Júliusi szezonális receptek
Nyáron szezonális alapanyagok közül talán az egyik legnagyobb kedvenc a paradicsom, hiszen az érett, piros paradicsom 95%-a víz. Kalóriatartalma 18 kcal/100 g, 0,88 g /100g fehérjét, 3,89 g /100 g szénhidrátot és 0,2 g /100 g zsírt tartalmaz. Biológiailag aktív anyaga a likopin, amely a karotinoidok családjába tartozik és a piros színéért felelős. Kiváló antioxidáns, ezért szerepet játszhat az érelmeszesedés, koszorúér- és daganatos (pl. prosztatarák) megbetegedések megelőzésében. Fontos megjegyezni, hogy míg a vitaminok hő hatására lebomlanak, addig a likopin hő hatására könnyeben hasznosul. (Míg 100 g nyers paradicsomban 2,57 mg, a főttben 3,04 mg likopin található.) Emellett a C-vitamin tartalmáról sem szabad megfeledkezni: egy átlagos testalkatú felnőtt napi C- vitamin szükséglete az ajánlás szerint 80 mg. 100 g paradicsomban kb. 7-25 mg található. Kiváló kálium és magnézium forrás is. Fogyaszthatjuk nyersen pl. saláták, levesek alapanyagaként, sülve, főve és szárítva is.
Cukkini a tökfélék családjába tartozik, 95%-a víz, fogyasztásával hozzájárulhatunk a szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez. 100 g cukkini energiatartalma 32 kcal, fehérjetartalma 1,5 g /100 g, a szénhidráttartalma 5,3 g/100 g, és zsírtartalma 0,4 g/100 g. Nagyon kedvező tulajdonságai miatt jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Vitaminok közül C-vitamin (17 mg/100 g), folsav és béta-karotin tartalma érdemel említést. Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, mangán, kálium, foszfor, réz, cink található benne, élelmirost tartalma 2-2,5 g/100 g. Fogyaszthatjuk nyersen salátákként, párolva, grillezve köretként, töltve, rántva, rakott, csőbensült ételként és krémlevesként. Virágja is ehető, elkészíthetjük töltve, rántva.
Íme néhány recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető:
Gazpacho
- 5-6 db paradicsom
- 2 db kápia vagy kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db kisebb uborka
- só, bors
- balzsamecet
- olívaolaj
- A paradicsomokat és az uborkát megmossuk, meghámozzuk, majd a paradicsomok magházát eltávolítjuk és felkockázzuk őket.
- A paprikákat is megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk.
- Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, sóval, borssal, balzsamecettel, olívaolajjal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
Fűszeres húsgolyók paradicsomos chutneyval
Húsgolyóhoz
- 250 g darált pulykacomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 tojás
- 30 g paradicsompüré
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 g reszelt parmezán
- friss oregánó
- só, bors
- teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál olaj
Paradicsomos chutneyhoz
- 500 g paradicsom
- 1 alma
- 1 evőkanál cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, balzsamecet
- olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- A húsgolyókhoz a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, majd összekeverjük a darált hússal és a többi hozzávalóval. Gombócokat formálunk belőle és kevés olajon megsütjük.
- A chutneyhoz az almát és a vöröshagymát megpucoljuk, majd a paradicsommal együtt kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, amihez először a hagymát, majd az almát és a paradicsomot adjuk hozzá és az egészet együtt pároljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig főzzük amíg a paradicsom teljesen szét nem fő.
- Amikor elkészült a chutney hozzáadjuk a gombócokat és további 10-15 perc összefőzzük.
Töltött cukkini
- 1 -2 db cukkini
- 250 darált pulykacomb
- 2 evőkanál köles
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5-6 paradicsom
- 2-3 dl paradicsompüré
- só, bors
- friss oregánó, bazsalikom
- A cukkinit megmossuk, majd kettévágjuk és kivájjuk a közepét. A paradicsomokat megmossuk, kockára vágjuk és egy lábasban elkezdjük főzni a cukkini kivájt belsejével és a fűszerekkel.
- Amíg ez fő, a húst összekeverjük a sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával, tojással, kölessel és megtöltjük vele a cukkiniket.
- A töltött cukkiniket a paradicsommártásba helyezzük, amit felöntünk paradicsomlével, szükség esetén sózzuk és 20-25 perc alatt készre főzzük. ( Ha nagyon elfő a leve akkor adhatunk hozzá vizet vagy paradicsomlevet.)
Sütőben sült paradicsom és paprika
- 4-5 érett paradicsom
- 2-3 kápia vagy kaliforniai paprika
- só, bors
- A zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomokat ketté vágjuk és megsózzuk.
- Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a paprikával együtt és előmelegített 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
További paradicsomos, cukkinis receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Toszkán paradicsomlevest, Cukkini lasagnet, Shakshukat.
A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus