Egészséges hedonizmus
A Deák Ferenc tértől 5 perc sétára található Oh My Green a napokban kapta meg a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést.
Ezt a következő tényezők mindennapos, tudatos alkalmazásával érték el:
- szelektív hulladékgyűjtés (már a vendégtérben is)
- hazai és bio termelőktől való vásárlás
- takarékos vízfelhasználás
- környezetbarát tisztítószerek és lebomló csomagolóanyagok használata
Ez az ételbár maga a mennyország azoknak, akiknek eddig olyan nehéz volt csillapíthatatlan hedonizmusukat büntetlenül megélni. Nyugodt szívvel ehetnek itt fogyókúrázók, diétázók, vegetáriánusok, és ami manapság az egyik legfontosabb: ételallergiások is.
Én valójában egyik csoportba sem tartozom (a hedonizmustól eltekintve), ettől függetlenül nyitott vagyok az újdonságokra, és mindig vágyom a friss, egészséges ételekre.
Amikor betérek egy önkiszolgáló étterembe, általában szeretek a pulttól minél hátrébb megállni, hogy nyugodtan nézelődhessek, ne tartsam fel a sort, illetve ne kérdezze meg százszor a pultos, hogy segíthet-e / sikerült-e választani.
Itt ez számomra zseniálisan lett megoldva: az önkiszolgáló pult középen van, így „csak” akkor kapunk segítséget, ha szükségünk van rá. Akár 10 percen át is körbe-körbe sétálhatjuk, és nyugodtan feltérképezhetjük a kínálatot. Nem is tettem másként, miután a bőség zavarával álltam szemben.
Az üzlet dizájnja naturális, sok zöld növénnyel, ezzel szemben az ital- és ételkínálat a szivárvány színeiben tündököl. Érdekesség, hogy a székeket egy iskolából, a kidobástól mentették meg, ezen kívül a lámpa és a csempe is újrahasznosított részei a berendezésnek, ami szintén a „zöld” szemléletmódot tükrözi, nem mellesleg szuperül passzolnak a helység miliőjébe.
Elsőre talán kicsinek tűnhetnek az – egyébként komposztálható PLA dobozba csomagolt - adagok, de miután elfogyasztottad, rájössz, hogy tökéletesen el van találva a mennyiség, ugyanis a minőségi, teljes értékű alapanyagok sokkal jobban eltelítenek, mint pl. a szénhidráttól, vagy zsírtól tocsogó gyorskaják, amik csak pillanatnyi élvezettel szolgálnak, de tápértékük szinte a nullával egyenlő…
Olyan kreatívan lettek összeválogatva az egyes alkotóelemek, hogy valóságos ízorgiát élhetünk meg, hozzáadott adalékanyagok és mesterséges ízfokozók nélkül. A kínálatból csak néhány példát említenék, amik számomra a legizgalmasabbak voltak elsőre: színes saláták, currys lencsekrém leves, joghurtos céklás padlizsán, marhahúsos wrap, málnás túrókrém.
Ám az eddig kóstolt ételek közül az abszolút favorit a polentás gomba ruccolával, amit a dobozka alján található crème fraiche réteg fantasztikusan feldob, és mindezt friss, roppanós koktélparadicsom koronázza meg. Érdemes kipróbálni! De bármit is válasszunk, biztosan nem nyúlunk majd mellé…
A cikket írta: Kovács Nóri
Fotók: Oh My Green