2015. aug 05.

Egy doboznyi vacsora

írta: Felelős Gasztrohős
Egy doboznyi vacsora

Imádok főzni és enni, így amikor a Gasztrohős önkénteseként kaptam egy KitchenBox-os kupont, rögtön megnéztem a cég weboldalát. Megtetszett, hogy egészséges ételeket főzhetek bevásárlás és méregetés nélkül, ráadásul felesleg sem marad, tehát nincs pazarlás - úgyhogy gondoltam kipróbálom. Egy laza pénteki vacsit szerettem volna nővéremékkel.

Bár nincs sok recept egy-egy időszakra (4 hús- illetve halétel, 4 vega és 4 diétás recept), azonnal tudtam választani. Fejenként 1500 Ft minden étel. Halat kívántam, így a zöldfűszeres-pankó morzsás tőkehal lett a kiválasztott, cukorborsó körettel. (Sajnos a tőkehal túlhalászott, tudom, így nem túl fenntartható a menü, de ez az egy halétel volt.) A regisztráció során megadhattam, hogy a kiszállítási időpontok közül melyik felel meg nekem, van-e valamilyen ételallergiám, és hogy milyen húsokból készült ételeket szeretnék a későbbiekben kipróbálni. Megadtam a szállítási címemet és a bankkártya adatokat, megrendeltem az ételt 4 főre, és vártam a péntek délelőttöt.

kb1.jpg

Péntek reggel kaptam is egy emlékeztető emailt, hogy aznap 8-12 óra között kiszállítják nekem. ¾ 12-ig vártam, amikor telefonon hívtak, hogy elnézést kérnek, mert sajnos a futár kb 1,5 órát késik, át tudom-e venni így is a megadott címen a csomagot. Mondtam, hogy igen. Az mindenképp plusz pont, hogy ők telefonáltak, és nem nekem kellett őket hívogatnom dél után, hogy merre jár a csomag, de persze nem jó éhesen várni.

¾ 2-kor csöngettek, a futár elnézést kért, majd átadta a dobozt. Tetszett a csomagolás, gyorsan ki is bontottam. A tetején sok promóciós dolog volt, kupon, névjegy, szórólap és köszöntő levél, és persze a recept, szép, színes fotós leírással. Alatta minden külön csomagolva, felcímkézve. Kivéve egy pici tégely, amit hosszú percekig néztem, kibontottam, szaglásztam. Érdekes, citrusos, kávés illata volt, de nem értettem, hogy ez hogy jön a recepthez. Aztán tüzetesen átolvastam a receptet, és konstatáltam, hogy nem a hozzávalók egyike. Majd minden promóciós anyagot átnézve rájöttem, ez valami bőrradír. Jópofának tűnt a marketing szövege a szórólapon, de sehol sem írták le, hogy ez valójában mire való, és hogy nincs köze az ételhez. Szóval nem tartom jó ötletnek, hogy nem különítették el jobban.

kb2.jpg

4 adagot rendeltem, 2-2 adag külön volt csomagolva. Ez tetszett, mert ha nem egyszerre szeretném elkészíteni, még azzal sem kell bajlódni, hogy lefelezzem a mennyiségeket. Viszont a kiszállításnak egy tojás az áldozatává vált, eltört a dobozban.  Semmi más nem lett tojásos, hiszen minden műanyag kis dobozkába vagy zacskóba volt csomagolva. Ez egyrészről praktikus, de ugyanakkor környezeti szempontból talán az újrapapír/lebomló doboz – vagy a zöldfűszerek esetén egy spárgával való átkötés –jobb megoldás lenne, mert a főzés után rengeteg hulladék került a szemetesbe.

"Alapvetően még nem növényi alapanyagokból előállított csomagolóanyagokat használunk, de törekszünk a környezetbarát megoldásokra. Jelenleg arra buzdítjuk a felhasználóinkat, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, akár tőlünk származik, akár máshonnan." - tudtuk meg egy levelezés során a KitchenBox-osoktól.

kb3.jpg

A beszerzési forrásokra is rákérdeztünk a levelünkben korábban: "többnyire kistermelőktől vásárolt alapanyagokkal dolgozunk. Fontos számunkra, hogy mindent a lehető legjobb és legmegbízhatóbb helyről szerezzünk be, frissen." Mivel sok fenntartható étteremtől halljuk, hogy nehéz kistermelőket találni, akik megfelelő mennyiségű és minőségű áruval tudnak szolgálni, szerintünk jó ötlet lenne feltüntetni a termelő nevét, és, hogy bio-e az alapanyag - vagy elsőre azok származási helyet. Mivel nem tudtam, hogy a citrom kezeletlen héjú-e, csak a levét használtam fel.

A recept egyébként érthető volt, az adagok kiadósak, a főzés vidám! A KitchenBox büszke rá, hogy: "szolgáltatásunk kulcsfontosságú vállalása az ételpazarlás ellen vívott harc: vacsoráink során az ételpazarlást a 0-ra csökkentjük, hiszen minden alapanyagból éppen annyit küldünk, ami bőséges, ámde egy-egy nagy adagnál nem több ételt biztosít vásárlóink számára." Nekem sajnos mindennek ellenére nagyon sok fűszeres pankómorzsám maradt, egy teljes citrom is, sőt még tojás is. A nyers hal után ezek nem használhatóak fel később sem. Illetve rengeteg műanyag doboz és zacskó halmozódott fel…

kb5.jpg

Összességében tetszik az elképzelés, de úgy gondolom, hogy pont a pazarlás elkerülése nem sikerült. 4 adagra is elég egy tojás, ha egy nap készítjük el, és a morzsa mennyiségét lehetne jobban felmérni. A zacskókat, dobozokat, stb pedig muszáj lenne kiváltani valami kevésbé környezetterhelő anyaggal, mert a műnyag hulladék óriási gondot okoz manapság.

Mindemellett köszönjük a vacsorát, KitchenBox! :)

kb4.jpg

Fotók & szöveg: Kőfaragó Zsuzsi

 

 

 

Szólj hozzá

házhozszállítás főzés hulladék élelmiszer-hulladék kitchenbox kitchen box