Szeptemberi szezonális receptek sárgarépával
A gyökérzöldségek közül talán az egyik legkedveltebb a sárgarépa. A sárgarépában jelentős mennyiségű béta-karotin található, amit a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít. A béta-karotint antioxidánsként tartják számon, ami véd a szabad gyökök károsító hatása ellen. A sárgarépa 40 kcal/100 g, 8,1 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Rosttartalma sem elhanyagolható (3,27 g/100 g). A bélműködésre gyakorolt kedvező hatását a vízoldékony rosttartalmának (pektin) köszönheti. Vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez. Továbbá C-vitamin (12 mg/100 g) is található benne. Fogyaszthatjuk nyersen salátaként, párolva, sütve, főzelék, leves és desszertként is. Íme, néhány recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető:
Sárgarépa tócsni sült zöldségekkel, salátával
Hozzávalók:
A tócsnihoz
- 2 db sárgarépa
- 1 tojás (ha nem elég adhatunk még hozzá)
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- só, kömény
- friss kakukkfű
- olaj
- Sült zöldségekhez
- 2 db cékla
- 1 db édesburgonya
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- friss kakukkfű, bazsalikom, oregánó
- só
Salátához
- rukkola
- paradicsom
- balzsamecet
Elkészítés:
- A tócsnihoz a sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük a tojással, fűszerekkel, liszttel.
- A sült zöldségekhez a zöldségeket meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk, majd az olajjal, balzsamecettel, fűszerekkel összekeverjük. (Sózni akkor fogjuk, amikor már megsült, így lesz ropogós a zöldségünk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 fokon készre sütjük.
- Miközben sül a zöldség a sütőben a tócsnikat megformázzuk egy kanál segítségével és kevés olajon megsütjük.
- A salátához a ruccolát, paradicsomot összekeverjük a balzsamecettel.
Sült paprikás sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 sárgarépa
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- 1 kápia vagy pritamin paprika
- só, bors
- 1 l zöldségalaplé (ha nincs alaplevünk finom lesz, akkor is, ha vízzel öntjük fel)
Elkészítés:
- A paprikát előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Majd meghámozzuk.
- Közben az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát, fokhagymát. Kb. 5 percig tovább pároltjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott sült paprikát, balzsamecetet és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
- Amikor megfőtt összeturmixoljuk. Pirított kenyérkockával, friss kakukkfűvel díszítve tálaljuk.
Cukkini tócsni zsályás sült répával
Hozzávalók:
A tócsnihoz
- 1 db kisebb cukkini
- 1 db tojás (ha nem elég adhatunk még hozzá)
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- só, bors
- friss oregánó, kakukkfű
- olaj
Sült répához
- A tócsnihoz a cukkinit megmossuk, lereszeljük, megsózzuk, majd állni hagyjuk.
- A sárgarépákat meghámozzuk, karikára vágjuk és összekeverjük a fűszerekkel, olajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon hőálló tálban készre sütjük.
- Ameddig sül a sárgarépa a cukkíniből a nedvességet kinyomkodjuk és összekeverjük a fűszerekkel, tojással, liszttel. Kanál segítségével tócsnit formázzunk, és kevés olajon megsütjük.
Elkészítés:
További sárgarépás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Marokkói sárgarépakrémet, az Almás-diós sárgarépa salátát, a Répakenyeret, a Sült sárgarépa krémlevest, a Répatortát.
A cikket írta : Sarnyai Tünde dietetikus, a Gasztrohős önkéntese