2014. jan 31.

Télen is van napos oldal

írta: Felelős Gasztrohős
Télen is van napos oldal

A Kispál és a Borz jóvoltából már a ‘90-es évek óta tudjuk, hogy a napos oldalon lenni jó. Persze akkor még - a székesfehérvári Bahnhof-ban koncerten ugrálva például - nem tudtuk, hogy a Napos Oldalra gasztronómiai szempontból is érdemes letenni a voksunkat. Bár itt nincsenek kihűlt rókák, meg tyúkok, akik kardigánt kötnének, van sok különlegesség, ami egészséges, finom és környezetbarát. 

IMG_6809_kicsi.jpgA Napos Oldal egy mostanában egyre terjedő típus, a “boltterem” vagy “éttebolt” kategóriába tartozik, vagyis bolt és étterem egyben. A tudatos táplálkozás iránt elkötelezettek ehetnek, ihatnak, és vásárolhatnak egyszerre. Mi egy keddi napon tértünk be ide ebédre, néhány hónappal ezelőtt, hétköznap ugyanis van ebédmenü is a hűtőpultban található kínálat mellett. A rendelésfelvételnél feltűnt, hogy mintha valami régi, használt papírra vezetné fel a kívánalmainkat a pincérünk, és később be is bizonyosodott, hogy félig használt papírokat, szállítóleveleket így hasznosítják újra.

Unod a banánt?
Versenyeztesd meg téli receptjeidet és nyerj!


Az ételek mind helyben készülnek, és találunk a kínálatban salátákat, szendvicseket, rántott zöldségeket, reform édességeket egyaránt. Mint megtudtuk az étterem vezetőjétől, az ételekben nincs sem tojás, sem pedig élesztő vagy fehér cukor. A süteményekben tönkölyliszt található, az édesítéshez almát, nádcukrot, mézet vagy nyírfacukrot (xylitet) használnak. Talán nem meglepő, hogy a különböző étrendet követők (fogyókúrázók, cukorbeteget, anticandida diétát folytatók)  számára is számos lehetőséget kínálnak az itt dolgozók. A választott étek mellé ihatunk saját készítésű gyömbéritalt, és rózsavizes limonádét, vagy vehetünk bio és fair trade kávét, teát otthonra.

IMG_6796.JPGMi egy tálon kértünk kóstolót szinte mindegyik salátából (volt közte savanyúkáposzta, cékla és csírasaláta, hajdina és bulglur saláta), egy alupatrát (indiai, burgonyás tekercs) salátával, és persze nem hagytuk ki a sütis pultot sem: almás-meggyes rétes és kölespuding volt a befutó.

Ez így mind-mind nagyon jól hangzik, nade mindezt a honlapon is elolvashatjuk. Lássuk, mit tudtunk még meg Rádler Tündétől a kulisszák mögül. Ami nekünk a legjobban tetszett, az a maradék étel felhasználására megvalósított megoldás: “A maradék ételünket, ami szerencsére nem sok, mindig elosztogatjuk hajléktalanoknak, vagy, ha több marad, akkor a Rés Alapítvány Podmaniczky utcai Női Szállójának adjuk.” A kínálat egyébként a szezonalitás függvényében változik, sosem tartalmaz húst, és tejterméket is csak az ételek kis százaléka. Az alapanyagok 60%-ban hazai forrásból származnak, fagyasztott alapanyagot csak ritkán használnak, az olajban sütött ételek pedig a kínálat kb 30%-át teszik ki. A kínálat összeállításakor fontos az egészséges étkezési lehetőségek biztosítása, és az itt dolgozók is tisztában vannak a kínálatban szereplő étkek egészségügyi kvalitásaival.

IMG_6806_mod.jpgAztán vannak még apróságok, például az energiatakarékosság terén: “Az égők mindig energiatakarékosak, még a konyhán is, ahol mennyezeti világítás van, fénycsövekkel. A hűtők vásárlásakor még sajnos nem volt szempont az energiatakarékosság, ám amióta én itt vagyok, ezt figyelembe vesszük. A hűtők a konyhán kb 5-6 évesek, de vettünk oda már újat is egy éve, ami szuper energiatakarékos. A tűzhelyen és a sütőn kívül egyébként egy nagyobb zöldség szeletelő gépünk van, ami szintén jó energia szempontjából. A többi gépünk, amit a cukrász lányok használnak, kisebb, inkább háztartási gépek, és azok is megfelelőek szerintem.” - tudtuk meg Tündétől.

IMG_6805_mod.jpg“Természetesen szelektíven gyűjtünk, és ahol csak lehet, biológiailag lebomló tisztítószereket használunk. Az étterem egyébként nagyon jól megközelíthető biciklivel vagy tömegközlekedéssel.”

Ahogy nagyon sok étteremben, itt van vannak további lehetőségek, amelyekkel környezetbarátabbá tehető az üzemeltetés. Kevés olyan hely van viszont, ahol a vegetáriánusok, vegánok, lisztérzékenyek, reform ételt kedvelők és egyéb speciális diétát követők számára ilyen nagy választék állna rendelkezésre. Ráadásul az étteremhez tartozó boltban számos alapanyagot megtalálhatunk, ha inkább otthon szeretnénk elkészíteni az életmódunknak megfelelő ételeket.

Különleges étkezési szokásokat követőknek szinte kötelező, a többiek számára pedig érdemes betérni a Napos Oldalba - a Felelős Gasztrohős Hálózat legújabb tagéttermébe -, és kicsit tágítani az ebédről vagy vacsoráról eddig megszokott képünket!

gasztrohos_1_szazalek_adoszammal_kek.jpg

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Sületlenség?

100% friss élmény

Castro-nómia

Természetesen kávé!

 

 

 

Szólj hozzá

zöld étterem vega bio 1% gluténmentes lisztérzékeny vegetáriánus adó 1% környezetbarát étterem bio étterem Napos Oldal reform konyha vegán étterem reform étterem vegetáriánus étterem