2012. feb 16.

100% friss élmény

írta: Felelős Gasztrohős
100% friss élmény

spenotosfasirt.jpgEttél már hús-, liszt-, tojás- és olajmentes fasírtot? Kóstoltál már napraforgómagból és vízből készült tejfölt, vagy finomított cukortól és krémektől mentes, csupán magokból és aszalt gyümölcsökből álló süteményt? És mi a helyzet a csíráztatott mákkal megszórt gubával? Nekünk korábban nem sok tapasztalatunk volt a nyers étkezést illetően, elérkezettnek láttuk hát az időt, hogy ezen változtassunk. Bár a nyers ételekkel való táplálkozással kapcsolatban vannak érvek és ellenérvek, az mindenképpen elismerendő, hogy nehezen tudunk kevésbé környezetromboló ételkészítési módot elképzelni, mint a nyers ételeké. A nyers fogásokat ugyanis, igen, nyersen fogyasztják. Csupán a szárítás, csíráztatás, turmixolás módszerei alkalmazhatóak az elkészítésük során, illetve ha nagyon szükséges, maximum 40 C fokra melegíthetőek fel. Nincs használt olaj, nincs elősütés által elpazarolt energia, nincs feleslegesen forralt víz. Nincs baktérium, amely a nyers húsból átkerülhetne az ételünkre, és épp ezért nincs annyi ÁNTSZ szabály sem, mint egy átlagos étteremben.

etterem_csapat.jpgAmi van, az sok friss zöldség és gyümölcs, egy darab hűtő, néhány turmix- és aszalógép; meg persze néhány elhivatott nyers-vegán, akik örömmel osztják meg tudásukat és lelkesedésüket a nyers étkezéssel kapcsolatban a finomabbnál finomabb falatok segítségével. Bár ma már több helyen is fogyaszthatunk „élő” ételeket Budapesten, múlt héten csapatunknak a Mannatural Ételmanufaktúra költeményeit volt szerencséje megkóstolnia.

A Garibaldi utca egyik épületének pincéjében, farönkökkel kirakott padló és fehér lepellel borított mennyezet fogadott minket. Helyet is foglaltunk az egyik lekvárosüvegből lámpává avanzsált csillár alatt, és körülbelül egy perc múlva már kaptuk is a szomjoltó italt, egy zöld turmixot. Sajnos kiderült, hogy az étterem egyetlen szabad asztala – ahova leültünk - foglalt (ki gondolta volna, hogy ilyen nagy lesz a forgalom szerda este fél 7-kor?). Ám Ákos, a Mannatural tulaja nem sokat teketóriázott, és javasolta, menjünk fel az étterem fölött levő kávézóba, és ő majd felhozza nekünk az ételeket. Megtudtuk, hogy már korábban megbeszélte az ottani tulajdonossal, hogy ilyen esetben felküldheti a vendégeit – persze anélkül, hogy nekik ott fogyasztaniuk kellene –, hiszen a nyers-vegánoknak nem olyan egyszerű hirtelen egy másik megfelelő éttermet találniuk. Kicsit tétováztunk, hogy visszajöjjünk-e máskor, hiszen a szívünk lentre húzott, de aztán az éhség (és a kíváncsiság) győzött. Találtunk egy kellemes asztalt a kávézóban, ahova nemsokára érkezett is a nyers vegyestál.

suti1.jpgA desszertet aztán már a többi nyers-evő között fogyasztottuk el, ahol Ákossal el is beszélgettünk egy kicsit földevésről, a természet törvényeiről, a környezetről. Rákérdeztünk például a konyhában sorakozó műanyag dobozokra, amelyek, - mint a Kétket-Étkemnél - bizony a biciklis házhozszállítás során kerülnek hasznosításra. „Az emberek arra vannak nevelve, hogy szemetet termeljenek” – mondja Ákos, aki arról beszél, sokszor milyen nehéz visszaszerezni a fent említett dobozokat, amelyeket sokan inkább kifizetnek, mint visszaadnának.

A Mannatural saját kerttel rendelkezik, amit tudnak, megtermelnek maguk, és ide kerül az étteremből az összegyűjtött komposzt is. Persze sok minden van – datolya, banán, avokádó, kókuszzsír -, amit külföldről kell behozni. „Két és fél éve dolgozom a beszállítómmal, aki tudja, mik az elvárásaim, és azt hoz. Megbízom benne - az emberek úgysem tudnak hazudni, ha belenézel a szemükbe” . Ákos szerint lehetetlen kokuszkrem.jpglenne kizárólag szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozniuk, de természetesen törekszenek magyar alapanyagokat használni (most a téli hónapokban például sok a káposztás étel), még ha a hazai paradicsom puhább és kisebb is (de finomabb!), mint külföldön termett versenytársai. Az ételkészítés során itt minden természeti törvényt betartanak: a magokat megcsíráztatják, hogy emészthetőek legyenek; a zöldséget gyümölccsel nem keverik (kivéve, mint megtudtuk, az almát és a szőlőt, ami olyan teljes értékű, hogy bármivel keverhető); datolyával édesítenek, mert a méz és a gyümölcscukor együtt erjedést kezdeményez, ami nem jó a gyomrunknak; és biztosan van még számtalan, amiről nem is tudunk. Nincsenek ízfokozók, tartósítószerek vagy adalékanyagok. Az ételekhez nem használnak cukrot, és csak nagyon kevés sót, abból is leginkább nyírségi kősót, és csak kevésszer Himalája vagy Neera sót, hiszen „ami a környezetünkben van, az kell, hogy éltessen” – vallja az étterem vezetője.

talca2.jpgAz étterem munkatársai közül mindenki nyers-vegán, ami segít a nap végére esetleg maradt ételek környezetbarát feldolgozásában: aki itt dolgozik, az itt is eszik, ugyanis. Ákos szerint „ha rossz lenne az étel, lehet, hogy vágynának máshová”, de a magyar és az olasz szakács ezek szerint jó munkát végez. Ákosék célja, hogy mindenki ilyen módon táplálkozzon, mert ez a legjobb a testünknek, „és olyan kevés pénzből jó lehet lakni. Az olcsó étel pedig szabaddá tesz, mert nem kell, hogy a pénz hajtson. Így mindenki a saját ura lehet, szabadon csinálhatja azt, amit szívből szeret, önmagáért és a közösségért.”

Ákos szerint az embereknek minden héten kell egy nap, mikor csak vizet isznak. Éppen ezért – vagyis hogy mindenki böjtölhessen - a Mannatural vasárnaponként egyelőre zárva van. A hét bármely többi napján azonban ne féljünk kipróbálni ezeket az energiatakarékosan készült, de a szervezetünknek sok energiát adó fogásokat. Ha pedig belépve egy szabad asztalt sem látunk, ne keseredjünk el – innen vendéget elküldeni nem szokás!

A fotókat a innen töltöttük le, Ákos engedélyével.

Szólj hozzá

magyar zöld házhozszállítás étterem bio friss zöldség böjt húsmentes egészséges környezetbarát magyar termék nyers vegán zöldséglé smoothie cukormentes komposztálás tejmentes magyar zöldség mannatural környezetbarát étterem zöld étterem nyers fogás ételmanufaktúra nyers vegán