2012. júl 27.

Ahol semmi nem akad a torkunkon

írta: Felelős Gasztrohős
Ahol semmi nem akad a torkunkon

-a Halkakas-

halkakas1.jpgAz új bisztrót már két héttel a megnyitása után figyelmünkbe ajánlották barátaink, mondván, a Halkakasnak a Gasztrohős blogon a helye. Néhány nappal később, a kánikula egyik első napján, már a Fővám térhez közeli sarkon található kis földszinti étterem egyik, pulthoz közeli asztalánál kortyolgattuk a limonádét és a frissen készített gyümölcsleveket.

A Halkakast alapító pár, a hely nevéhez hűen, eredeti megközelítéssel, egyszerű, sallangmentes, de igényes bisztrót alkotott úgy, hogy csak halat kínálnak az étlapon. Hiánypótló vállalkozásról van tehát szó, mert miközben a Nagy Ho-Ho Horgász az egyik kultikus rajzfilmünk és számos igazi magyaros halételünk van, valamint köztudott, hogy a hal egészséges, mégis elterjedtek más nézetek is: a hal iszapízű, kharcsa gyros_1.jpgellemetlen szagú, na és persze szálkás. Mindezekkel az előítéletekkel leszámol a Halkakas, hiszen nem lehet megállni, hogy ne kóstoljuk végig az illatos pástétomokat, amelyeket ízlelve rájövünk, hogy a hatféle hal hatféle ízű és a szakértő vendéglátónk abban is segít, hogy a főfogások közül hogyan válasszunk, ha nem akarunk a szálkákkal viaskodni. Természetesen mindenkit levesz a lábáról a hal gyros, amellyel még a húsevés megszállottait is halpártivá lehet tenni.

Nevezhetjük stílszerűen lerágott halszálkának a problémát, hogy az elfogyasztható vízi élőlényekben gazdag folyóink és tavaink ellenére, a hétköznapokban nem népszerűek a halételek és halfogyasztásunk 35-40%-a karácsonyra marad. Vagyis a hal ma még ünnepi ételnek számít a magyar háztartásokban, de ennek megváltozásához az ilyen kezdeményezések is fokozatosan hozzájárulhatnak.

A halfogyasztás és a környezetvédelem összefüggéseit persze számos vita övezi. Elsősorban a tengeri halászat és a messzi tájakon tenyésztett halak hazánkban szállítása jár komoly környezeti hatásokkal, ezért is fontos, hogy aDSC_0148.JPG Halkakas számára Rétimajorban, a környezettudatos biohaltermelés egyik hazai központjában, az Aranyponty Zrt. telepein termelik a halat, ahol emellett zöldséget is termesztenek az étterem számára. Az étlapon található finomságok hozzávalói tehát magyar termelőtől származnak, kivéve a citromot, az olajbogyót és a görög joghurtot. A halbisztróban öko-tisztítószereket használnak, sőt a wc papír is „öko” és természetesen szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A Halkakast a finom pástétomok elfogyasztása után is gasztrohősiesnek találtuk. Korábban gyakran merült fel, hogy a török és kínai kifőzdék és az északi halbüfélánc világába jó lenne, ha megfizethető, igényes, hazai alapanyagokból dolgozó kifőzdék is beférkőznének. A Halkakas erre tesz, úgy tűnik, sikeres kísérletet az újszerű megközelítéssel készített finom halételekkel, amely mellé hazai borokat, kézműves söröket és pálinkát kortyolgathatunk. Bármelyik nyári estén ajánlott egy könnyű salátára és halas finomságra beugrani a Veres Pálné utcába, illetve péntek délben, mert akkor halászlét is kínálnak.

1keszeg.jpg

 

Szólj hozzá

zöld étterem bio friss szelektív hulladékgyűjtés ebéd egészséges vegetáriánus környezetkímélő egészséges ételek helyi egészséges táplálkozás környezettudatos egészséges étkezés halkakas rétimajor kézműves sör környezetbarát étterem zöld étterem bio hal aranyponty hal bisztro