2012. jan 26.

Kétker-Étkem, avagy két keréken érkezik az étkem

írta: Felelős Gasztrohős
Kétker-Étkem, avagy két keréken érkezik az étkem

Ki ne járt volna már úgy, hogy épp nem akart/tudott étterembe menni, nem volt ideje magának főzni, mégis valami finomat akart enni a munkahelyén vagy otthon?
Ha közvélemény-kutatást indítanánk arról, hogy az étkezési szokások közül melyik a leginkább környezetterhelő, akkor szinte biztos, hogy az ebéd házhozszállítás végezne az élen. Sokszor autóban hozzák ki a rendelést - ha a környéken másnak épp nem kellett szállítaniuk,  akkor csak Neked - rengeteg egyszer használatos műanyag dobozkába csomagolva. Ez alapján mondhatnánk, hogy környezeti szempontból eleve elvetendő az ételrendelés…. de Budapesten van egy bátor lány, Bori, aki még ezek ellenére is látott fantáziát  abban, hogy környezetbarát módon juttassa el finom főztjét  az emberekhez.
Kétkerétkem„Az egész egy lecsóval kezdődött... Barátoknak, 5 adag, akik felkapták a fejüket, egy késő nyári estén, mikor kijelentettem, hogy másnap sok-sok lecsót főzök... Ízlett. :) Kérdezték, hogy van-e kedvem ebből rendszert csinálni? Hát volt :)”
Borival először egy céges rendezvényen találkoztam, ahol házi pogácsája mellett hirdette a Kétker-Étkem szolgáltatását. Rögtön feltűnt közvetlen és természetes stílusa, olyan embernek ismertem meg, aki nem érezteti, hogy ő most valami nagyon egyedit csinálna és magára sem különcként tekint, neki ez így természetes.
Nézzük csak meg, hogyan értelmezte Bori csapatával a fenntartható étkezést! Először is a szállítást kellett megoldaniuk. Ehhez lelkes bringásokat kértek fel, így az üzemanyag étel formában kerül bevitelre. Ezután az ételszállító dobozokat kellett valahogy újrahasznosítani. A megoldás: minden megrendelőnek az első szállításkor meg kell vennie egy dobozt (betétdíjat befizetni), majd minden szállítással a régi dobozt cserélheti be az újra, amiben a friss ebéd érkezik. Szerintünk zseniális. Persze a rendszer csak úgy működik, ha a vendégek is együttműködőek és visszaadják a dobozokat.  Ezzel a két legnagyobb előítéletet már sikerült is megcáfolni és eljutni arra a szintre, mintha étterembe mennénk.  Így már csak az a feladat várt ránk, hogy az ételkészítés módját teszteljük.
Kétkerétkem-dobozA Kétker-Étkemeseknek nagyon fontos a környezettudatos konyha működtetése. Borival pár napja egy ital mellett beszélgettünk a környezettudatos professzionális étkeztetés nehézségeiről, mivel nem elég környezettudatos módszereket találni, ezeknek meg is kell felelniük az állami egészségügyi előírásoknak. A legszigorúbban szabályozott területek az élelmiszer tárolása és a tisztítás/mosogatás, így itt nagy fejlődés nem érhető el. Bori szerint a legnagyobb lehetőségek a hulladékcsökkentésben és a szelektív hulladékgyűjtésben vannak, mivel rengeteg szemetet termel a vendéglátóipar, minden étterem felelőssége ennek csökkentése. Ezen kívül próbálnak főleg helyi és szezonális alapanyagokkal dolgozni.  Minden nap egy vegetáriánus és egy húsos/halas főétel közül választhatunk, amit többféle levessel és desszerttel egészíthetünk ki.  A tervezett menüket a csapat előre közzéteszi Facebookon és a honlapon és egyeztetik a „követőkkel”.
Kétkerétkem-ebéd A menü mindig nagyon változatos, személyes Kétker-Étkemes kedvencem eddig a töltött paradicsom bulgurral volt. Az ebédet mindig előző nap délig kell megrendelni, hogy a vásárlásnál és főzésnél minimális legyen a felesleg. Így sajnos nem csillapíthatjuk azonnal éhségünket, de a fenntarthatósághoz némi előrelátás is hozzátartozik.
Bori és csapata hisz a személyes kapcsolatok fontosságában, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy név szerint el tudta sorolni, hogy előző munkahelyemen jelenleg kik rendelnek ételt nála. Azt pedig tapasztalatból tudom, hogy a futároknak mindig van néhány kedves szava a megrendelőhöz, amikor az ételt kiszállítják.
Elfoglalt vagy lusta, de zöld szemléletű Budapestieknek az egyik legjobb alternatíva!

Szólj hozzá

piac házhozszállítás friss felelősség szelektív hulladékgyűjtés vegetáriánus rendelés biciklis futár újrahasznosított visszaváltható szezonális műanyag doboz hulladékcsökkentés személyes kapcsolatok ebéd rendelés kétker-étkem