2017. nov 14.

Lehet más a munkahelyi menza!

írta: Felelős Gasztrohős
Lehet más a munkahelyi menza!

A Prezi sokszor előkerül sikersztoriként: magyar alapítók nemzetközileg elismerést szerzett ötlete; az ország egyik legmenőbb irodája; a munkahely, ahol nem számít, ha reggel késel; ja igen, és egyébként ingyen kaját kapsz, ha ott dolgozol. Nem is akármilyet! A Prezi az egyetlen menza, amely megkapta a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést, köszönhetően nagyrészt Sárdi Daninak, akivel egyébként gyakran összefuthat az ember vasárnap a Szimpla Piacon. Mi is elkaptuk egyszer, és megtudtuk többek között, hogy miért imádja a tarlórépát, vagy hogy miért jó egy cégnek, ha finomságokkal eteti az alkalmazottait.

Miért fontos a Prezinek, hogy jó minőségű ételt kínáljon az alkalmazottainak? Értékelik ők ezt?

SD: Szeretnénk, hogy akik nálunk dolgoznak egészségesen étkezzenek, ennek egyik alapvető feltétele, a jó minőségű alapanyag, csak ebből lehet jó minőségű ételt készíteni. Szeretnénk, hogy ne kelljen a kollégáknak az étkezéssel foglalkoznia munkaidőben, így 100%-ban a munkájukra tudnak koncentrálni. Szintén fontos szempont, hogy nagyrészt olyan ételek igyekszünk kínálni, melyek nem okoznak kajakómát, de legalábbis minden nap van lehetőség egészséges, alacsonyabb kalóriájú étel fogyasztására.

Hogy kötöttél ki a Preziben a bisztro vezetőjeként? 

IT projekt manager voltam az Origonál 1999-tol 2011-ig. Belefáradtam, meguntam, embereket szerettem volna boldogsághoz juttatni étel által. Több éven keresztül kisebb, majd nagyobb catering eseményeket vállaltam, majd 2012-ben nyitottam a Repeta Lakáséttermet, ami nagyon gyorsan beindult és tök sikeres volt. Ezzel a "hátszéllel" pályáztam meg a Prezi által meghirdetett állás, amit gyakorlatilag a második körben nyertem el 2013 januárjában.

Mik a legnagyobb kihívások a munkádban? 

A legnagyobb kihívás, az embereket úgy tegyük boldoggá, hogy közben apránként az ízlésüket is megváltoztatjuk. Nagyon nehéz a sok gyerekkori beidegződést megváltoztatni. Három és fél éve tartjuk a húsmentes hétfőinket, de a mai napig többen fel vannak háborodva azon, hogy ha minden nap van vega fogás, akkor miért van az, hogy van egy nap, amikor nincsen hús. És be kell vallanom, hogy a rántott hússal könnyebb sikert elérni, mint egy grillezett céklás fogással. De azért sikerült már tudatot formálnunk, sikerült új alapanyagokat bemutatnunk és egyre többen vannak, akik számon kérik rajtunk, ha nincsen bulgur vagy köles a napi kínálatban.

copy_of_szy_4666.jpg

Neked miért fontos a fenntárhatóság/ te mit teszel a fenntárhatóságért?

Régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy a Föld véges erőforrásai csak véges ideig lehetnek elegendőek. Egyszerűen csak logikusan gondolkozva. A mai ember pedig sokszor úgy érzem, nem ennek megfelelően használja ezeket az erőforrásokat, nagyon sokan pazarolnak nagyon sok mindennel, az élet szinte valamennyi területén. Én egyrészt igyekszem a mindennapjaimat úgy szervezni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal éljek, biciklivel járok, elzárom a vizet fogmosás közben, szelektíven gyűjtöm a szemetet, egy papírtörölközővel szárítom meg a kezemet stb. Másrészt igyekszem a gyerekeimnek is átadni ezeket a gondolatokat.

Mi a kedvenc magyar alapanyagod? Van kedvenc magyar termelőd?

A kedvenc alapanyagom a tarlórépa, bár az igazat megvallva nem könnyen tudtam választani. Azért esett mégis erre a választásom, mert csupán néhány éve ismertem meg ezt a alapanyagot, és részben már kiismertem, de közben úgy érzem, hogy még bőven rejteget számomra meglepetéseket! Kedvenc termelőt szintén nem volt könnyű választani, de végül Mazug Lacit választottam, neki az epertől a birsalmáig vannak gyümölcsei, kínálata átíveli az egész szezont, és tudatos fajtaválasztással nagyon hosszú szezonokat tud produkálni. Szörpjei, lekvárjai is kitűnőek.

img_8322.JPG

Mi az az alapanyag, amit sosem használsz és miért?

Nem igazán van ilyen, leszámítva az ipari alapanyagokat, ízfokozót tartalmazó fűszerkeverékeket. Az összes olyan alapanyag, ami "jó" forrásból származik, annak mindnek van helye a konyhámban. Ezeken kívül fenntartással kezelem az összes trópusi gyümölcsöt, távoli hozzávalót, azokat melyeknek túl nagy az ökológiai lábnyoma. Ugyanakkor a Preziben megengedőbbnek kell lennünk, a téli gyümölcssalátákban szoktunk déli gyümölcsöket használni. Amióta megismertem a Gasztrohőst a pálmaolajat is próbálom elkerülni.

Van-e (szakács) példaképed?

Igazából nincsen, nem ismerem eléggé a neveket, de azért párat szívesen említek: Nekem Maki volt a legfontosabb szakács az életemben, ő hitette el velem, hogy lehet és érdemes 40 évesen szakmát váltani. Napi szinten követem Bacsa Gábor munkáját, és nagyon nagyra értékelem tányérkölteményeit, még akkor is, ha én ilyen szintre sose fogok eljutni a tálalás terén. Sokat lehet tanulni tőle. Szintén az Apacukából ismerem Kerekes Sanyit, hihetetlenül energikusnak láttam, aki egyszerre több helyen tud magas színvonalon helytállni. Had említsem meg Sepsi Balázst is, közvetlen kollégámat, a Prezi chef-jét, aki naponta képes változatos és nagyon jó ízű ételeket főzni 200 prezisnek.

Köszönjük és neked kitartást a szemléletformáláshoz, a preziseknek pedig jó étvágyat kívánunk!

Szólj hozzá

magyar helyi menza prezi szezonális pálmaolaj húsmentes hétfő sárdi dani