2012. jan 05.

A kezdetek

írta: Felelős Gasztrohős
A kezdetek

Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarországon is sok olyan fogyasztó van, aki szeretné tudni, honnan jött, és mit tartalmaz az az étel, amelynek elfogyasztását tervezi. Sőt, úgy gondoljuk, sokak szívesebben választanának olyan éttermet a mára már igen kiterjedt listából, amelyről tudják, hogy felelősen választja meg alapanyagait, igyekszik helyi és szezonális alapanyagokat használni, és mindemellett megfelelően kezeli a keletkezett hulladékot, spórol az energiával és vízzel. Mi, mindenesetre, biztosan ilyen éttermet választanánk.

Úgy döntöttünk, hogy bár nem vagyunk étteremkritikusok, elindítunk egy blogot, amelyben felelős éttermekről írunk. Célunk: segíteni ezeknek az éttermeknek, hogy nekik is megtérüljön az energia – és anyagi – befektetés, és hírük messze szálljon. Így talán egyre több étterem érzi majd, hogy az egészségen és fenntarthatóságon alapú életmód (idegen szóval LOHAS: Lifestye for Health and Sustainability), amelyet az emberek sokszor anélkül követnek, hogy ezt bárhol hirdetnék, nem csak egy múló trend, hanem a valóban minőségi élet alapja.

A projekt terve azután fogalmazódott meg bennünk, hogy egyre többet olvastunk és hallottunk a világ egyik legnagyobb igazságtalanságához kapcsolódó témákról: vagyis arról, hogy míg a világ egyik felén éheznek, a másikon az emberek a túlfogyasztásból eredő betegségekben halnak meg. Ha ez önmagában nem lenne elég, akkor gondoljunk az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó erdőirtásra, talajszennyezésre, vízhasználatra, és mindezek után az élelmiszerek által megtett – sokszor felesleges – kilométerekre, és az ebből származó károsanyag-kibocsátás, zaj és balesetek mennyiségére.

Na és persze, mindannyian szeretünk jó társaságban jókat enni – de talán ez nem elítélendő tulajdonság.

Szólj hozzá

éhezés környezetvédelem étkezés talajszennyezés túlfogyasztás lohas felelős fogyasztás károsanyag-kibocsátás élelmiszer-kilométerek