2020. ápr 22.

Hogyan foglald le a csemetét (nem csak) a Föld Napján?

írta: Felelős Gasztrohős
Hogyan foglald le a csemetét (nem csak) a Föld Napján?

A ti gyereketek is imád gyűjtögetni? A Gaszrohős Palánták mindig valamilyen új kinccsel térnek haza. Egy kavics, egy szép alakú levél, vagy egy csigaház. A Föld Napja alkalmából olyan aktivitásokat szedtünk össze nektek, amelyek során felhasználhatjátok a kincseket, kiélhetik a csemeték a gyűjtögetési vágyukat a természetben, vagy tanulhatnak valamit Földünkről, a minket körülvevő rendszerről. 

earth-day-4867842_1920.jpg

1. Művészi gyűjtögetés

Egy brooklyni művész, Peter Cole eredetileg felnőtteknek írt egy könyvet, melyben megmutatja, hogyan lehet a természetben, a természet adta elemekből műalkotásokat készíteni. A metódus szuperül alkalmazható a gyerekeknél is; keressünk a kertben, vagy a környékünkön már lehullott, különböző formájú, színű leveleket, szirmokat, terméseket, vagy köveket és engedjük el a képzeletünket. Keressünk  egy szép hátteret az alkotásunknak, készítsük el, fotózzuk le, hogy megmutathassuk az ismerősöknek, aztán hagyjuk, hogy a szél, a természet újrarendezze a képünket. Ha nem szeretnénk elhagyni otthonunkat, vagy rossz az idő, nézzünk körül a kamrában, hűtőben. Vicces alakú zöldségek, gyümölcsök, héjak, levelek, magok is képezhetik az alkotás hozzávalóit. 

2. Válogatós 

A Gasztrohős csapat számára is nagy kihívás lefoglalni a csemetéket, azonban azt is tudjuk, ilyenkor születnek az igazán kreatív ötletek. Judit kolléganőnk, kislányával csigaházakat válogatott aszerint, ki, hol lakik. A képen is ezt láthatjátok. A válogatás közben tudtok beszélgetni a vízi, erdei élővilágról. Kisebbeknek jó móka lehet még a zöldségek és a gyümölcsök külön válogatása is, nagyobbaknak pedig a hüvelyesek és a gabonák megkülönböztetése. 

naidi_csiga.jpg

3. Palántázó Palánták

Kevés zöldséget, gyümölcsöt esznek a gyerekek? Neveljetek együtt palántákat, ültessetek magokat. A saját termést lehet, hogy szívesebben csipegetik majd. Plusz akár kis házi versenyt is csinálhattok a növendék növények között, így egy kis izgalmat is kap a növekedésük figyelése. A palánták mellett a szobanövények gondozása is jó alkalom lehet, hogy közelebb kerüljenek a kicsik a kertészkedéshez, a természethez, akár lakáson belül. :)

4. "Peppa malac is komposztál." 

Kis túlzással nem telt el úgy óvodás programunk, hogy ne került volna elő a kis rajzfilm figura neve, amikor a komposztálásról beszélgettünk. Szerencsére egyre több mesekönyv, és mesefilm is foglalkozik a fenntarthatósággal, ismerteti meg a gyerekekkel a természetet. A Gasztrohős csapat kedvencei, abszolút szubjektív lista, írjátok meg, hogy ti miket olvastok/néztek. 

- Gasztrohős foglalkoztató

Webshopunkból ingyenesen, vagy adományért is letölthetitek Zöldülő foglalkoztatónkat, melyben találtok rejtvényeket, színezőt és receptet is. 

naidi_szinezo.jpg

- Andrea Gregusová: Gréta

Különleges mese a tengeri szennyezésről, csodaszép illusztrációkkal. 

- Peppa malac meséi

Azt hiszem, őt mindenki ismeri, és a fenti példa is mutatja, hogy sok mindent megismertet a kicsikkel. 

- Tereza Vostradovska: Egérke enciklopédiája

Egérkével felfedezhetik a gyerekek az erdők, tavak, kertek élővilágát. A könyvhöz applikáció is tartozik. 

- C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik

A kisiskolásoknak szóló, Greta Thunberget bemutató könyvben a kislány története mellett találhatunk kis klíma ABC-t, recepteket és tippeket is. 

- Csodabogarak sorozat

A kisfilmekben különböző bogarak életével ismerkedhetnek meg a gyerekek. 

- Sir David Attenborough filmjei

A héten mi is megosztottuk Gasztrohős Palánták Facebook csoportunkban a hírt, miszerint Sir David Attenborough tanít majd a brit iskolásoknak földrajzot a karantén ideje alatt. A természettudós filmjei kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolnak. Tökéletes Föld napi program! 

Szólj hozzá

gyerekek gyerekprogram földnapja2020