2017. dec 31.

Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

írta: Felelős Gasztrohős
Ó, azok a „betarthatatlan” (?) újévi fogadalmak

Az újévi fogadalmakért lehet lelkesedni és persze lehet őket utálni, de azt senki nem tagadhatja, hogy valaminek a kezdete (új hónap/ új év/ új munka/ új élethelyzet…) mindig alkalmat ad a változtatásra. Más kérdés, hogy meddig tart a lelkesedés… Szerintem célt csak akkor érünk el, ha kicsiben gondolkodunk és teljesen kezdő futóként nem egyből a maraton teljesítését tűzzük ki februárra. 

typewriter-801921_1280.jpg

Évekkel ezelőtt, amikor elkezdett foglalkoztatni a környezettudatosság, nem gondoltam, hogy a mindennapjaink ilyen sok területén, ilyen sok féle módon szennyezzük a környezetünket. Vagyis, nézzük inkább a jó oldalát! Nem gondoltam, hogy ilyen sok apró változtatást lehet megtenni a bolygónk érdekében.

Az biztos, hogy ezeket a változtatásokat nem egyszerre, kampányszerűen kell elvégeznünk, mert akkor lehet, hogy már a harmadik héten feladjuk. Apránként, a nekünk legkönnyebben kivitelezhetőkkel kezdjük, s az egyik hozza maga után a másikat!

Összegyűjtöttünk most néhány olyan egyszerű tippet, amelyek közül böngészve, biztosan mindenki talál olyat, amelyet szívesen beemel az újévi fogadalmak közé. Nem betarthatatlanok, sőt! :)

 1. Tervezés

A spontán életvitelű emberek ne ezzel kezdjék! A többieknek viszont tényleg jó ötlet, ha előre megtervezik néhány napra, hogy mikor mit esznek, főznek, vásárolnak. Csökkenthető így az élelmiszerhulladék. Ne felejtsétek el azt is betervezni, hogy mikor esztek otthon és mikor máshol, például egy fenntartható étteremben. ;)

 2. Szatyor, táska, zacsi

Szerintem az egyik legegyszerűbb. A legtöbb ember, aki kicsit is környezettudatos, visz már nagy bevásárlótáskát/kosarat a bevásárláshoz. Viszont még mindig rengetegen használják az eldobható nejlonzacskókat, kiflihez és a zöldséghez, gyümölcshöz. Vászonszatyrot szinte bármilyen maradék anyagból lehet varrni, függönyből, rossz nadrágból, maradékból, pólóból…persze vihetünk mosózsákot vagy vehetünk készen is szebbnél szebb bevásárló vászonzsákokat. Én most karácsonyra maradék vászonból varrtam, darabját kb. tíz perc alatt, és krumplinyomdával díszítettük ki a gyerekekkel. Tapaszalat: kifaragni 3 perc, s még egy 3 éves is boldogul a nyomdázással. Nekem mindig van a táskámban néhány darab, ha pedig tervezetten megyek a piacra, akkor kiegészül  a „pakk” üvegekkel, dobozokkal.

 3. PET – na neee!

Valószínűleg olvasóink többségének ez már lerágott csont, de hihetetlen, mennyi PET-palacktól mented meg a Földet, ha csapvizet iszol és mindig – de tényleg, MINDIG – van Nálad kulacs.

 4. Szívószál nélkül kérem!

Nagyon nehéz megszokni, de egészen bele lehet jönni. Sajnos nagyon kevés vendéglátóhely van, ahol az lenne az alap, hogy NEM adnak szívószálat. (De a Fenntartható Vendéglátóhelyek között találni ilyet, a Larus éttermet!) Bizony, az az extra, ha nem kér az ember. De egész hamar bele lehet jönni, hogy az ember italrendelésnél mindig hozzátegye, hogy „Szívószálat nem kérek, köszönöm!”

5. Helyi alapanyag-kihívás 

Főzni szeretőknek jó móka lehet, ha minden héten valami olyan helyi, szezonális alapanyagot próbál ki, amellyel korábban nem vagy csak keveset találkozott. Hazai édesburgonya, hazai lilakrumpli, csicsóka, halak, lenmag, különleges hüvelyesek és gabonák stb. Mi minden hónapban megmutatjuk a szezonális élelmiszereket, biztosan találtok benne olyat, ami változatosságot hoz még a téli hónapok menüjébe is!

6. Húsmentes hétfő

Lelkes olvasóink már tudják, a húsfogyasztás csökkentésével is sokat teszünk a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért. Húsmentes receptjeinkkel mellettetek állunk, hogy – mindenki igénye szerint – egy-két húsmentes napot be tudjatok iktatni a hétbe!  

 7. Étteremválasztás tudatosan;)

Fenntartható vendéglátóhely hálózatunk tagjai velünk együtt hiszik, hogy az egyébként nagy ökölógiai lábnyommal dolgozó vendéglátás területén is rengeteget tehetünk a zöldítés érdekében. Böngéssz közöttük és próbáld ki, amelyik a legszimpatikusabb!

 8. Segítség és hulladékcsökkentés

Ha valamire nincs szükségem, csak a helyet foglalja, odaadom olyannak, aki örülne neki! Ugyanez vonatkozik az ételekre is. Ha a gondos tervezés ellenére megmarad egy adag leves, felforrósítom, beletöltöm egy befőttes üvegbe és kisétálok vele a metróállomásra egy hajléktalanhoz. De volt már, hogy a szomszédhoz kopogtam be a maradék tortával, s kétszer helyi csoportokban lelt gazdára a maradék.

+1: Példa és tolerancia

Az utolsó tippünkkel összefüggésben még egy dolgot szeretnék Veletek megosztani, ha megengeditek. Ha olvastok minket, bizonyára számotokra is fontos, milyen nyomot hagytok a Földön, amely természetesen nem csak az öko-lábnyomot jelentheti. Két gyerek anyukájaként nagyon fontos számomra, hogy milyen mintát mutatunk, milyen értékeket adunk át, mennyit dolgozunk magunkon, mennyit teszünk másokért, legyen az családtag vagy egy vadidegen. Úgy látom, hogy az, hogy valaki mennyire törődik másokkal sokszor összefügg azzal, hogy mennyire törődik a környezettel.

Azzal, amit teszel, mindig példa leszel valakinek! Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy a pénztárnál mögötted állónak megtetszik a vászonzsákod és holnapután már ő is ilyennel jön! Úgyhogy egyrészt néha nyugodtan veregesd meg a vállad ;), másrészt szerintem az is fontos, hogy igyekezzünk nem elítélni azokat, akik még nem tartanak itt!

Mindenesetre mi büszkék vagyunk Rátok, és köszönjük, hogy velünk vagytok és Ti is igyekeztek egy kicsit jobb hellyé tenni a Földet! BOLDOG, FOGADALMAK BETARTÁSÁRA ÖSZTÖNZŐ ÚJ ÉVET!

A cikket írta: Hegedűs Sára

Szólj hozzá

környezetbarát helyi környezettudatos fenntarthatóság szezonális ételmaradék bevásárló szatyor hulladékcsökkentés gasztrohős húsmentes hétfő fenntartható étkezés élelmiszer hulladék egyélhelyit egyélszezonálisat