2019. feb 12.

Így lehetsz (Gasztro)hős szerelmes!

írta: Felelős Gasztrohős
Így lehetsz (Gasztro)hős szerelmes!

Pár nap múlva itt van az egyik legmegosztóbb ünnep; a Valentin-nap. Van, aki utálja és hallani sem akar róla, mások már több héttel előtte rózsaszín ködbe borulnak. Arra azonban mindenképp jó alkalom lehet, hogy összejöjjünk szeretteinkkel, beszélgessünk, lakomázzunk egy jót. Adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogyan lehetünk Valentin-napon is felelős fogyasztók.

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany11.jpgFotó: Kőfaragó Zsuzsi

Úgy szeretlek, majd megeszlek!

 

Szerintünk egy finom vacsorával vagy egy romantikus, ágyban szervírozott reggelivel szuperül ki lehet fejezni, hogy mennyire szeretjük a másikat. Ha pedig mindezt úgy tesszük, hogy a Földünk és ezáltal a szeretett fél jövőjét sem veszélyeztetjük, az igazi törődést eredményez. Összefogtunk hát a Babramegy blog szerzőjével, Vida Katával és alkottunk egy szezonális alapanyagokból elkészíthető reggeli és vacsora menüt. Ha ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket választod az ilyenkor nagyon népszerű, de messziről érkező eper, ananász vagy osztriga helyett, nagy mennyiségű üvegházhatású gáztól és szemétté váló csomagolóanyagtól kíméled meg a környezetet. Ráadásul, ha azért választanád az előbb említett egzotikumokat, mert úgy hallottad afrodiziákumként is jól működnek, ki kell, hogy ábrándítsunk; nem lesz kellemesebb az este sem az epertől, sem a zellertől, ez inkább csak rajtatok múlik. Következzenek inkább a receptek, melyekkel lenyűgözheted szíved választottját:

Reggeli:

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany_1.jpgFotó: Kőfaragó Zsuzsi

Vacsora:

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany2.jpgFotó: Kőfaragó Zsuzsi

 

Konyhatündérek kíméljenek!

 

Ha hétköznap lévén egész nap rohanni fogsz és este már semmi kedved fakanalat ragadni, add át ezt a feladatot Fenntartható Vendéglátóhelyeinknek. A  Púder Bárszínházban, az Urbanfood Cafe&Coworkingben, a Slow Foodiezban, a Four Bites Cateringnél, a Csillaghegyi Megállóban és a La Mimosaban is készülnek különleges, szezonális ajánlattal az alkalomra, melyről többet a Facebook eseményünkből tudhatsz meg.

 

felelos-gasztrohos-valentin-napi-kampany9.jpg

Nekem te vagy az ajándék, drágám!

 

A rózsaszín ködben hajlamos az ember ilyet mondani, és milyen jól teszi! A karácsony után a Valentin-napnak a legnagyob az ökológiai lábnyoma, egyrészt a fent említett egzotikumok miatt, másrészt a rengeteg feleslegesen megvásárolt ajándék miatt. Ahogy karácsonykor, most is azt javasoljuk, hogy lepd meg szeretted valami élménnyel; közös főzéssel, színházzal, mindennapos bókokkal. Ha mégis szeretnél valamilyen klasszikusabb ajándékkal előállni, például virággal, válaszd inkább a cserepes változatot és tartsátok együtt életben. (Nem tudom a szerelempáfrány mondd-e másoknak is valamit, ha nem, ajánlom a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című filmet? :)) Egy üveg különleges bor is jó választás lehet, ebből, ahogy alapanyagokból is a hazait ajánljuk, néhány borászatnak pedig már bio bora is van, érdemes kipróbálni. Ha édesszájú a választottad és úgy érzed az isteni, mézes sült körte nem lesz elég, meglepnéd valamilyen csokival is, a Fair trade, Utz és Bio minősítésűeket ajánljuk.

Köszönet Kőfaragó Zsuzsinak, Kőfaragó Annának, Vida Katának, Fehér Tibornak és Fürjes Orsinak önkéntes munkájáért. A Birds Fruit Gardennek, Konda Brigi kerámiának és a Pauza-nak pedig pro-bono felajánlásaikért!

Szólj hozzá

vega szezonális szezonális recept szezonális alapanyag