2019. máj 08.

Májusi szezonális receptek

írta: Felelős Gasztrohős
Májusi szezonális receptek

 

05_szezonalis_majus_facebook.jpg

Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin-, valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma hozzájárul a megfelelő bélműködésünkhöz, ezenkívül kiemelkedő a C- vitamin és antioxidáns-tartalma. Antocianinok nevű fitonutriensekben is gazdag, amelyek fogyasztásával csökkenthető a szív-és érrendszeri- valamint egyes daganatos betegségek, mint pl. az emlő-, prosztata-, vastagbél,- végbéldaganatok kockázata. Fogyaszthatjuk nyersen saláták, smoothiek, illetve főzve lekvár, sütemények alapanyagaként.

Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:

Tavaszi saláta

83e6084b-6ea3-41d9-8aa0-7980eef47c1c.jpeg

Hozzávalók:

spenót

eper

spárga

olaj, só, bors

Mozzarella sajt

balzsamecet

Elkészítés:

  1. A spenótot, az epret és a spárgát alaposan megmossuk.
  2. A spárgát kevés olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal. Közben az epret négybe vágjuk.
  3. Végezetül az alapanyagokat egy tálba halmozzuk és meglocsoljuk balzsamecettel.

 

Spárgás bulgurrizottó Halloumi sajttal

5cd947f8-e00a-4b47-b02d-301ee7fce55f.jpeg

Hozzávalók:

6-8 db spárga

300 g bulgur

2 evőkanál olaj

zöldségalaplé

só, bors

100 g Halloumi sajt

Elkészítés:

  1. Serpenyőben kevés olajon a spárgát átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt és pár percig pirítjuk, majd felötjük kétszeres mennyiségű alaplével, fűszerezzük és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
  2. Közben a sajtot száraz serpenyőben megsütjük. (Akinek van, grillserpenyője az nyugodtan készítheti abban.)

Tükörtojás fűszeres paradicsomszószban, spárgával

4096cb9d-a082-4cc0-a9c2-4a3ec9a3ee18.jpeg

Hozzávalók:

4 db tojás (0-ás vagy 1-es jelzésű)

3-4 db aszalt paradicsom

2-3 db spárga

hámozott paradicsom

balzsamecet

1-2 gerezd fokhagyma

olaj, só, bors

friss zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyemzöld…)

Elkészítés:

  1. Kevés olajon a spárgát átfuttatjuk, majd félretesszük.
  2. A fokhagymát kevés olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a hámozott paradicsomot és a zöldfűszereket. Fűszerezzük sóval, borssal. Pár percig főzzük.
  3. A paradicsomszószba kis mélyedéseket készítünk és beleütjük a tojásokat. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt készre sütjük. A korábban elkészült spárgával tálaljuk.

További spárgás és epres receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Spárgafőzeléket, a Spárgalevest, a Spárgás, aszalt paradicsomos pitét, a Bazsalikomos eperkrémlevest, Epres morzsasütit.

 

 

Szólj hozzá

szezonális szezonális étel szezonális recept szezonális alapanyag