2013. jún 11.

Köszi, EU! Üdv: Kazimír

írta: Felelős Gasztrohős
Köszi, EU! Üdv: Kazimír

Az Európai Unió egyre több fronton igyekszik lépéseket tenni a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer fogyasztás, a kidobott ételek mennyiségének csökkentése, az éhezés csökkentése; vagy az erőforrás hatékonyság felhasználása érdekében is; és az erre szánt keretekből olykor hozzánk is csurran-cseppen valami.

Mielőtt kül- vagy belpolitikai vitákba elegyednénk arról, hogy mi is lesz azzal a sok pénzzel, ami támogatás formájában hozzánk érkezik, hadd kezdjük egy jó hírrel: ezek néha sokkal közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. Például ott csücsülnek a zöldséglevesünkben, vagy a jobb kezünkkel éppen megmarkolt és szánkhoz emelt söröskorsóban. Néha napján ugyanis az ember táblák nélkül is belebotlik olyan fejlesztésekbe, amelyek a külföldi támogatások nélkül nem, vagy csak sokkal később valósultak volna meg. Így jártunk mi is néhány hete a hetedik kerületben, ahol “A kultúra utcája” című EU-s támogatásnak köszönhetően egy 2012 végén megnyitott étteremben kötöttünk ki.

DSC_0008.jpgSok idő eltelt a Szimpla kertmozi megnyitása óta, és sok bár, étterem, levesező, szendvicsező és egyéb “ező” végű vendéglátóegység nyílt meg a Kazinczy utcában azóta. Bár a lakók ennek valószínűleg nem mindig örülnek, a kultúrára és jó hangulatra szomjazó odalátogatók annál is inkább. Mi a Kazimírba tévedtünk be nem is olyan régen, és a zöld növényekkel körülvett belső udvarban meglepődve tapasztaltuk, hogy – egy jó klisével élve - milyen közel vagyunk a természethez. Az udvari tűzfalak „burkolásához” használt leselejtezett raklapok egyik zugában ugyanis megbújt egy rigócsalád, és a fészekből a hetek múltával három rigógyerek bújt ki.

A Kazimír azonban szerencsére nem csak a rigókról híres: egy barátunk hívta fel a figyelmünket a férfi mosdóban található érdekességre, amelyet nekünk is meg kellenünk tekintenünk. Amikor 2011 végén elkezdtünk a Felelős Gasztrohős étterem “minősítő” szempontjain gondolkodni, olyan elvárásokat írtunk össze, mint a napelem vagy egyéb megújuló energia használata, az esővíz gyűjtés, vagy a vízmentes piszoár. Ahogy egyre több étteremmel kerültünk kapcsolatba, ráébredtünk, hogy a fenti elvárások egyelőre szinte teljesíthetetlenek, sőt a fogyasztók részéről sem elvárás, ezért a tulajok szempontjából még nem érik meg a befektetést. Örömmel tapasztaltuk tehát, hogy ez a tendencia megfordulni látszik: a fiúk ugyanis vízmentes piszoárt találtak a mozgásérzékelővel, energiatakarékos izzóval felszerelt mosdóban.  Később megtudtuk, hogy a csaptelepek átfolyás korlátozóval vannak felszerelve, melyek a nyomástól függetlenül csökkentik az átfolyó víz mennyiségét, valamint perlátorral is el vannak látva, ami pedig a víz és levegő keverésével csökkenti a vízfelhasználást. Sajnos a kézszárítás még nem a legkörnyezetbarátabb, ugyanis papír kéztörlő van a mosdóban (az életciklus elemzések szerint az átlag használó pazarló kéztörlő szokásai miatt a papíros kéztörlő környezeti terhelése a legnagyobb, a kézszárítónak és a kihúzható textil kéztörlőknek jóval kisebb).

DSC_0009_mod.jpg“Az épület felújításakor törekedtünk a környezetet kevésbé terhelő és szennyező üzemeltetési lehetőségek kialakítására” - tudtuk meg Baráth Levente programszervezőtől. “A bisztró vendégterének légkezelője hőcserélővel rendelkezik, ez a szerkezet 65-70 %-os energia megtakarítást tesz lehetővé az üzemeltetése során. Az összes világítótestet energiatakarékos izzókkal és LED-ekkel szereltük, a mellékhelyiségek világítás kapcsolását mozgásérzékelővel oldottuk meg. A konyhatechnológia kiválasztásánál is szerepet kapott az energia felhasználási igény csökkentése. Indukciósak a főzőlapok, A+ energiaosztályú a hűtőgépek jelentős része.Az irodában és az infó pontban minimalizáltuk a papír felhasználást, a nyomtatókba a tonereket újratöltetjük.”

