2019. már 15.

Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

írta: Felelős Gasztrohős
Instagram profilok, amiket Gasztrohősként érdemes követni

Nem csak saját egészségünk, de környezetünk miatt sem mindegy, mit eszünk. Számtalan fenntartható táplálkozással és termeléssel kapcsolatos hírrel találkozhatunk nap mint nap. A bőség zavarát megkönnyítendő, összegyűjtöttünk 10 Instagram profilt, melyek inspirációként szolgálhatnak, hogy mi is környezettudatos termelőkké és fogyasztókká váljunk - lépésről lépésre vagy inkább harapásról harapásra.

Sophia Hoffmann @sophia_hoffmann_

 A berlinben élő növényi alapú étrendet támogató szakács, író és környezetvédelmi aktivista egy rendkívül interaktív fiókot vezet. Bejegyzései nagyrészben német nyelven, kritikus szemmel mutatják be élelmiszer-ellátó rendszerünket. Ugyanakkor zömében angol instagram sztorijaiban gyakran találkozhatunk más környezettudatos projektekkel. Sophia rendszeresen szólítja meg követőit és kezdeményez inspiráló vitákat. Nemrég jelent meg legújabb Zero Waste Küche szakácskönyve, amelyben tényekkel, tippekkel és receptekkel ösztönzi az olvasókat ételhulladék-csökkentésre. Instagram fiókján kívül érdemes követni blogját és podcastját is.

sophiehoffmann.jpg

 

Houweling Zsófia @zsofiahouweling

Akkupunktőr, természetgyógyász és táplálkozási tanácsadó, aki angol és magyar nyelven vezeti fiókját. Testvérével, Franciskával együtt elindították a Zsebibogyó nevű youtube csatornát is, mert felismerték és pótolni szeretnék a magyar nyelvű egészséges és környezettudatos étkezéssel foglalkozó információs csatornák hiányát. Kombucha készítés, csomagolásmentes bevásárlás, szedd-magad bogyós gyümölcsök és még sok más inspiráció várja a követőket.zsofiahouweling.jpg

Sustain Table @sustain_table  

Az ausztrál non-profit szervezet a környezetbarát és etikus élelmezési rendszert hirdető mozgalom tagja. Példaszerű műanyagmentes kamra polcok, tökéletlen zöldségek és gyümölcsök tarkítják fotóikat. Bejegyzéseikkel arra ösztökélnek, hogy ha csak egy részét is, de magunk termeljük annak, amit elfogyasztunk. Így eszmélhetünk rá arra, hogy mennyi munka rejlik az élelmiszertermelésben és hogy micsoda rocksztárok a gazdák és földművelők. Oktatási tartalmakkal, rendezvényekkel és tanácsadással teremtenek közösséget fogyasztók, éttermek és termelők számára egyaránt, hogy közösen nézzenek szembe napjaink kihívásaival.

sustaintable.jpg

 

Sustainable Dish @sustainabledish

 Diana Rodgers,  #yes2meat pártoló táplálkozási tanácsadó, aki saját Boston melletti biogazdaságával gyakorlatban, míg podcastjával valamint instagram és weboldalával elméletben szemlélteti a haszonállatok jólétének fontosságát. Bejegyzéseiben hangot ad a regenerativ mezőgazdasági termékek mind környezetre, mind fogyasztói egészségére gyakorolt pozitív hatásainak.  

