2018. sze 17.

Ez nem fagyi, ez N'iceroll!

írta: Felelős Gasztrohős
Ez nem fagyi, ez N'iceroll!

A N’iceroll története Böröcz Zsófi, a tulajdonos elmondása szerint nem egy romantikus, habos mese. Azonban, ahogy beszél róla, kiderülnek az apró részletek és egyértelművé válik, hogy szíve-lelke és rengeteg energiája benne van minden egyes isteni fagyitekercsben.

9k3a0050.jpg

Zsófit sokan a Konyhafőnök című műsorból ismerhetik, néhányan pedig tanácsadói mivoltából. Több budapesti hely megnyitásának segítése fűződik a nevéhez. Többek közt a család unszolására döntött úgy, hogy ideje belevágni egy saját hely nyitásába. A thai fagyi ötletét a fagyi kiállításon találta meg, melynek lényege, hogy a hűsítő desszertek előttünk készülnek egy jéghideg platnin egy fagyialap (vaníliás vagy kókusztejes) és ínycsiklandozó extrák hozzáadásával. Az extrák alatt a házilag készített browniet, sós karamellkrémet, lekvárokat, gyümölcsszószokat értjük. A hozzávalókat két spatula segítségével mixelik össze, egyengetik el, majd tekerik fel.

9k3a0114.jpg

Ebben eddig ugye semmi különös nincsen, persze a házi öntetek, lekvárok sem alapvetések egy fagyizóban, de Zsófi itt nem állt meg. Szeretett volna egy olyan terméket kiadni a kezéből, amiről el tudja mondani, hogy mit tartalmaz, ezért két és fél hónapig kísérletezett, hogy az alapok a különböző öntetekkel működjenek, és ne csak szépek, de nagyon finomak is legyenek. Az alap recept azóta se változott és nem tartalmaz ezerféle ízfokozót, térfogatnövelőt, aromát, ahogy a többi fagylaltba kerülő alapanyag sem. A fentebb említett “extrákon” kívül friss gyümölcsök is kerülnek a jéghideg tekercsekbe, melyeket Zsófi szezonalitástól függően, helyi forrásból szerzi. (Ezt személyesen tudom bizonyítani, többször találkoztunk már a Lehel piacon:))

Persze az is fontos, hogy miből és mivel fogyaszthatjuk el a csinos kis rollokat;  a környezettudatosság az elejétől fontos volt, így a kezdetekben papír pohár és fából készült kanál volt a segítségünkre, de ez nem vált be tökéletesen, így kis kutatás után rátaláltak a Doremi Today lebomló poharára és iparilag komposztálható “sporkjára”. ( A kanál és a villa kereszteződéséből született evőeszköz)

Nem csoda hát, hogy a N’iceroll megszerezte a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést és így az ország első Fenntartható fagyizójává vált. Elköteleződésük a környezetvédelem iránt folyamatos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Töltsd velünk a júliust! kampányunk után úgy döntöttek száműzik az egyetlen egyszer használatos műanyagot az üzletből és mostantól üvegben tárolják és a saját kulacsunkba töltik isteni gyümölccsel ízesített vizeiket.


so_s_karamell.jpg

Érdemes tehát kihasználni az indián nyár adta lehetőségeket és egy jó Rákóczi túrós, Kávés szilvás vagy Nagyon mogyorós fagyival zárni a nyarat. Megéri! Aki pedig nem hiszi, járjon utána….

Szólj hozzá

környezetbarát étterem gasztrohős