Ahogy az előző posztunkban említettük, az éttermek vizsgálata során nem csak a környezetvédelmi, de a társadalmi szempontokat is figyelembe szoktuk venni. Kifejezetten örültünk tehát, amikor Levente arról számolt be, hogy felelősségvállalásuk kiterjed a szomszédos lakóházakban élők zaj szennyezettség panaszainak a kezelésére is. A bisztró hangtechnikai rendszere, valamint az élőzenés programok időkerete és hangereje előzetes akusztikai mérés alapján került meghatározásra. Egy munkatársuk kezdeményezésére pedig elindították a Csencselde programot, amely az egyik legnépszerűbb program a Kazimírban.DSC_0007_mod.jpg

Ételt is kínáló vendéglátóhelyről lévén szó, az étlapról és az alapanyagok beszerzéséről is érdeklődtünk Leventétől:  “Az alapanyagok beszerzésénél fontos szempont számunkra, hogy hazai termelőtől és készítőtől vásároljunk. Leginkább az egyedi és kisebb mennyiségben előforduló alapanyagok és termékek esetében nyílik erre lehetőségünk. A szükséges nagyságrend és a szállítás ütemezése sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a (kis)termelőket. Az általunk használt termékek, alapanyagok közül példaként a Nemesapáti Nagy méhészetet, a Békéscsabai házi kolbászt, a friss epret tudjuk említeni. Az aktuális étlap és a heti ajánlataink szerint, az általunk felhasznált nyers alapanyagok jelenleg 50 %-a magyarországi eredetű”.

DSC_0005_mod.jpgMi aznap több dolgot is megkóstoltunk: ettünk kókusztejes zöldséglevest (tudjuk, a kókusztej az pont a “másik” 50%-ba tartozik...), Kazi burgert és padlizsánkrémet. Mindegyik jó nagy adag volt és ráadásul finom is!

A vegetáriánus étel kínálat a Kazimírban egyébként a szezonális étlappal együtt változik. Levente elmondta, hogy az ételkínálat kialakításánál figyelembe veszik a törzsvendégek és alkalmi vendégek igényeit, akik az eddigi tapasztalataink szerint a mostaninál nagyobb mértékben csak ritkán igénylik a vegetáriánus ételeket. “A felhasznált alapanyagoknak sajnos csekély része származik bio vagy ökológiai gazdálkodásból, mivel az ilyen termékek magasabb árszintjét nem tudjuk érvényesíteni az ételeink árában.” - tette hozzá.

DSC_0004.jpg

Szomjas vendégekként az italkínálatot is górcső alá vettük: csak Magyarországon készített borokat találtunk, látszik, hogy a vezetők figyelmet fordítanak a kisebb borászatok alacsony palackszámú tételeire, bár import sör azért van a listán. Az egyik legnagyobb különlegessége a helynek, hogy pet palackos italt egyáltalán nem forgalmaznak.

És hogy mi lesz a keletkezett szeméttel? A hulladékokat itt szelektív módon kezelik, a papír hulladékot külön gyűjtve a szelektív gyűjtőpontra viszik, az üvegeket szerződött partnerük gyűjti egy, a Kazimírban kihelyezett tartályban. A tároló és szállító eszközök (ládák, kosarak) újrafelhasználhatóak, a beszállító/termelő vissza is veszi. A veszélyes hulladék a Tatai úti hulladéklerakóban végzi, a sütőzsiradékot pedig szintén szerződött partner szállítja el. A hulladékkezelés kifinomultabb megvalósítása a jövőbeni cél.

Mi mindenesetre örülünk, hogy a Kazimírban úgy tűnik, több (EU-s) fenntarthatósági célkitűzés is összeolvadt; annak pedig pláne, hogy mindez finom ételekkel és italokkal párosult, egy kellemes helyszínen, ahol Hollandiából leselejtezett és itthoni kezek által újraélesztett bútorokon ülve élvezhetjük a budapesti nyarat!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A pizzásdoboz újjászületése

Mivel rukkolt elő a Fruccola?

Tégy jót a környezettel, tégy jót magaddal!

Szólj hozzá

zöld szelektív hulladékgyűjtés vegetáriánus környezetbarát helyi kistermelő hulladékcsökkentés környezetbarát étterem zöld étterem csencselde kazimír kazinczy utva EU pályázatok vízmentes piszoár csencselde program kazimír ház kazimír infopont