2018. júl 27.

Ki, mit tud? A betétdíjas dobozos rendszer a vendéglátásban

írta: Felelős Gasztrohős
Ki, mit tud? A betétdíjas dobozos rendszer a vendéglátásban

A Műanyagmentes Július kapcsán sokan csak a PET palackok és a zacskók kiváltására gondolnak, de érdemes figyelni akkor is, ha épp ebédet rendelünk a kedvenc kifőzdénkből...vagy épp ebédet készítünk a saját kifőzdénkben/éttermünkben. Ha Te is vendéglátóhelyen dolgozol és fontosnak érzed a műanyaghulladék csökkentését, akkor ez a cikk most Neked szól!

Az ételek elszállítása során keletkező nagy mennyiségű hulladék környezetünkre nézve az egyik legnagyobb problémát jelenti.  Ennek csökkentésére ma már léteznek módszerek. Egyre több vendéglátóhely használ biológiailag lebomló alternatív csomagolóanyagokat, de ennél még fenntarthatóbb lehetőség a betétdíjas dobozok használata. Sok étterem üzemeltető azonban sajnos nem vállalja/nem tudja vállalni az ezzel járó többlet feladatokat, kockázatokat. De szerencsére egyre többen vágnak bele!

lunch-box-1176449_1280.jpg

Előnyök

A betétdíjas műanyag dobozok többször felhasználhatók, így nem keletkezik újabb és újabb hulladék minden egyes rendelés során. A fenntarthatósági szempont mellett azonban kedvező hatással lehet a fogyasztókkal való kapcsolatokra is. A doboz visszahozásakor újra kontaktusba kerülünk a vendéggel, kikérhetjük az étellel kapcsolatos tapasztalatait, véleményét, illetve ajánlhatunk számára más finomságot is. Nem utolsósorban pedig anyagilag is kedvező megoldás hisz bár a rendszer bevezetése ráfordítással jár, hosszú távon ez megtérül. 

Élelmiszerbiztonsági szabályok

A betétdíjas dobozok alkalmazását a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet nem tiltja, de feltételhez köti. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály hivatalos szakmai álláspontja szerint a vállalkozó felelőssége eldönteni, hogy vállalja-e az újrahasználható edényekből eredő kockázatokat.

A fogyasztóktól visszakapott edények elsősorban mikrobiológiai veszélyeket rejthetnek. Gyűjtésüket szervezetten kell megoldani (meghatározott időintervallumban és helyen), melyről a vendégek tájékoztatása is szükséges. A dobozok tárolása és kezelése az étteremben használt eszközöktől, edényektől és élelmiszerektől csakis keresztszennyezést (betegséget okozó mikroorganizmust viszünk át a szennyezett  ételről a másik ételrekizáróan történhet. Tehát fertőtlenítő hatású mosogatásuk sem lehet az éttermi edényekkel egy időben és helyen. 

Milyen a jó doboz?

Bár a jó minőségű dobozok nagyobb beruházást jelentenek, időtállóbbak, mint a rosszabb minőségű társaik. A szállítás megkönnyítése érdekében ajánlott jól záródó csatos edényeket választani, amivel elkerülhető az étel kifolyása. Javasolt figyelni a műanyag felületén létrejött karcolásokat és hibákat, hiszen ezek segítik a kórokozók megtapadását. Ebből adódik az is, hogy egy bizonyos idő elteltével az edényeket selejtezni kell.  A dobozokon ajánlott az étterem lógóját, címét, elérhetőségét felültetni, a visszaváltás módjáról rövid tájékoztatást adni.

lunch-box-200762_1280.jpg

Első lépések

Ha betétdíjas rendszer bevezetésén gondolkodsz célszerű a területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Hatóságot felkeresni, ahol tájékoztatást kaphatsz az ezzel kapcsolatos előírásokról, azok megvalósításának lehetőségeiről. Fontos továbbá a HACCP dokumentációban lefektetni a dobozok visszavételre és kezelésére vonatkozó szabályokat. Lehet, hogy elsőre ez a módszer ördöngösségnek hangzik a gyakorlatban könnyen megoldató és környezetkímélő eljárás és ne feledjétek, a jövő trendje a környezetbarát étteremvezetés! 

Felkeltettük az érdeklődésedet? Szeretnél többet megtudni, hol, hogyan, milyen dobozokkal érdemes belevágni? Esetleg lennél a Felelős Gasztrohős partnere egy próba projektben? Írj nekünk a sarolta@gasztrohos.hu email címre!

 

A szakmai tartalmat készítette: Balogh Borbála

 

Szólj hozzá

étterem betétdíj egészséges táplálkozás biciklis futár egészséges étkezés repohár biológiailag lebomló környezetbarát étterem gasztrohős bio étterem műanyagmentes július újradoboz