2015. dec 14.

Karácsonyi könyvajánló á la Gasztrohős

írta: Felelős Gasztrohős
Karácsonyi könyvajánló á la Gasztrohős

cookbook-761588_1280.jpgBár a Gasztrohős önkéntes csapata karácsonyra szeret ehető ajándékokat készíteni (adtunk már például mustárt, fűszervajat, hagymalekvárt, instant sütimixet a szeretteinknek), az idei könyvkínálat megingatott minket azzal kapcsolatban, hogy összekoszoljuk-e a kezünket. Fogadjátok szeretettel három kedvenc idei könyvünk ajánlóját!

Ökoanyu a konyhában

Ökoanyut -Nagy Rékát- bizonyára már sokan ismeritek a blogjáról, a videóiról, vagy a szerencsésebbek személyes élményekből (mi is ilyen mázlisták vagyunk, hiszen együtt dolgoztunk vele a Jövő-t Evő fórumunkon és néhány egyéb kampányban). Az Ökoanyu a konyhában egy nagyszerűen összeválogatott könyv egy kis személyes beütéssel, és egy csomó nagyon hasznos ötlettel azoknak, akik a konyhában is szeretnék védeni a környezetet. A könyv kitér arra, hogy mi abszolút szükséges egy átlagos konyhában és mi az ami már felesleges kütyü, beszél alapanyagokról, tanácsot és receptet ad a hulladék csökkentésére, és van benne sok-sok könnyen elkészíthető vegetáriánus recept is. Megtudhatjuk, milyen edényeket érdemes vennünk, mi a baj a pálmaolajjal, miért tartsunk húsmentes hétfőt, sőt még azt is, hogy mik a Fenntartható Étterem minősítés kritériumai itthon. Réka alaposan tanulmányozta a külföldi és magyar szakirodalmat, és egy körképet is készített a magyarországi élelmiszerrel kapcsolatos szervezetekről, programokról.
Kiadja: Central Könyvek
Megvásárolható: nagyobb könyvesboltokban

okoanyu_a_konyhaban.jpg

Sülve-Főve együtt

Kőfaragó Anna és Kőfaragó Zsuzsi saját kiadású könyvét azoknak is érdemes megvenni, akik akár sosem fordulnak meg a konyhában, de egy kis nosztalgiázásra vágynak! A grafikus és fotós testvérpár nemcsak gyerekkoruk receptjeivel, hanem személyes történetekkel repít minket vissza a 80-as, 90-es évekbe, amikor a bulikra a szülők kaszinótojást készítettek, és desszertnek nem volt ciki tejbegrízt kérni a nagyitól. A könyvben az elképesztő fotók mellett 75 receptet találunk, retró rizseshústól a modern reform pizzán át a püspökkenyérig. A lányok ráadásul a könyv hátulját meghagyták nekünk: saját képeinkkel és receptjeinkkel teheti mindenki igazán személyessé e recepttárat.
Megvásárolható online és a WAMP-on.

Fánki Főö                                            

Szabolcs-Gyuris Éva és férje, Szabolcs András egyszer már belopták magukat a szívünkbe: amikor megnyitották a Funky Pho névre keresztelt, (nem mellesleg fenntartható) vietnámi éttermüket. Most újra csábító üzemmódba kapcsoltak: könyvükkel körberepítenek bennünket a világban, nem csupán a receptjeik, hanem a személyes történeteiken keresztül is. A könyvet javasoljuk mindenkinek, akit érdekel, mire jó a kaffir lime levél, hogy lehet magyar alapanyagokból ázsiai ételt készíteni, vagy hol lehet a legizgalmasabb street food-ot enni a világon! A könyvben Gasztro-Startup Kalauzt is találunk, sőt arra is tanácsot kapunk, hogy miért ne csináljunk éttermet.
Kiadja: BOOOK Publishing
Megvásárolható pl. a Funky Pho-ben

fanki_foo.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

karácsony ajándék könyvajánló sülve-főve együtt fánki főö ökoanyu