up tervet Benke Noémi grafikus készítette nekünk, pro bono (benkenoni{a}gmail.com)! Nagyon szépen köszönjük mindkettőjüknek!

 gasztrohos_1_szazalek_adoszammal_kek.jpg

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A hős és ami mögötte van

Lehet a Gasztrohős karbonhős?

Feleős Gasztrohős piknik flashmob

A Felelős Gasztrohős nyerte az Ozone Zöld Díjat

Szólj hozzá

jótékonyság köles termelői piac rita konyhája szimpla piac közös lábos jótékonysági ebéd szimpla háztáji háztáji piac szimpla közös lábos közösségi főzés zizi kalandjai