2019. aug 23.

Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

írta: Felelős Gasztrohős
Ízlelő - a családbarát fenntartható étterem

Szekszárdon 2007-ben nyílt az Ízlelő, ami mostanra a második éttermét álmodta és valósította meg a Budapest-Hegyvidéken, így a fővárosban élők számra is elérhetővé vált. Az Ízlelő különlegessége abban rejlik, hogy fogyatékossággal élő embereket alkalmaznak, ezzel a munkalehetőségen kívül lehetőséget kapnak arra, hogy bemutathassák, ők is képesek ilyen munka elvégzésére is.

szekszard_4.jpg

A Szekszárd központjában található étterem felé igyekezve már az utca kisvárosi hangulatától jó kedve lesz az embernek. Ezt még fokozza az étterembe belépve elénk táruló ízléses belső tér és a kedves fogadtatás. Az étterem 2007-ben még csak 24 fő befogadására volt alkalmas, azonban mivel hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hamarosan a vendégek kinőtték, és pár év múlva bővítésre került sor. Ma közel száz fő befogadására alkalmas, akiket a húszfős személyzet szolgál ki. Egy nap 280-300 vendég is megfordul az étteremben. A helyszín alkalmas különböző rendezvények befogadására is, szoktak lenni itt születésnapok, családi rendezvények, osztálytalálkozók és gyerek rendezvények. 

Az Ízlelőben minden nap menüt kérhetünk, amit a honlapon is megtalálunk, ha előre meg szeretnénk nézni. A nyári időszakban három leves és három főétel közül választhatunk. Ezek közül az egyik mindig magyaros jellegű, a másik csirke-, pulyka-, halétel, a harmadik pedig a vegetáriánus opció. A nyitvatartás első ránézésre szokatlan lehet, az étterem hétköznapokon 11-15, szombaton 11-14 között van nyitva, de a kezdetektől fogva csak ebédet szerettek volna nyújtani, és a tapasztalatok alapján ez a rendszer bevált.

budapest.jpg

A környezettudatosság és fenntarthatóság már az étterem megalakulásától az Ízlelő kiemelt célja, a Felelős Gasztrohőshöz pár éve csatlakoztak. A vezetők szerint, annak, aki szociális téren érzékeny, foglalkozik az emberek sorsával és fogyatékossággal élőket alkalmaz, a környezettudatosság és a természet megbecsülése is fontossá válik.  Ugyan a tökéletességtől még messze van, az Ízlelőben így is nagyon sokat tesznek a Föld védelméért. Mosogatószerből környezettudatosat használnak, műanyag szívószálat nem adnak a vendégeknek, helyette alkalmanként papír szívószálat adnak. Az alapanyagok terén igyekeznek minél több élelmiszert hazai forrásból és a lehető legközelebbről, helyi termelőktől beszerezni, természetesen van olyan alapanyag, aminél ez nem megoldható. Szekszárd kiváló borvidék, ha borról van szó, nem kell messzire menni, mégis bort csak a budai étteremben kaphatunk. Arra is nagyon odafigyelnek, hogy az ételek, élelmiszerek ne vesszenek kárba, a pazarlást sikerült minimálisra csökkenteni, mivel általában, amit egy napra főznek, mind el szokott fogyni.

Különlegesség, hogy az Ízlelőhöz tartozik egy másik társadalmi vállalkozás a Szekszárdi Csoki, amit különböző fesztiválokon szoktak árulni. A csokik készítéséhez nagyrészt helyi alapanyagokat használnak és a csoki minden esetben fair trade minősítésű.

Mindenkinek meleg szívvel ajánlom az Ízlelő éttermet, ha Szekszárdon jár, de már akár a budapesti étterembe is ellátogathatunk. Nagyon tanulságos lehet mindannyiunk számára, hogy fogyatékossággal élő embertársainkat jobban megismerhetjük, és mindeközben Földünk sem terheljük fogyasztásunkkal.

 Szerző: Szerdahelyi Zsuzsi

Szólj hozzá

fenntarható étterem fenntarthatóvendéglátóhely ízlelő szekszárd