Legyen az fűvel táplált marha vagy legelőn tartott csirke, a megosztott tartalom célja, hogy csökkentse a tápanyagokban szegény termékek fogyasztását, fejlessze az ellátási láncban résztvevők önállóságát és megélhetését.

sustainabledish.jpg

Milkwood Permaculture @milkwood_permaculture

 Gyakorlatias tanácsok és inspirációk ökológiai folyamatokra épülő élőhelyek tervezésére és kivitelezésére. Tippek és praktikák gourmet gomba neveléshez vagy akár méhészethez és a méhviasz hatékony felhasználásához. Oktatóik rendszeresen indítanak élő instagram kérdez-felelek üléseket. Céljuk egy lépésről lépésre gyarapodó közösség, melynek alapelve tudás- és tapasztalat-csere egy fenntartható rendszer létrehozásáért.

milkwood.jpg

Sharpen Your Spades @sharpenyourspades

 Termeld. Edd. Szeresd. Richard Chivers, igazi termeld magad rajongó, aki nem fél attól, hogy piszkos lesz a keze. Az instagram fiók tulajdonképpen egy termelési napló, melyben fotódokumentáción keresztül nyerhetünk betekintést a telki biogazdálkodás sikereibe és csalódásaiba egyaránt. A címtől eltérően ásás nélküli veteményesében minden lehetőséget megragad arra, hogy családtagjai is részt vegyenek a kísérletezésben.

sharpenyourspades.jpg

 

Krautkopf @kraut_kopf

Susann és Yannic szeretik a jó ételeket és a kellemes asztaltársaságot. A főzés számukra az életszínvonal meghatározója, amiben a hozzávalók tudatos és gondos beszerzésének ugyanolyan fontos szerepe van mint magának a főzésnek. A Krautkopf blogon illetve instagram profilon szezonalitásra és regionalitásra nagy hangsúlyt fektető, változatos és egészséges ételeket prezentálnak. A berlini pár szeretetteljes fotóin megjelenő ételek többsége glutén vagy laktóz, de minden esetben finomított cukortól mentesek. Bejegyzéseik közelebb visznek minket a természethez és a hozzávalók eredetéhez.

krautkopf.jpg

 

Talpalatnyi Történetek @talpalatnyitortenetek

 Edvárd és Dóri újabb szintre emelték az utazó blog fogalmát és környezettudatos globetrotterekként mutatják meg a világnak, hogyan lehet többek között hulladékmentesen utazni. 347 nap alatt 14 országban jártak és 162 ágyban aludtak. Textilzacskó, szendvicstároló, méhviaszos frissentartó kendő és fém szívószál elengedhetelen kellékei a kiruccanásoknak. Mert igenis lehet nemet mondani a műanyag zacskóra a helyi zöldségeseknél. Az etikus utazás legfontosabb elemeit betartva igyekeznek minél jobban megismerni az úticél tradícióit, helyi termékek és hozzávalók fogyasztásával, valamint szuvenírek helyett emlékek gyűjtésével.

talpalatnyi.jpg

 

Feed The Planet @feedtheplanet

 2050-ben 9 milliárd ember élelmezését kell majd megoldanunk, ami a jelenlegi mezőgazdasági rendszerekkel nem lesz megoldható és fenntartható. George Steinmetz fotói - melyeket a National Geographicról is ismerhetünk - bemutatják, hogyan veszik át az erdők helyét mezőgazdasági termőterületek Brazíliában,hogyan törekszik az amerikai és japán élelmiszeripar növekvő hatékonyságra és milyen úton próbálja kielégíteni a folyamatosan növekvő étel iránti keresletet Kína, ahol az iparosodás hatására egyre tűnnek el a élelmiszertermelő mezőgazdasági területeket. Szemetgyönyörködtető képek ellátási rendszerünk égető problémáiról.

feedtheplanet.jpg

Babramegy @babramegy

A Babramegy blog szerzője nappal pszichológus, éjjel gasztroblogot ír mindenről, ami ehető. Ínycsiklandó étel fotókon keresztül írja le, melyik budapesti termelői piacról is szerezi be a szezonális hozzávalókat. Változatos, környezetbarát és könnyen fenntartható étrend ötleteit követve mindenki felelős gasztrohőssé válhat.

babramegy.jpg

A cikket írta: Dalmadi Júlia 

Szólj hozzá

vega bio vegetáriánus környezetbarát helyi környezettudatos szezonális kistermelő gasztrohős