2012. jan 05.

Munkára fel, avagy: Arriba!

írta: Felelős Gasztrohős
Munkára fel, avagy: Arriba!

Első étteremnek egy olyan helyet választottunk, amely már megnyitásakor is kavart egy kis port: nem elég, hogy az egyik első mexikói gyorsétterem Budapesten, de több „zöld” lépést is alkalmaznak a működésük során. Vegyük is sorra, hogy melyek ezek!

Arriba Menü

Az Arriba Taqueria az Oktogon és a Nyugati tér között fekszik (bár tavaly májusban a Széna téren is nyílt egy étterem, a budaiak nagy örömére), így egyszerűen megközelíthető tömegközlekedéssel, illetve biciklivel, amelyhez tárolót is találunk a bejárat közelében. Belépéskor a falon rögtön tájékozódhatunk is a kínálatról: burritok, saláták, chimichanga, na és persze margarita. Találunk néhány étlapot azért, de ezek mind 100%-ban újrahasznosított papírból készültek.

Szerencsés, hogy elég sok a természetes fény a körútra nyíló nagy ablakok miatt, így nem kell túl sok világítás. Persze vannak lámpák, de ezekre inkább az emeleti asztalokhoz van szükség - bár látogatásunkkor a lenti szinten is elég sok égett.

Miután nagy nehezen eldöntöttük, mit kérünk, kiültünk a teraszra. Az ételek finomak, és külön öröm, hogy nem kellett magyarázkodni a vegetáriánus választás miatt. Tetszik, hogy az ételek legtöbbje friss zöldségekkel, babbal, rizzsel készül, de persze vannak különlegesen pácolt húsok, és nehezebb, olajban sült ételek is. Mint később megtudtuk, a használt olajat az étteremben tartályokban tárolják, és havi rendszerességgel átadják a Biofilter nevű cégnek. (Olvasd el itt, hogy ők mit csinálnak az olajjal!)

Egy mexikói étteremnél nehézkes lenne kizárólag hazai termelőkre hagyatkozni, hiszen szükség van olyan alapanyagokra, mint az avokádó vagy a koriander-levél, amely itthon vagy Fair Trade Kávénem terem, vagy nem elterjedt. Ha jól számoltuk, volt hat féle mexikói sör is a kínálatban, amelyek azért elég hosszú utat tesznek meg a torkunking. Emellett azonban egy rossz pillantást sem kaptunk, mikor sima csapvizet kértünk inni – amelyet egyébként újra is tölthettünk magunknak az étteremben található csapnál. Örömmel láttuk, hogy a kávé fair trade és bio - Treehugger Dan's-től származik -, aminél már csak egy lépéssel lehetne jobb (ha árnyékban nevelt lenne) – de azért mi sem vagyunk telhetetlenek, úgyhogy jó ízűen elfogyasztunk egyet.

Időközben kiderítettük, hogy az étterem húsoknál és zöldségeknél is törekszik a friss, jó minőségű termékek beszerzésére. Egy helyi hentessel állapodtak meg, aki egyenesen a vágóhídról szerzi be a húsokat, a zöldségeket pedig a nagybani piacon működő beszállító szállítja. "Arra nincs rálátásunk, ill. ráhatásunk, hogy ezek a beszállítók honnan (milyen távolságról) szerzik be a terméket, de tudtommal többnyire hazai, kistermelőktől érkezik az áru. Természetesen a szezonális tényezők miatt, az év egyes időszakában kénytelenek vagyunk import zöldségekkel dolgozni." - vallja be nekünk Kálmán Tibor, az étterem egyik alapítója. A tortillákat illetve chips-et részben saját maguk készítik a kispesti tortilla sütödéjükben, a búza tortillát pedig egy Csehországban működő tortilla gyárból szerzik be. A mexikói száraz alapanyagokat (pl. chiliket, jalapeno paprikát, mexikói fűszereket) pedig egyenesen Mexikóból importálják, ezzel garantálva az autentikus ízeket. Nem használnak semmilyen tartósítószert, illetve mirelit árut, mindent saját kezűleg, napi szinten készítenek el.

Amire szerintünk az Arriba talán a legbüszkébb lehet, az a hulladékkezelés: az összes csomagolás, a poharaktól a házhozszállításkor használt zacskókig minden természetes alapanyagokból készült. A pohár és a salátadoboz kukoricakeményítőből, az elviteles doboz cukornádból. Ezeket éppen ezért nem is kell külön gyűjteni, a sima kukába kerülnek, és mivel semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, rövid időn belül lebomlanak. Mindemellett az étteremben nemrég vezették be a környezetbarát tisztítószerek használatát, amelyek mára teljesen kiváltották a szokásos vegyszeres tisztítószereket, szappanokat, zsíroldókat, stb. A víz csökkentésének irányába szeretne még lépéseket tenni a vezetőség, amely viszont sok tekintetben nehézkes a vendéglátóhelyekkel szemben elvárt higiéniai szabályozások miatt. Az energiatakarékosság pedig technikai okokba ütközik néhol, mert például a mennyezeti elszívó csőre szerelt égősorokba csak hagyományos izzók férnek be, illetve "óriási kapacitású légelszívókat és légtechnológia gépeket üzemeltetünk az elvárt konyhai légcsere, hűtés/fűtés eléréséhez, arról nem beszélve, hogy számos hűtő illetve fagyasztó gép, besétálós hűtőkamrát működtetünk az ételek megfelelő hűtéséhez, tárolásához".

 

Talán mondanom sem kell, de tele hassal és jó kedvvel távoztunk az étteremből. Bár fejlődni mindig mindenben lehet, az Arribá-t nyugodt szívvel ajánljuk éhes környezetbarátoknak!

Hogy miért fontosak a fenti megoldások az étterem tulajdonosai számára?

"Üzlettársammal együtt mindketten amerikai születésűek vagyunk, ott nőttünk fel, ott jártunk egyetemre, stb. Egy olyan közegből csöppentük ide, ahol a környezetbarát, környezetkímélő magatartás majdnem hogy magától értendő. Ezért sem verjük nagy dobra a nálunk létesített megoldásokat, eljárásokat. Ezt nem azért tesszük, hogy büszkélkedjünk vele, vagy hogy valami trendet kövessünk, hanem azért mert alapjából fontos számunkra a környezetünk megóvása. Az étterem alapítása óta de facto módon kezeljük a kérdést, hogy ameddig megtehetjük – tehát a drágább, környezetbarát termékeket finanszírozni tudjuk -, ezt megtesszük."

Szólj hozzá

zöld étterem friss fair trade vegetáriánus környezetkímélő környezetbarát mexikói cukornád újrapapír arriba újrahasznosított taqueria lebomló