2018. nov 29.

Nana, álljunk meg egy szóra!

írta: Felelős Gasztrohős
Nana, álljunk meg egy szóra!

Pécsen, a Király utca macskakövein járva az embert mindig rabul ejti egy romantikus hangulat, amitől nem lehet és nem is akarunk egyhamar szabadulni. Mi más passzolhatna ehhez leginkább, mint egy borvacsora a rusztikus téglafalak ölelésében?Idén ősszel újabb éttermet köszönthettünk a Fenntartható Vendéglátóhelyként minősítettek körében, Szabó Zoltánnal beszélgettem a Nana bistro & bar környezettudatos törekvéseiről.

nana_03.jpg

A Nana megvalósítása nagy kihívást jelentett a csapat számára mind a fizikai tér kiépítésében, mind a könnyen beazonosítható szellemisége megalapozásában. A bisztró hangzatos névválasztása hordoz magában valamit, amire felkapjuk fejünket; akár egy kedves közösség vendégszeretetének hívogatására, akár az intő szó figyelmeztetésére gondolunk: figyeljünk környezetünkre. A Nana bistro & bar egyik legfontosabb célkitűzése a szemléletformálás.

Zoltán, mint a vendéglátásban jártas szakember, kiemelte, hogy az egyik legfontosabb feladat visszaszorítani azt a hulladéktermelést és pazarlást, ami ebben az ágazatban jellemző és még fokozottabban jelent megoldandó problémát, mint a háztartásokban. Korábban a Nappali üzletvezetője volt (akinek kistestvéréről, a Reggeliről már egy korábbi blogbejegyzésben olvashattatok), hasonló törekvéseket fogalmaztak meg a Nana esetében a környezeti terhek csökkentésére. Természetes, hogy a keletkező hulladékot szelektíven gyűjtik, illetve az ételek elkészítésénél egyáltalán nem használnak pálmaolajat, illetve pálmaolaj-tartalmú terméket. Igyekeznek az alapanyagokat helyi termelőktől beszerezni, de ez még nehézkes folyamat számukra, leginkább a mennyiség jelenti a szűk keresztmetszetet. Azonban érezhető a lokalitás szellemének hódoló közösség kiépülése, ezt az étteremben található borkínálat is tükrözi: javarészt környékbeli (villányi, szekszárdi) minőségi borokat rejtenek a polcok. A legfontosabbnak azt tartják, hogy kiépüljön az a vendéglátási lánc, ami a környezettudatosság mellett kötelezte el magát, hiszen így érhető el változás, emiatt törekvéseikben az Almalomb is inspirálta szellemiségüket.

nana_05.jpg

Az étlap frappáns változékonysága biztosan rejt számodra szimpatikus fogást: vegetáriánusként sem kell aggódnod; ha épp nem találsz fogadra valót, bármit készségesen elkészítenek számodra húsmentes változatban. Az aktuális étlap kialakításában meghatározó szerepet játszik a szezonalitás kérdése; fontos, hogy nem csak gazdaságossága miatt választ az étterem szezonális alapanyagokat. Céljaik egybecsengenek a Gasztrohősökével, emiatt is tudtak könnyen azonosulni a minősítéssel járó követelményekkel.


nana_02.jpg

A jövőre vonatkozóan a legközelebbi kihívást a szívószálmentes vendéglátás jelenti számukra. A hely jellege megkíván egyfajta minőséget, ezt szem előtt tartva próbálnak optimális megoldást találni a kérdésre. Különböző programok – borvacsorák, fotókiállítások, jótékonysági estek – szervezésével pedig igyekeznek kialakítani egy olyan közösségi teret, ahol mindenki számára befogadható légkört teremtenek, és idővel talán szemléletformáló tevékenységük nem csak a vendéglátók, de vendégeik körében is egyre népszerűbbé válik.

A cikket írta: Horváth Júlia

Szólj hozzá

környezetbarát étterem gasztrohős fenntarthatóvendéglátóhely