2016. ápr 28.

Ízek zajától zengő csendes élmény - 1. rész

írta: Felelős Gasztrohős
Ízek zajától zengő csendes élmény - 1. rész

Az Egyetem tér szomszédságában található, már tavaly is egészségtudatos vegetáriánus gasztrohelyként működő CsendesM, idén januárban, Kovács Eszter és Fekete Zsófi üzletvezetők és résztulajdonosok elgondolásának köszönhetően, vegán étteremként nyitott újra. Eszter és Zsófi régi álma vált valóra ezzel, végre teljes mértékben azzal foglalkozhatnak, amit szívből szeretnek.

Az Egyetem térre vezető hangulatos kis utcába érve rám tör az érzés – ezt a környéket én mennyire szeretem! Finom bájához tökéletesen illeszkedik a CsendesM, kis teraszával, visszafogott designjával, belső energiáival és értékeivel. Így egy másfél órára kikötöttem a belváros egyik legkellemesebb relax szigetére.

csendesm.jpg

Több mint 6 évig dolgoztam a Kálvin téren, s ezen idő alatt alapos kutatómunkával megannyi menüs helyet térképeztem fel a közelben, különös tekintettel a reform étkezdékre. A CsendesM akkor még nem létezett. Most kicsit bánom, hogy már nem dolgozom arrafelé, azonban hétköznap este 9-ig, és emellett szombaton is nyitva tartanak a lányok, így tehát van lehetőség kalandozni az ízletes falatok között munkaidőn kívül is.

Érkezésemet követően Eszterrel kiülünk a teraszra és miközben én fogyasztom a napi menü első fogását, a krémes zellerlevest quinoával gazdagon, ő mesél nekem az étterem koncepciójáról , az étlapról, majd fenntartható működésükről is. Annyira jó látni, amikor valakinek csillog a szeme, miközben beszél és egyértelműen érezhető, hogy ezen a végtelenül közvetlen és barátságos kis helyen mindenki azért dolgozik, mert nem a munkájuk, hanem életformájuk és szenvedélyük az egészséges, környezettudatos, változatos vegán étkezés. Amikor valaki azért vág bele egy üzleti tevékenységbe, mert szeretné hobbiját és szívügyét egy újabb szintre emelni és ennek gyümölcsét másokkal is megosztani. Így van ez Eszter és Zsófi esetében is.

Az italkínálatért Eszter felel, az ételekért pedig Zsófi, aki gyógypedagógus múlttal, immáron csak hosszú évek óta tartó szenvedélyének, a főzésnek él. Mindkét lány sok évig volt vegetáriánus, és egy jó ideje vegán, ahogy két segítő kollégájuk is. Mindannyiuk hitvallása ez az étkezés és a létezés ezen formája. „A választék kialakításakor arra törekedtünk, hogy az állati eredetű alapanyagok mellőzésén túl minden mesterséges adalékanyagtól mentes, többségében hazai, minél közelebbről beszerzett és szezonális alapanyagokból készült egészséges ételekkel és minőségi italokkal várjuk vendégeinket. Így szezonális étlapunk 2-3 havonta változik is.”

Eszterrel tisztított Tündérvizet kortyolunk, amely kimérve kapható, gyümölcsre szomjazva bio 100%-os gyümölcsleveket rendelhetünk, melyeket Zaboldál Imre készít, vagy ha alkohollal szeretnénk fűszerezni az étkünk, akkor a magyar készítésű, organikus Cruxx Gemina röviditalok és gyümölcsborok kínálatából, illetve a tejsav hozzáadása nélkül készült, kistermelői vegán borokból szemezgethetünk. A sört kedvelők se aggódjanak, néhány héten belül hazai kézműves sörök is megtalálhatóak lesznek a kínálatban. Meleg italok terén a Green Milk által beszállított, cukormentes mogyoró-, mandula- és rizstejből készült Mauro kávékból (melyek hamarosan Fair Trade kávék lesznek), magas minőségű szálas teákból, vagy hazai gyógynövényes teákból választhatunk, amelyeket Eszter maga kever ki.

Beköltözünk a szél elől a galériára, ahol kellemes zene szól és amíg én megérkező, grillezett polentával tálalt olaszos zöldségragum mellé egy organikus málnabort rendelek, Eszter tovább mesél.

„Vannak alapvetően gluténmentes fogásaink, némelyeket pedig kérés esetén úgy készítünk el. Minden nap van egy napi ajánlat, ami mindig helyi, szezonális alapanyagokból készül.” Emellett napi sütemény és napi nyers sütemény is csábítja a reform édességek kedvelőit. Na de visszakanyarodva a főételekhez: nagy sláger a vegán burger grillezett burgonyával, házi paradicsomszósszal és vegán majonézzel, a hajdinapalacsinta spenóttal és vegán sajttal töltve, friss salátával, és a csicseriborsó tabbouleh is, hogy csak néhány példát említsek. Van gyerekmenü és a desszertek között kókuszlisztből készült biolekvárral és gyümölccsel töltött palacsinta is. Ha reggelizni szeretnénk, a hely erre a célra is tökéletes, többek között szendvicsekkel, tojás nélkül készült bundás kenyérrel vagy akár zöldséges quiche-sel is indíthatjuk a napot.

Az árak teljes mértékig a földön járnak, a kiadós kétfogásos napi menü 1290, míg a háromfogásos 1690 Ft. A vegán burger 1290, a hajdinapalacsinta 1590 Ft, a napi nyers sütemény 590 Ft, tisztított vizet decinként 40 forintért ihatunk, egy deciliter organikus bor ára pedig 380-580 forint között mozog.

A főétellel lassan végzek, de már tele lettem a remek ízekkel, a könnyed, édeskés málnabort kortyolgatom, ahogy Eszter rátér arra, mit tesznek a fenntarthatóság érdekében és ez nekik miért fontos.

Ezt azonban csak a jövő héten meséljük el nektek! Kövessétek a facebook oldalunkat,
hogy ne maradjatok le a legújabb zöld étterem tesztjeinkről!

Cikket írta: Szirmai Judit
Fotók: CsendesM - köszönjük!

1_-2016.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

vega gluténmentes csendes vegetáriánus vegán csendesM