2017. aug 28.

7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

írta: Felelős Gasztrohős
7 környezetbarát alternatíva a műanyag szívószálakra

„A szívószálak a műanyag zsákutcái” – mondta Dune Ives a Lonely Whale Alapítvány igazgatója, mely az óceánok és tengerek élővilágának megóvásáért elkötelezetten küzdő szervezet, s akik nemrégiben egy szívószál ellenes kampányba kezdtek, hogy csökkentsék az óceáni műanyag hulladékok termelését.

szivoszal.jpg

Dune Ives nem gondolja azt, hogy akik eldobható szívószálakat használnak, azokat egyenes út viszi a folpack csomagoláshoz, a nejlonszatyrokhoz, és egyéb eldobható, egyszer használatos műanyagokhoz. Azonban úgy véli, hogy a szívószálak szándékos elkerülésével az emberek könnyebben hagynak fel más műanyag eszközök használatával is, és tudatosabban kezdenek el gondolkozni azok hatásairól, különösképpen az óceáni élővilágot illetően.

Az óceánok műanyag-szennyezettsége megdöbbentő méreteket öltött az utóbbi időben. Becsülhetően 8-11 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba minden évben – ez megegyezik azzal a mennyiséggel, mintha minden egyes percben egy műanyaggal teli kukás autó ürítené szállítmányát az óceánokba.

Mivel a hétköznapi ember általában nem kerül közvetlen kapcsolatba az óceánokkal, ez a problémakör még nem épült bele teljesen a köztudatba. „Egyre jobban koncentrálunk a szárazföldi esetekre, de ugyanannyira, ha nem jobban kellene figyelnünk az óceánokra is” – mondta az alapítvány vezetője. „De ugye az olyan távol van tőlünk, a látómezőnkön kívül esik, így a legtöbb ember számára egy megközelíthetetlen dologról van szó, nem tudatosul bennünk, és nem is igazán értjük mi történik pontosan.”

Ebben az ügyben talán a szívószálak kérdése kissé jelentéktelen kezdőpontnak tűnik, azonban az Egyesült Államokban 500 millió szívószál fogy el naponta. A legtöbb ezekből az óceánok vizeiben végzi, ahol (a többi hulladékkal együtt) összegyűlnek a partvonalakon, illetve a víz felszínén.

Sajnos sok esetben a tengeri élőlények véletlenül élelemnek nézhetik, és ezért elfogyasztják ezeket a szívószálakat, melyek lenyelve sérüléseket, vagy halált is okozhatnak, hiszen elakadhatnak az emésztőrendszerben, száj- és orrnyílásokban, ami nagy fájdalmakat okoz a szerencsétlenül járt állatoknak, jó példa erre az a teknős, melynek videója már körbejárta az internetet.

A szívószálak mikroműanyagokká bomlanak le, melyek hatására a vízben toxinok szabadulnak fel, s beborítják a tengerfeneket.

A szívószálak minimalizálása tehát hatékonyan elősegítené az óceánok megtisztítását.

A Lonely Whale Alapítvány pedig egy kampányba kezdett, melynek célja, hogy megakadályozzák 2017-ben 500 millió szívószál óceánba jutását. A kampány neve: #StopSucking. Éttermeket, bárokat, sportlétesítményeket, és több márkát is megkértek arra, hogy csökkentsék a felhasznált szívószálak mennyiségét, és fenntartható alternatívákkal helyettesítsék azokat. És persze a fogyasztókat is arra buzdítják, hogy tegyenek fogadalmat egy műanyag szívószálaktól mentes életmódra.

„Amit igazán el szeretnénk érni, az az, hogy lendületet vigyünk a témába, oly módon, hogy egy globális párbeszéd alakuljon ki körülötte” – mondta Dune Ives. „Olyan kevés dolog van, amellyel a hétköznapi emberek is tehetnének az óceánok egészségéért, és amelynek azonnal látszódó eredménye is van” – tette hozzá az igazgató. „A szívószálak tényleg azok az egyedi használati tárgyak, amire az ember minden nap nemet tud mondani, és ez nem okoz nekünk problémát. Nem olyan nehéz feladni a szívószálakat.”

Szóval hogyan is kerülhetjük el a műanyag szívószálak használatát?

Íme, 7 alternatíva:

1.) Papír szívószál

Ezek az egyszer használatos papír szívószálak az Aardwarktól elég „szívósak” ahhoz, hogy ne bomoljanak le egy italban, azonban 100 százalékban komposztálhatóak. ( Magyarországon pl itt lehet hozzájutni)

papirszivoszal.jpg

Fotó: Murok cafe

2.) Szalmaszál szívószál

A Kickstarteren kezdődő projekt a Straw Straw szalmaszállal helyettesíti az eldobható műanyag verziót. (A szívószál angol megfelelője a „straw”, egyben szalmaszálat is jelent.) Ez a szójáték egyúttal egy jó alternatíva is a műanyag szívószálakra, különösen a klasszikus dizájnnal rendelkező bárok és éttermek számára jó választás.

3.) Bambusz szívószál

Ezek pillekönnyűek, újrahasználhatóak, és nem tartalmaznak semmiféle kemikáliát, vagy festékanyagot. A Brush With Bamboo szívószálak közvetlenül a bambusz szárából készülnek, és könnyen moshatóak.

4.) Acél szívószál

Az Eco at Heart szívószálai tartósak, könnyen tisztíthatóak, és bárhova magunkkal vihetjük táskánkban anélkül, hogy a rozsdásodás miatt kéne aggódnunk.

elmoshato_szivoszal.jpg

5.) Üveg szívószálak

Hajlított üvegből készült szívószálak a Be Organictól, melyek használata egyszerűbb, mint az egyenes szívószálaké, hiszen így nincs szükség a pohár megdöntésére. Ezeket a szívószálakat Bali szigetén készítik, hogy ezzel is támogassák a helyi hulladékcsökkentési törekvéseket. (Magyarországon pl itt és itt kapható)

6.) Palack, vagy újrahasználható pohár szívószállal

Az újrahasználható palackok és poharak szintén újrahasználható szívószállal és pohártetővel egy egyszerű módja annak, hogy elkerüljük a műanyag szívószálak használatát, és mégis ugyanazt az élményt nyújtják.

7.) Szívószál nélkül

Sokszor a szívószál felesleges is, és egyenesen a pohárból is elfogyaszthatjuk italunkat. Azonban a szívószálakra tervezett pohártetők esetében nehezebb dolgunk van (pl. shakeknél, jegeskávéknál), de már ezt is egyre több brand próbálja kiküszöbölni, olyan pohártetők alkalmazásával, amelyekhez nem szükséges szívószál. Például a Starbucks is tesztelt már egy úgynevezett „felnőtt csőrös poharat” a jegeskávéjukhoz, és remekül működik a dolog.

kituzo_latvany.jpg

Design: Kőfaragó Anna

Az eredeti cikk a www.globalcitizen.org -on jelent meg.

A fordítást köszönjük Szika Bettinek.

 

Szólj hozzá

környezetbarát szívószál hulladékcsökkentés szívószálmentes